Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 23. Csütörtök  Ma Dezső napja van.  

Szélkabát a vadonban, Helikon-tex Windrunner® teszt Kiemelt

Minden outdoor tevékenységhez érdemes gondolkodni szélsőséges időjárás, az eső és a szél elleni védelemben. Akkor is, ha viszonylag közel vagyunk a lakott területhez, a biztonságos menedékhez. Sokféle lehetséges védelmi eszközt fel lehet sorolni, de ha olyanra van szükségünk, ami a védelmi képességei mellett kicsi és könnyű is, akkor az egyik legjobb választás a lengyel Helikon-tex cég WINDRUNNER® kabátja.

22 ápr. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  

Hátizsákolás leírás | tesztek 

A Windrunner® ideális felszerelés, hátizsákban, zsebben, de akár futóhátizsákban is, minimális súlya és összecsomagolva extra kis mérete miatt. Ultrakönnyű (hivatalosan 220 g, saját méréssel 173 g), szoros szövésű nylon szövet véd a széltől, és ha a DWR bevonatot rendszeresen karbantartjuk, az esőtől is. Nem esőkabát, mert nem vízálló, de a kisebb esőt, párát, nedvességet távol tartja, a hőt pedig nem engedi elszökni.

Első benyomások

helikon tex windrunner terepsport teszt packed

Sokféle helyzetben teszteltem télen és nyáron is június és április között. Téli többnapos bozót túrán éppúgy jó benyomásokat szereztem, mint a nyári viharokban. Az első pozitív benyomás a mérete és súlya volt: alig nehezebb, mint egy átlagos szendvics, összecsomagolva pedig egy nadrágzsebben is elfér. A második pozitív meglepetés az anyaga volt, ami elsőre talán még merevnek és nehéznek is tűnhet, de amint felvettem, azonnal kényelmes, testhezálló, mégis laza kabátot találtam magamon. Az összecsomagoláskor pedig pár mozdulattal bele tudtam tuszkolni a kis zsebébe, ami ötletesen magának a kabátnak a belső oldalára van varrva.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Első alkalommal kerékpározni vittem, ami talán nem az elsődleges tervezett célja a Windrunner® kabátnak, de mégis tökéletesen kiszolgált hegyikerékpározás közben. Laza, könnyen felvehető, kényelmes, mégsem lebeg, nem akad bele a bozótba. A szelet a gyorsabb száguldás közben is távoltartotta a testemtől, de az emelkedőkön sem izzadtam bele.

Túrázás közben többféleképpen használtam, de a legnagyobb örömet a januári bozóttúrán okozta, amikor két éjszakát is kint töltöttem az erdőben és a gyaloglás után a táborhely előkészítéséhez kényelmes, meleg, mégis szellőző réteget kaptam, amikor felvettem. A szélállósága a túrán is tökéletesen működött, bár ami kerékpározás közben fogja a szelet, annak nem nagyon okozhat problémát a gyaloglás. Meglepően jól szellőzik még hátizsákkal viselve is, de azért nekem ez nem volt a legjobb élményem, hiszen elég intenzíven izzadok, ami miatt nekem kifejezetten jó szolgálatot tesznek a taktikai ingek.

A Windrunner® futáshoz is ideális ruha. A hónaljban lévő hálós szellőzőnyilások lehetővé teszik a levegő keringését intenzív mozgás közben is. Hűvösebb időben megóvja a test melegét, véd a széltől. 

helikon tex windrunner terepsport teszt official net

JELLEMZŐK

 • Dupla állítható kapucni laminált napellenzővel
 • Hónalj alatt hálós szellőzőnyílások
 • Nagy elülső átmenő, cipzáras kézmelegítő zseb belső kulcs/telefon zsebbel
 • Könyökerősítések
 • Elasztikus mandzsetta
 • Elasztikus állítás a kabát alján
 • A kabát hálós zsebébe integrálva kompressziós pánttal (belső zsebként használható)
 • YKK® cipzárak
 • Anyag: Micro Ripstop Nylon with a Dupont Teflon Coating, YKK Zippers
 • Súly: gyári adat: 226 g, saját mérés 173 g
 • Színek: Black, Coyote, Camogrom, Shadow Grey, Alpha Green, Desert Night Camo, Taiga Green, Flecktarn, Pencott® Wildwood (ilyet teszteltem), Tiger Stripe, US Woodland

A színekről: túrázáshoz, természetjáráshoz szeretem a rejtőszíneket, erről korábban több alkalommal is írtam. A tesztelt Pencott® Wildwood igazi erdei mintázat, Magyarországon 3 évszakban is tökéletes, de telen sem nagyon lóg ki a barnás-zöldes erdőből, mivel az ábrán látható módon a mintázat barnát és homokszínt is tartalmaz, noha az összbenyomás zöld. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Részletek

A szabás és a méretezés számomra tökéletes volt. Bő, de nem áll szanaszét, minden mozgás kényelmesen végrehajtható benne, sehol nem szorít, mégis akár több réteget is alá lehet venni.

A cipzár végén lévő fedőlap megakadályozza, hogy a szakáll vagy a haj bele akadjon. Az YKK cippzár a nevéhez méltóan könnyen és biztosan kezelhető, erős, hajlékony, szinte észrevehetetlen.

A mandzsetta erős, rugalmas gumival tartja a kabát ujját a helyén. Nagy mozdulatok esetén előfordult, hogy jobban felcsúszott, mint jó lett volna, de egyáltalán nem volt zavaró. A súly és térfogat szempontok miatt ez az optimális megoldás. 

A nagy elülső zsebben, amely két oldalról cipzárral nyitható, sapka, kesztyű, energiaszelet, napszemüveg is elfér. Belül két kis rekesz segít az apró tárgyak, például okostelefonok vagy kártyák rendezésében.

helikon tex windrunner terepsport teszt internal pocket

A Windrunner® kabát ujjai nem csak egyszerű csövek, hanem a könyöknél formára szabottak. Ez az ergonómikus kialakítás, amelyet további réteg Micro Ripstop Nylon szövetréteg erősíti meg kifejezetten hasznos a terepen, könnyebben és praktikusabban illeszkedik a mozgáshoz, főleg hátizsák viselésekor. Ráadásul ez a kabátnak szép összképet és dizájnt kölcsönöz.

A kapucni teljesen a fejhez állítható. Az arcnyílás két húzózáras zsinórral, melyek rögzíthetők úgy, hogy a kilógó zsinór behúzható a kabát belsejébe.

helikon tex windrunner terepsport teszt official hood

A kapucni hátoldalán egy másik húzózsinór található, amely közelebb hozza a kapucnit a fejhez. Így az stabilan a koponyán marad, és követi a fej mozgását. Ez nagyon jó és hasznos tulajdonság a terepen! Főleg szélsőségesebb körülmények között. A karima laminált, és kissé átnyúlik a fej elejére.

Ajánlás 

Összességében egy kiemelkedő minőségű, és kivitelezésű eső/szél kabátot ismerhettem meg, amelyet ajánlok mindenkinek, aki a terepen sportol, mozog! Elsősorban túrázáshoz, de terepfutáshoz és hegyikerékpározáshoz is. Ismét hangsúlyozom, hogy elsősorban szélkabát, az nedvességet, esőt csak minimálisan tartja távol, ugyanakkor a test hőjét segít megőrizni ilyen körülmények között is. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A Helikon-tex Windrunner® kabát maximálisan pozitív benyomást tett rám, az egyik kedvenc felszerelésem lett, amelyet nemcsak túrázni viszek magammal. Igaz, a terepfutó versenyeken, edzéseken szokatlan látványt nyújt, de szerencsére ettől nem függ a hatékonysága.

Mérete miatt, legtöbbször nálam van a táskámban vagy a csomagomban.

A Pencott® Wildwood színt nagyon megszerettem, mert az erdő, a természet érzetét kölcsönzi még a városban van egy sportpályán is (igaz viszonylag kevés időt töltök ilyen helyeken). A Helikon-Tex a Windrunner® kabáttal ismét megmutatta, hogy tervezőcsapata kreatív, innovatív és minden évben képes valami újat kitalálni. Várom az újabb fejlesztéseket!

helikon tex windrunner terepsport teszt run

Remélem, ez az áttekintés megfelelő képet ad a kabátról, tudod hasznosítani akár ezzel, akár más termékkel kapcsolatban!

A terep legyen veled!

Részletek, beszerzés

katonaishop.hu 

helikon-tex.com 

Utoljára frissítve: szombat, 23 április 2022 11:59

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk