Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 28. Vasárnap  Ma Valéria és Nimród napja van.  

Van még hová az úton - sport minden korosztálynak

Korunkat számtalan formában fordíthatjuk magunk előnyére, hisz nem muszáj a vonások érettségével együtt lemondani a mozgás nyújtotta számtalan előnyről.

Sokkal előnyösebb helyzetben van az, aki ezt a felismerést ifjonti korában mindennapi cselekvései közé tudja tenni és az életét átszövő, felszabadító, mindenen átsegítő, lazító, erősítő, határokat feszegető, új dimenziókat nyitó, és még ezer féle érzéssel társítható, sport-mozgás adta életmódot élheti. 

03 jan. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  
Van még hová az úton - sport minden korosztálynak Foto: Getty Images

A „sosem késő elkezdeni” szállóigénél, szerintem a "minél hamarabb érdemesebb elkezdeni" strófa a hasznosabb. A későn érőknek, akik sokat nélkülöztek a mozgás frontján, már azokat a mozgásfajtákat érdemes alkalmazni, ami nem jár akkora keringési terheléssel és nem jelent túlzó ízületi terheléssel. Kerülni kell a hirtelen irányváltoztatással járó játékokat és azokat a csapatsportokat, ahol nagy az ütközés veszélye. Szalagok, inak sérülése már sokkal hosszabb rehabilitációval kezelhető, mint fiatalabb korban. Ezért is előnyösebbek a statikus és ciklikus mozgásfajták, mint a jóga és kerékpározás. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A legfontosabb tényező az izomtömeg megőrzése, a testzsír tömegének csökkentése mellett. Az erős csontok is csak akkor tudnak megmaradni, ha a gravitációval ellenható elmozdulás történik. Kell, hogy rázkódjon, puha erőhatások érjék a csontszöveteket, ahhoz, hogy fejlődni kényszerüljenek. Az úszás bármennyire is pompás mozgásforma, azonban a csontsűrűséget nem növeli, ellenben a túrázás, Nordic Walking növeli. Ha valaki a keringését kemény úszással szeretné fenntartani, annak szüksége lesz mellette dinamikus sétával is megterhelnie.

Akinek egész életét elkíséri a mozgás, az minden korszakához hozzá tudja igazítani, az adott időszakot kitöltő mozgásfajtát. Ezzel elkerülhető az egyoldalú terhelés miatti sérülések, elváltozások is, másrészt egyiket sem fogja megunni és mindegyikben felfedezhet valami csodát. Azon kívül pedig a tapasztaltabb korosztály sokkal, nagyobb mintaértékkel bír, mint fiatalabb pályatársai. A tapasztalatot pedig csak az évek és a gyakorlat adhatják, ezért minél nagyobb tapasztalata van valakinek, annál hasznosabbnak érzi magát.

A mentális képességekre is jótékonyan hat az állandó cselekvés. Aki sokat cselekszik, az sokszor kerül döntéshelyzetbe. Aki kombinál, az gondolkodik, aki gondolkodik az edzi az agyát. Mindkét agyféltekét dolgoztatja, erősíti. A jóga például azért is hasznos, mert a testérzetet is tanítja. Melyik testrész hol van, azok hogyan dolgoznak, miközben figyelni kell a tartásra, a medence helyzetére és a gyakorlat kivitelezésre is, ez már nem is olyan egyszerű. Ezek az apróságok viszont hatalmas előnyt adnak a kortalanság érzés megéléséhez.

Amit még nem szabad elfogadni, az a mozgáshatár beszűkülése. Ha elkezd fájni és elkezdik kímélni, akkor az már csak egyre szűkebb és szűkebb lesz. Tornáztatni, terhelni, gyógytornáztatni kell! A rozsdás részek tornáztatása, idővel, sokkal szélesebb mozgástartományt fog megengedni, mint terhelés előtt. Szépen türelmesen körözni, nyújtani, erősíteni kell ezeket az ízületeket és ezerszer hatásosabb lesz, mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése. Csak akut esetben szabad passzívan pihentetni. Aki megkíméli magát a kényelmetlenségektől, az megkíméli magát az élettől, az egészségtől is.

Teljes életet csak teljes erőbedobással lehet élni és, mint a labdarúgásban is, csak az juthat hosszabbításhoz, ha előtte legalább annyira küzdött, mint azok, akik le akarták győzni.

Szeretnék egy kiváló emberi példát bemutatni számodra, Szebeni Endre sporttársam személyében, aki olyan alázattal és szeretettel tud sportolni, hogy az ember rögtön kedvet kap ahhoz, hogy utána csinálja. Ő, huszonhétszeres Ironman! Pimaszul fiatal, hisz hetvenkedik.

Mottója is megér egy misét, „Van még hová az úton"

Hajrá Bandibácsi és Hajrá Neked is!

Vasakaratú Vasemberről, Bandibáról itt olvashatsz.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szerda, 03 január 2018 18:54

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk