Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

WHO listáján egy új betegség - a videojátékoktól való függést a mentális zavarok közé sorolták Kiemelt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mentális zavarokat összegző kiadványa új verziójában első alkalommal jelent meg a videojáték-függőség mint létező betegség. Ez nem azt jelenti, hogy minden digitális produktum veszélyt jelent, de egy ilyen kaliberű jelentést tanácsos komolyan venni.

02 jan. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  
WHO listáján egy új betegség - a videojátékoktól való függést a mentális zavarok közé sorolták Foto: origo.hu

Kevesen tudják, hogy a videojátékozás is ugyanúgy függőséget okozhat, mint például az alkohol vagy a szerencsejátékok, a probléma már a magyar gamereket is érinti. Az ELTE által 3400 magyar fiatal bevonásával készített kutatásból kiderült, hogy a videojátékok kedvelőinek ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei. A magyar játékosok 3%-a súlyosan, 15%-a pedig a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Annak ellenére, hogy bizonyos országok már halasztást nem tűrő, közegészségügyi problémaként tekintenek a videojátékok iránti függőségre, az elmúlt években számos helyen azt hangoztatták: további kutatások szükségek ahhoz, hogy valóban létező problémáról, esetleg betegségről lehessen beszélni.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Most azonban megtört a jég, az Egészségügyi Világszervezet idei évre vonatkozó, különféle rendellenességeket összegyűjtő kiadványának (International Classification of Diseases) vázlatai között immár létező betegségként tüntették föl a videojáték-függőséget is.

A dokumentumban, amelyre többek között az Eurogamer is felhívta a figyelmet, kétféle bejegyzés szerepel a már említett tematikában: külön fület kapott a tényleges zavarokat okozó videojátékozás mint folyamat, valamint azon programok gyűjtőneve is, melyek valós veszélyt jelentenek a felhasználókra nézve. Előbbi az addiktív viselkedések miatti rendellenességek alatt szerepel.

A leírás szerint olyan megváltozott viselkedésmintázatról van szó, mely elég súlyos ahhoz, hogy jelentős személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy egyéb fontos működési területeket okozzon - magyarázta kiadványában a WHO. Hozzátették: a diagnózis jeleinek legalább egy éven át kell jelentkezniük ahhoz, hogy valós veszélyről lehessen beszélni egy-egy problémásnak tűnő személy esetében.

Eszerint ha az alábbi tünetekből öt (vagy több) teljesül egy 12 hónapos időintervallumban, akkor internetes játékfüggőségről beszélünk.

A függőségnek a következő tüneteit sorolták fel a szakemberek:

  1. Internetes játékba való belefeledkezés (amennyiben épp nem játszik, akkor is a legutóbbi vagy az elkövetkezendő játékra gondol, ezzel fő aktivitássá válva)
  2. Visszatérő tünetek, ha a játékost megfosztják a játéktól (pl. ingerlékenység, szorongás, szomorúság)
  3. Tolerancia (egyre többet kell játszani ahhoz, hogy „kielégülést” nyerjen az egyén)
  4. Sikertelen próbálkozások a játék abbahagyására
  5. Elvesztett érdeklődés korábbi hobbik vagy más szórakoztatási formák felé
  6. További netes játék, az ismert egyéni életvezetési és közösségi problémák ismeretében is
  7. A környezet megtévesztése (hazugság, titkolózás) a játékkal töltött idővel kapcsolatban
  8. Netes játékba menekülés vagy negatív hangulat ezzel való tompítása (pl. tehetetlenség érzése, bűntudat, szorongás)
  9. Egy fontos (pár)kapcsolat, munka vagy tanulási és karrierlehetőség veszélyeztetése vagy elvesztése a játék miatt

A szakemberek szerint a videojáték-függőség ilyesfajta felismerése segítséget is jelent majd a betegség sikeres kezelésében, hiszen újfajta módszereket dolgozhatnak ki a problémák gyorsabb megoldása érdekében. Több országban, köztük Dél-Koreában, ahol egyébként szigorú szabályokhoz kötötték a videojátékokkal való időtöltést, a 16 éven aluli fiatalok számára alapból elérhetetlenné tesznek minden ilyen programot éjfél és reggel 6 óra között.

Jó, ha a játékosnak van más hobbija, amire szülőként, pedagógusként építeni tudunk. Szervezzünk közös programokat, amelyekben kiemelten szerepet kap a játék és a testmozgás is. – tanácsolja Bányai Fanni.

A PC Guru szerkesztőinek a témához írt sorai:

Lezárásképp egy híres amerikai közgazdász, Todd G. Buchholz rövid, mégis velős bölcsességét idézem:

„Mindnyájan tudjuk, hogy a túlzásba vitt jó dolog rossz dolog.”

Forrás: hvg.hu | pcguru.hu 

Utoljára frissítve: kedd, 02 január 2018 19:13

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk