Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

TESZT: Helikon-tex Trekking Blizzard (StormStretch&VersaStretch) túra-taktikai kabát és nadrág Kiemelt

A Helikon-tex termékeinek korábbi jó tapasztalatai alapján kíváncsian vártam a Blizzard szett (kabát és nadrág) tesztelését. Amit előre tudtam: kiváló anyag és átgondolt tervezés. Olyan ruhára számítottam, amely könnyű, rugalmas, mint egy futónadrág, erős és kényelmes, mint egy túra nadrág és praktikus, mint egy taktikai nadrág. A kabátról nem volt előzetes elképzelésem, soha nem volt korábban hasonló a kezemben. Lássuk, mi teljesült ebből!

25 máj. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  

Első benyomások

Nadrág: rugalmas, sportos és könnyű, kellemes tapintású az anyaga. Szűkített fazonú, amely az anyagából és a tervezési elgondolásából adódik, hiszen olyanok tervezték, akiknek fontos a minőség. Praktikus, kényelmes, erős. Olyan, mint egy taktikai nadrág - erős, vastag és tele van praktikus zsebekkel, mégis szabad mozgást enged, mint egy futónadrág. Az anyaga részben "VersaStretch®", amely már korábban a kedvencemmé vált, részben pedig egy erősebb, de mégis könnyű anyag a "StormStretch®".

Kabát: nagyon kellemes tapintású anyag, kényelmes viselet, de a kapucni szokatlanul nehéz, szinte féloldalassá teszi a ruhát! Azonnal látszik miért van így: a kabát maga könnyű, de a kapucni olyan sok állítási lehetőséggel rendelkezik, amelyek aránytalanul megnövelik a súlyát.

Röviden az első benyomás: túranadrágnak kiváló. A kabát szokatlan és elsőre ellentétes érzéseket váltott ki: nagyon tetszett ugyanakkor furcsa volt az "egyensúlytalansága".

A szett első komolyabb használatára egy 2 napos túrán (pontosabban hátizsákoláson és bivakoláson) került sor, ahol minden szempontból kiválóra vizsgázott. Azóta több rövidebb-hosszabb túrán használtam őket, a felhőszakadástól a kánikuláig.

A legfontosabb tapasztalatok a kb. 150 megtett kilométer után. Ezeken általában gyorsan mentem, több alkalommal kint aludtam az erdőben. Általában szép idő volt, de hajnalban gyakran volt 0 fok körüli a hőmérséklet.

 • a szett minden körülmények között kényelmes marad
 • vizesen sem nyúlik meg (akár harmat, akár eső, akár izzadtság)
 • gyalogláshoz, futáshoz, mászáshoz is tökéletesen használható
 • a nadrág nagyon halk, a kabátnak van egy kis alapzaja
 • mindkét ruhadarab szélálló
 • a nadrág mérsékelten vízálló, a kabát nagyon jól bírja a kisebb esőt
 • jól szellőzik

Adatok 

Helikon-tex Blizzard nadrág (videó)

Súly: 515 g (S-es méretben itthon 480 g-t mértem)

Anyag: 98% nylon, 2% elasztán

 • Elasztikus derékpánt, patentos rögzítve
 • Összesen hat zseb, ebből négy csípőzseb, megerősített élekkel
 • Rugalmas VersaStretch® térd és ülep
 • YKK® cipzár
 • Szellőző a combnál
 • Védőbetét a bokánál
 • Összehúzható szár

Jelenleg öt színben kapható: coyote, fekete, adaptiv zöld (nekem ez utóbbi van), szürke, Pencott WildWood

 

 • CoyoteBlackAdaptive GreenShadow GreyPenCott® WildWood™
 •  

Minden mérethez három hosszúságú szár tartozik: long, regular, short

Helikon-tex Blizzard jacket (videó)

Súly: 586 g (M-es méretben itthon 540 g-t mértem)

Anyag: 98% nylon, 2% elasztán

 • StormStretch® anyagból
 • Elrejthető és többszörösen állítható kapucni
 • Két mellzseb, belső szervezőkkel
 • Hónalj szellőző
 • YKK® cipzár
 • Két karzseb
 • Összehúzható alj

Jelenleg nyolc színben kapható: adaptiv zöld, fekete, coyote, sár barna, kék, szürke, tajga zöld, Pencott WildWood (nekem ez utóbbi van)

 • Adaptive GreenBlackCoyoteMud BrownNavy BlueShadow GreyTaiga GreenPenCott® WildWood™

Magyar forgalmazó weboldalakatonaishop.hu 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tervezés, anyagok, használati tapasztalatok

A Helikon-tex Blizzard anyaga (StormStretch®) kellemes meglepetést okozott. Egy vékony és rugalmas softshell anyag, finom tapintású, amely mégis erőt sugárzik. Ezt a terepen is bizonyította, a szederbokrokon keresztülcsörtetés a legtöbb hagyományos ruhát kikezdi, eddig csak a vastag katonai anyagokkal volt jó tapasztalatom ilyen körülmények között. Ellenben a Blizzard anyagában semmi nyoma nincsen annak, hogy az elmúlt hetekben sárban, esőben, bozótban, sziklafalon sőt klasszikus terepfutáshoz is használtam. A kabáton a  nehezebb kapucni futás közben sajnos nem igazán jó érzés, de gyaloglás, táborozás közben tökéletes. Főleg erős szélben mutatja meg, hogy jól a fejhez lehet állítani, akármilyen sapkát is visel az ember a kapucni alatt.

A bozótjáráshoz egy különleges szempontból is megfelelő: a nadrág anyaga mozgás közben nem ad hangot, a kabát pedig nagyon halk. Legalábbis sokkal halkabb, mint a szélkabátok, esőkabátok többsége! Ez két szempontból fontos: 1. a természetet sokkal könnyebb megfigyelni, átélni, ha menet közben a ruha nem zörög minden lépésnél, 2. ha közelről meg akarunk figyelni szabadon élő állatokat, akkor jó ha csendben vagyunk.

A tesztek alatt több alkalommal is esett az eső, volt éjszakai túra is hidegebb és szelesebb időben. A vízállóság nem lehet teljes, hiszen nem esőruházatról beszélünk, vagy különleges membrános felszerelésről. Ennek ellenére a kisebb esőket simán kibírja, a nedves, harmatos fűben gázolás sem áztatja át jó ideig. Az éjszakai táborozások tapasztalata, hogy a szett mindkét része nagyon gyorsan szárad! Ez az én esetemben különösen jelentős, hiszen erősebben izzadok és általában hátizsákolok, azaz sokat futok a hátizsákkal. Mégsem volt soha sokáig izzadt a ruhám. A kabát nagyon jól szellőzik, az extra szellőzők pedig igazán jó szolgálatot tesznek!

Zsebek. Nos, itt volt egy kis gondom. Hat darab jól kialakított zsebet találunk a nadrágon. Ezek szimmetrikusan helyezkednek el, a 2-2 felső zseb megerősített élekkel (pl. késhez), 1-1 nagyobb cipzáras combzseb (mobiltelefonnak, tájolónak, multiszerszámnak, kesztyűnek...). A combzseb tágas, de a cipzáras lezárás miatt a bejutás szűkre sikerült, ezért a normálistól eltérő testhelyzetben (földön fekve, lesben állva, guggolásban, sziklafalon...) nehéz a hozzáférés. Ez sajnos a normál túrázástól eltérő felhasználási kőrt erősen szűkíti. Túranadrágnak kiváló, ott ez nem okoz problémát. 

A kabáton tágas és tagolt mellkas zsebeket találhatunk, tökéletesen pakolhatóan, hiszen a vékony és könnyű anyagnak nagyon jó a tartása, nehezebb holmik sem lógnak, "mint tehénen a gatya". A karzsebek szintén jól elérhetőek és hozzéférhetőek.

A nadrág szokás szerint méretenként 3 hosszban kapható, ez megkönnyíti a választást, hiszen így nem kell utólag állítgatni a szárat, amelynek az alján szűkítő található. Ráadásul a boka belső oldalán a kidörzsölés elleni erősítés is található.

Extrák

Az övbújtató esetén a rugalmas anyag nagyszerű tulajdonsága, hogy a normál szélességű öv még a csattal együtt is könnyen átfűzhető a bújtatókon. Ez talán nem nagy plusz, de olyan apróság, amit én - aki az övemen néha elég sok mindent hordok - nagyon tudok értékelni. A nadrághoz mellékelt öv praktikus és kényelmes. Ugyanakkor ez is a túrafelhasználást erősíti, hiszen egy övet efölé fűzni nem túl praktikus, viszont erre nem lehet felszerelést (én pl. combpanelt) függeszteni.

A nadrág felvételét cipzár és annak lezárását patent segíti. Számomra ez is a túra jelleghez tartozik.

A nadrág térdénél, ülepénél rugalmas betétek találhatóak, amelyek a mozgást megkönnyítik. Tényleg olyan, mint egy futónadrág, ami mégis erős és strapabíró.

  +   ami tetszett 

 • anyaga
 • hihetetlenül kényelmes
 • praktikus szabása és kialakítása
 • strapabírása
 • viselkedése szélsőséges időben 
 • kezelhetősége

  -   ami nem tetszett, vagy kritizálható

 • nadrágon a combzseb szűkössége 
 • az öv praktikus, de nehézkés cserélni egy külső övre
 • kabát kapucni "túlsúlya"

Ajánlás, összegzés

Az egyik legpraktikusabb és kényelmesebb túraruházat, amivel életem során találkoztam. A nadrágon a combzseb, a kabátoin pedig a kapucni az egyetlen - számomra - komolyabb probléma. De ezek sem hibák, csak a többi jellemzőhöz képest alacsonyabb értékelést kapnak tőle. Túrázásra kiváló felszerelés, taktikai viseletnek a nadrágot nem igazán, a kabátot jó szívvel ajánlom.

A kényelmessége kapcsán azt tudom hozzátenni, hogy a vékonyabb combú emberek számára biztosan lazább érzést jelent a nadrág, de az anyag fantasztikus rugalmassága miatt az sem jelent túlzott bőséget.

Ár-érték arányban a Blizzard szett kiemelkedő , ha a strapabírást is figyelembe vesszük, akkor a hosszútávú tárázáshoz is nagyszerű választás.

Én biztosan télen is fogom használni, mert intenzív mozgás mellett egy vékony aláöltözettel bőven elég akár -5-15 fokban is. Valószínűleg a nyári meleget és nyári esőket is jól bírja, de ezekkel majd kiegészítem a tesztet.

Helikon-tex Blizzard 3 évszakos túraviseletnek tökéletes, az aktívabb mozgásúaknak télen is nyugodt szívvel ajánlom.

VIDEÓ: Nadrág

VIDEÓ: Kabát

Technikai mátrix

Súly

         

a nadrág súlya kiváló, a kabáté egy icipicit sok, de a szett mégis együtt megkapta a legmagasabb értékelést

Anyag

         

a VersaStretch® és a StormStretch® a legjobb ruházati alapanyagok között vannak

Kényelem

          a nadrág túrázáshoz, könnyebb mozgáshoz tökéletes, a komolyabb taktikai igénybevételhez vannak vele kisebb problémák - a kabát minden szempontból kiváló

Zsebek

         

jó helyen vannak, kényelmesen elérhetőek, praktikusan használhatóak - túrázáshoz!

Szélállóság

          szeles, esős időben, sőt viharban is teljesen jól védett, alig éreztem, hogy fújt a szél

Vízállóság

(nadrág)

         

mérsékelten vízálló, de a legtöbb vászon / átlagos túranadrághoz képest így is sokkal jobb

Vízállóság

(kabát)

         

kisebb esőnek ellenáll, hosszabb ideig is, de nagy viharban, felhőszakadásban már átázik

Szellőzés

         

az anyaga miatt kiváló a szellőzése, de a külön kialakított rések, nyílások ezt még fokozzák, a nadrág combszellőzője kifejezetten kellemes egy erősebb hegymenetnél

Erősség

         

túrázáshoz és könnyebb igénybevétel esetén kiváló, taktikai igénybevételhez határeset

"Hétköznapok"           

mosás, szárítás, hajtogatás, csomagolás, szállíthatóság... mindenben a legmagasabb értékelést kapta

A nadrág beszerezhető hazai forgalmazónál: katonaishop.hu

katonaishop.hu 

Helikon-Tex Blizzard nadrág

Helikon-Tex Blizzard jacket

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2023 13:45

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk