Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Frisch László a terepultra csendes üstököse Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Pár napja megjelent egy hír: magyar futó vezeti a Szlovák Ultra Trail terepfutó sorozat összetett versenyét. Mivel ez a tény magában is nagyon érdekes, felkerestem Frisch Lászlót és interjút kértem tőle. Azonnal beleegyezett, hamar válaszolt is... a cikk szerkesztése közben pedig több alkalommal is elcsodálkoztunk a szerkesztőségben - fantasztikus emberek élnek, járnak, futnak közöttünk! Olvassátok ezt a nem mindennapi történetet!

23 aug. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  

Elmesélnéd hogyan jutottál ide? Persze egy rövid bemutatkozással együtt!

Pár nap és 40 éves leszek feleségemmel és két gyermekemmel (2 és 8 évesek) élünk együtt. Nyomozóként dolgozom helyben, szabadidőm futással töltöm. Szerencsére a feleségem jó hátteret biztosít, ami a megértés részét illeti, osztozik a sikeren és látja az örömöm.

Ha tíz évet vissza tekerünk 30 évesen 100 kiló voltam, azt gondoltam anno gyökeres változás szükséges az életembe, mert ez így nem lesz jó.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Diétázni kezdtem, majd konditeremben mondhatni az elvesztett zsír helyére izmot építettem. Tisztában voltam, hogy nagy súlyos futás tönkre teszi az ízületeim, eltelt talán 1-2 év amikor 90 kiló környékén lehettem elkezdtem reggel éhgyomorra 6-7 km-t futni. Valahol itt kaptam rá a futás ízére. Növeltem a távot 2014-ben teljesítménytúrázni kezdtem, de a tempó még nem volt futás, inkább erőltetett menet.

2015-ben a Mátra Kupát 100%-osan teljesítettem. Négyen végeztünk a legtöbb pontot gyűjtve az első helyen.

Innen indult a terepfutás. 2016-ban a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség teljesítménytúra NB II-ben indultam a megrendezett 8 versenyén, amelyek 50 km körüliek voltak. Év végén 2. helyezett lettem és éreztem följebb kell lépni az NB I-be. 2017-18 évben az NB I-ben ahol csak 100 km vagy annál hosszabb rendezvények voltak csak szenvedtem, hisztiztem és kínlódtam. Nehezen tudtam alkalmazkodni a 100 km-es sorozathoz. Évi 10 verseny soknak bizonyult. Kibúvókat kerestem, egyik évet sem fejeztem be teljesen. Viszont ezzel sokat tanultam, talán az idei és tavalyi sikerem abszolút ez a két szezon gyengeségéből merített erőből fakad. 2019-ben az NB I. abszolút 3. helyén végeztem, a Kazinczy 200-at nem sikerült teljesíteni, mert már a rajtba lázasan érkeztem és nem akartam kockázatot vállalni ezért 50 km-nél kiálltam. Ezen múlott a 2. helyem, de nem csüggedtem, hisz a dobogó elérése volt a cél év elején. A Szlovák Terepfutó Bajnokságra már régen felfigyeltem és eldöntöttem, hogy szintet akarok lépni ,magas hegyekben is próbára teszem magam.

Éppen hogy az előzőt befejeztem már újabb célt tűztem ki magam elé... én szeretnék lenni a Slovak Ultra Trail (SUT ) valaha volt legjobb nem cseh-szlovákja, azért mondom így mert a határ elválasztja őket, de egymás versenysorozatára át járnak.

Számodra milyen nehézséget illetve könnyebbséget jelentett az idei év?

frisch laszlo terepultra interju 2020 1

Azt gondolom nekem ez az év könnyebb lett látva a többieket hogyan szenvedtek eddig, mintha most kezdenének ébredezni és térnének vissza a járvány előtti erőnléthez - gondolom a kiesett edzésekből adódik mindez. Én a járvány ideje alatt végig edzettem megalkuvás nélkül a magam módján. Csak az a cél lebegett előttem, hogy befejezzek minden versenyt amin rajthoz állok. Ezt nézve könnyebbség, azt nézve, hogy 4 versenyt töröltek nehézség volt, mert egyből a mély vízbe kerültem a Malofatranska Stovka 112 km-en 7200 m-es emelkedéstől tartottam a kimaradt fordulókkal bemelegedhettem volna úgymond. Viszont az is biztos, hogy nem értem volna az első helyre, mert a törölt versenyek könnyűek voltak - a szlovákok azért valljuk be nálam gyorsabbak azokon a pályákon. Így hogy töröltek négyet egymás után következve a legnehezebb 5 fordulón vagyunk túl és az én malmomra hajtotta a vizet, hisz valamelyiket az 5 közül rajtam kívül mindenki feladta egyedül maradtam 100%-os.

Hogyan tudtál edzeni, hogyan változtak meg a terveid a karantén miatt? Hogyan sikerült ezt a jó eredményt elérned ezzel együtt?

Az edzés nehézségét a karantén nem befolyásolta, hisz szabadidős tevékenységként el tudtam járni a Mátrába és a Bükkbe. A nehézséget nálam a kis hegyeink jelentették, mert ugye idén magas hegyekre készülök és nem tudtam egyben 1000-1200 méteres emelkedőket menni, próbáltam hasonlóakat a Mátrában a Hatökör ura-Kékes, a Bükkben Szalajka völgy-Istállós kő, oda-visszákat nyomtam, de ezek 600 méteres emelkedők csak, mondhatni a fele megvan...:D

A jó eredményt a mentális felkészültségemnek ítélem, pedig a legutóbbi 210 km-en a feleségem felé elhangzott a számból:

"Ha ezt nem adom fel nem tudom mit fogok feladni" mondat.

Azt gondolom egy ultra 80 km-ig fizikális, fölötte inkább mentális terhelés, majd egy bizonyos táv után lehet újra előjönne a fizikális, de azt a távot még nem értem el :D .

Mik azok a pozitív hatások, amiket a későbbiekben is megtartasz majd az idei év tapasztalataiból?

frisch laszlo terepultra interju 2020 3

Az első 100-asunk márciusban havas, a második 112 km-en át saras, a harmadik mint mondtam 21 órán át esős volt, a legutóbbi 210 km-en át fülledt meleg. Érdekes volt látni, hogy a szlovákok milyen könnyen feladják hozzám képest. Engem motivált az, hogy kitartó voltam mind az öt futamon.

Ezt a kitartást szeretném átültetni a későbbiekre. Amikor a jövőben egy versenyt feladnék ezek a gondolatok egész biztos elő jönnek.

Hogyan választasz általában sportfelszerelést, mik a legfontosabb szempontjaid?

Nálam a cipő és az eső ruha az ami idén kulcsszerepet játszik. Az esőruhában a Fátrai és Tátrai versenyeken amúgy is előírás a 10.000 membrános kabát, de isten áldja a szorgos kis ázsiai kezeket akik elkészítették :D nagyon sokat jelent odakinn, főleg amikor a Tátrában 22 órát mentem amiből 21 óra eső és persze szél volt.

A cipő szempontból a vastag talp fontos számomra. Két okból egyik, hogy 82 kg vagyok, elnyeli az ütést és kevésbé érződik a bokámon, térdemen.

A másik egy rossz élményből adódik: tavaly a Budai hegyen futva éreztem valami éles szúrja a talpam. Megálltam kiüríteni a cipőből a kavicsot pár méter megint érzem. Kivettem a talp betétet és egy üvegszilánk keresztülszúrta a talpat és a betétet. Mint tudjuk elég sok a felhalmozott szemét a Budaiban én valami üveg törmeléket felszedhettem. Ekkor váltottam - ha mondhatok márkát - Hokára annak sokkal vastagabb a talpa, mint az átszúrt másik márkának.

Az év második felére mik a terveid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ugyan jelenleg vezetem a SUT-t , nem álszentség egyszerűen tisztában vagyok a többiek és a saját képességemmel a fő bajnokság első hat helyéből valamelyiket szeretném megszerezni. Az úgymond kis bajnokság, ami bónusz pontok nélküli (két éve még csak ez a formája volt a bajnokságnak egyébként). Mivel jelenleg 100%-os vagyok csak én bukhatom el az első helyet. Tehát ezt szeretném megnyerni. A járványhelyzet eddig az én érmem fényesítette, remélem fényes marad a végéig :)

Miben szeretnél fejlődni és ehhez milyen edzéseket választasz?

A diétámnak voltak fázisai, mivel október közepére vége a szezonnak tavaszig egy újabb fázisa lesz, 6-7 kg súlycsökkentést szeretnék véghez vinni ez a fő cél.

Ezzel picit gyorsulok, de ami fontosabb számomra az ízületeim kíméletesebb terhelést kapnának így még több ultrát tudok velük lenyomni :)

Az edzéseken nem fogok változtatni. Megy az említett reggeli éhgyomorra futás, de manapság 10-15 km heti minimum 2-3 alkalom, mellette a hegyi futások 30-50 km. Ez függ a szabadidőmtől, de 10 naponta szeretném ha sor kerülne rá.

Dolgozol edzővel? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?

Nem dolgozom edzővel. Azt gondolom, ha versenyt szeretnék nyerni csak edzővel menne, de én eddig sorozatokat mentem, így nem láttam szükségesnek. Vannak terveim, így az edző gondolatát sem biztos, hogy elvetném a jövőben.

Hogyan naplózod az edzéseidet, hogyan használod a naplót? Ha nem vezetsz, akkor miért nem?

Külön nem naplózom, csak a használt telefonos alkalmazásokon követem az adott edzés/verseny eredményeket. Részben kiértékelem, de nem mélyülök el bennük.

Kik a példaképeid a futók közül? De ha nem futó, az sem baj...

Futó példaképem nincs, viszont meg szeretném említeni Nagy Katát ,akit régről ismerek, számomra a mai napig hihetetlen, hogy hová jutott.

Egy hétköznapi lány, aki Spartathlont nyer, majd világbajnok lesz. Az Ő útja számomra egy etalon és egyben a lehetetlen szót törli az emlékezetből.

Mik a kedvenc ételeid, mi a kedvenc kikapcsolódásod, hobbid a futás mellett?

Futó vagyok tehát bármilyen tészta :D , de valamilyen krémes süti hideg tejeskávéval bármikor bárhol...még lefekvés előtt is :D

Régebben rallye versenyekre jártunk mára kissé megváltozott a sok hétvégi futás kevesebb szabadidőt biztosít és a rallye-k színvonala is csökkent.
Ezt átvette a low-cost repjegy vadászat és utazás, amihez nem szükséges a hétvégi időpont.

Köszönöm, nagyon örülök, hogy vállaltad az interjút, mert példaértékűnek tartom, amit elmondtál!

Utoljára frissítve: vasárnap, 23 augusztus 2020 22:31

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk