Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Interjú Poór Brigittával a XTERRA tereptriatlon profi mezőnyéről, az edzésekről - hogyan látja a világot egy extrém sportoló nő

  • Állapot: Archív

Poór Brigitta hazánk legeredményesebb tereptriatlonistája és egyik legeredményesebb terepsportolója, hiszen terepfutásban és terepkerékpárban is kiemelkedő eredményekkel rendelkezik.

2015-ben Brigitta fantasztikus eredményekkel gazdagította a magyar sport dicsőség falát (Világkupa győzelmek és dobogós helyek, az Európai ranglista második helye) - a sportág magyar zárófutama (IX. Életfa Terepfesztivál) előtt ezért is kértünk tőle interjút.

31 aug. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Poór Brigi a terepfutó pályán Poór Brigi a terepfutó pályán XTERRA

 

A következő 1 évben (2016 végéig) milyen terveid vannak, mik a kiemelt jelentőségű események?

Az idei évből tanulva, nem szabad túlzásokba esnem a következő versenyszezonban. Bár még pontos versenynaptárat nem láttam, de ha jól sejtem 2016-ban is, nem számítva a 4 új jelentkezőt ( Ausztria, Lengyelország, Hollandia, Belgium ) legalább 12 XTERRA World Tour futam lesz Európa szerte, így egyre nagyobb a nyomás rajtunk! Az idei évnek nagy lendülettel vágtunk neki, megpróbáltuk, hátha végig lehet csinálni úgy a szezont, hogy az összes futamra kiutazom. De 7 futam után már nem bírtam, és pihenőt kellett tartanunk. Sok versenytársam végig versenyzi a 12 futamot, úgy, hogy nincs közben formahanyatlás. Hogy, hogyan lehetnek erre képesek? Nem tudom…

Visszatérve 2016-ra, az idei évben a profik között a 2. helyen zártam az XTERRA European Tour-t. Úgy, hogy sokáig még az összetett győzelem is esélyes volt. Mi lehet jövőre a célom? Természetesen még feljebb kerülni a ranglistán! :-) De az XTERA futamok mellett, mindenféleképpen az ETU Tereptriatlon Európa bajnokságon, és ha sikerül kijutni, az ITU Tereptriatlon világbajnokságon lesz a hangsúly!

Mi az a verseny vagy esemény, amire nagyon szívesen eljutnál, de jelenleg nincsen a terveid között?

Már most tudni, hogy 2016-ban az ITU Tereptriatlon világbajnokságot Ausztráliában rendezik. Nagyon szeretnék rajthoz állni, de ide a kijutást sajnos szövetségi támogatás nélkül már nem tudom megoldani. Az idei és a tavalyi évben szerencsém volt, hiszen viszonylag közel, tavaly Németországban, idén pedig Szardínián rendezik a Világbajnokságot, így ezekre a kiutazást még meg tudtuk oldani önerőből. Ezen felül minden évben a Hawaii-n rendezendő XTERRA Világbajnokságra próbálok kijutni, de egyelőre erről még álmodni sem merek...

Kérlek írd meg mi a különleges benne, ami vonzóvá teszi számodra!

Mind az ausztráliai ITU világbajnokság, mind a Hawaii XTERRA világbajnokság egy óriási esemény, egyben egy óriási lehetőség is. A sportág legjobbjaival versenyezni, képviselni a hazádat egy-egy igazán különleges helyszínen, óriási élmény lehet!

Milyen motivációid vannak a sportban, amelyek nem a győzelemről, a sikerről szólnak?

A többi nemzethez képest sajnos idehaza a tereptriatlon-t, és azon belül az XTERRA-t meglehetősen mostohán kezelik, míg a szomszédos országokban IRONMAN szintű népszerűségnek örvend a sportág. Célom, hogy ha máshogy nem is, a beszámolóim, eredményeim által felhívjam a figyelmet erre a fantasztikus sportágra, és végre megkapja azt az elismerést, ami valójában jár neki!

Edzés

Írd le azt a 3 edzést pár mondatban, amit magad is nagyon szeretsz és tudsz ajánlani másoknak is!

Triatlon versenyzőként, 3 sportágban kell világszínvonalú teljesítményt nyújtanom. Ez a három, mind alapsportágnak számít, mind az úszás, mind a kerékpározás, mind a futás a maga valójában egy nagyon egyszerű dolog. Bárki képes rá! Az edzéseim során a hosszabb, téli alapozós edzéseket kedvelem leginkább amikor végre párom is tud csatlakozni hozzám, vagy akár egy nagyobb társasággal együtt élhetünk a sport szeretetének! Ez az amit igazán érdemes kipróbálni!

Hosszútávú edzéseken, versenyeken milyen étellel és itallal frissítesz legszívesebben?

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a High5 magyarországi képviselője teljesen mellszélességgel mellettem áll, így adott az ellátmányom. Több márkát is kipróbáltam már az évek során, de elég érzékeny vagyok a táplálékkiegészítőkre, és nem mindent vesz be a gyomrom. De a High5 zseléi, szeletei, izotóniás italai, mind, mind tökéletesek számomra! Versenyek, edzések végén pedig a regeneráló italuk segít hozzá, hogy másnap is tudjak menni előre! :-)

Mit javasolsz a frissítéssel kapcsolatban azoknak, akik intenzív vagy hosszú versenyre készülnek?

Verseny alatt semmiképpen se próbáljanak ki új dolgokat! Csak is olyan termékeket, táplálékkiegészítőket vigyenek magukkal, ami már jól bevált, és tudjuk milyen hatással van ránk!

Életmód

Melyik táplálkozási forma áll hozzád a legközelebb?

Ha választanom kellene, akkor a vegetáriánus áll hozzám a legközelebb. Nagyon ritkán eszem húst.

Melyik tetszik, amit kipróbálnál, de még nem tetted meg?

Nem nagyon van ilyen! :-)

Kedvenc ételed?

Az olaszos, kalóriabomba ételeket szeretem leginkább. De egy igazán kedvencet nem tudnék kiemelni.

Mi az, amit soha nem próbálnál ki?

Tengeri herkentyűkkel hadilábon állok! :-)

A világból feléd érkező hatások közül melyik segíti a sportolásodat és melyik hátráltat?

Igyekszem kizárni minden negatív dolgot ami befolyással lehet rám! Próbálok a lehető legkevesebb hírműsorral, hírportállal foglalkozni, ez nagyot dob az ember hétköznapjain. Szerencsém van, hiszen alapból pozitív, inspiráló emberek vesznek körül mind az edzéseim során, mind pedig a magánéletemben is!

Szerinted mely sportok a legjobbak a gyerekek fejlődésének szempontjából és milyen idős kortól?

Leginkább az úszást javasolnám. Fontosnak tartom, hogy a kisgyerekeknek épp olyan természetes legyen megtanulni úszni, mint amilyen természetes, hogy megtanuljon járni!

Mit gondolsz a természetvédelemről és te magad hogyan tudsz segíteni ebben?

Rendkívül fontosnak tartom. Járva a világot, versenyről versenyre, azt kell, hogy mondjam, hogy az emberek felfogásán, mentalitásán kellene változtatni. Az, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtjük, alap dolognak kellene lennie minden háztartásban. De nem kell messzi menni a sporttól, versenypályáktól sem… Miért kell eldobálni a gélek, energiaszelet zacskóját verseny közben? Ha addig elfért a zsebünkben, akkor az elfogyasztása után miért válik teherré?

 

Egyebek

Milyen hobbival pihened ki az edzés és verseny fáradalmakat?

Egy ízig-vérig ördög kiskutyával élünk együtt, aki szerencsére minden szabad percemet leköt, és felejtet minden fáradalmat, stresszt! :-))

Párod, barátaid, családod hogyan tudnak részt venni a sportsikereidben, hogyan osztod meg velük az élményt és a sikert?

Boldog vagyok, hiszen nagyon ritka az, amikor egy versenyre egyedül kell utaznom. Vagy párom, vagy édesanyám, szinte mindig el tudnak jönni velem. Év elején mikor a versenynaptáramat tervezgetjük, már leosztjuk, hogy mikor, hova, kivel utazom. Nekik egyben nyaralás, nekem pedig hatalmas segítség, hogy velem lehetnek!

Köszönjük az interjút!

 

Poór Brigivel a IX. Életfa Terepfesztiválon lehet legközelebb találkozni, ahol Demeter Nikolettel (interjú itt) készülnek valami különleges meglepetésre!

Utoljára frissítve: hétfő, 31 augusztus 2015 03:29

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk