Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Vitamin ABC - A-vitamin, retinol

vitamin, A-vitamin, retinol, étrend, test, szervezet, karotin

Az A-vitamin elnevezés gyűjtőfogalom. Az A1-vitamin a retinol, az A2-vitamin a 3-dehydroretinol. Maga a vitamin főleg állati eredetű táplálékban fordul elő, a provitaminja (amelyet a szervezet enzimes úton A-vitaminná alakít át) növényekben nagy mennyiségben található meg.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Kémiai szerkezetét először Paul Karrer írta le, aki ezért 1931-ben Nobel-díjat is kapott.

07 márc. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.

A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt.

A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Továbbá fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében. Szerepe van szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését.

A karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén megnőhet egyes daganatok kialakulásának esélye, viszont azt nem sikerült igazolni, hogy karotinban vagy A-vitaminban gazdag étrenddel (vagy táplálék kiegészítőkkel) csökkenne a tumorok kialakulásának kockázata.

A-vitamin források

A-vitamin: máj, vese, szív, tojássárgája, méz, virágpor, méhpempő(!), tengeri halak, narancsfélék, sötétzöld leveles zöldségek, paradicsom.

A-provitaminok: a répa, paraj, kajszibarack, kelkáposzta, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, pirospaprika.

Felszívódását segítő tényezők:

  • kevés olaj, zsiradék.

Felszívódását gátló tényezők:

  • magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése
  • savlekötők csökkentik az A- vitamin készletet
  • cinkszegény étrend

 

Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin-ellátottság esetén. Legjobb az ajánlott napi bevitel 100%-ának fogyasztása mellett maradni. Kiegészítőként multivitaminokkal fogyaszthatjuk.

Az A–vitamin-kiegészítők általában halolaj alapú készítmények, így tőkehalmájolaj és bármilyen A-vitamin-tartalmú készítmény együttes használata kerülendő.

Önmagában és nagy dózisokban nem ajánlott szedni. Túladagolása felhalmozódáshoz esetleg mérgezéshez vezethet. Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet főleg a tenyéren és a talpon, ez azonban nem mérgező hatású.

A-vitamin hiány tünetei

  • szürkületi vakság
  • fertőzésérzékenység
  • lassú növekedés gyermekkorban
  • szem szaruhártyájának kiszáradása
  • a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai
  • a fogzománc lassú kialakulása gyermekkorban

 

Ajánlott irodalom: Georg Neumann - Sportolók táplálkozása (2006), Váradi Tibor - Népbetegségek megelőzése és gyógymódjaik III. (2005)

 

 

 

 

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk