Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 23. Csütörtök  Ma Dezső napja van.  

Karáth Emil búvároperatőr a tengerek, óceánok megmentésének szenteli életét Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Karáth Emil azon ritka emberek egyike, akik gyerekkori álmukat teljes mértékben megvalósították, sőt magasabb szintre emelték. Magyarként tengerbiológusnak lenni is hatalmas kihívás, de ezt ötvözve az operatőri és környezetvédelmi munkával egészen különleges. Életének egyik legfőbb célja a tengerek élővilágának és életének megmentése, ráadásul úgy, hogy ebbe azokat is bevonná, akiket elsősorban érint: a gyerekeket, a jövő nemzedékét.

07 máj. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Karáth Emil búvároperatőr a tengerek, óceánok megmentésének szenteli életét Foto: Karáth Emil archívum

Bár a mi ismeretségünk a múlt évezredbe nyúlik, kérlek röviden mutasd be magadat az olvasóknak!

Karáth Emil vagyok, biológus-ökológus és tengerbiológiával foglalkozom egy olyan országban, aminek nincs is tengere. Gyerekkorom óta úszok. Versenyúszó voltam a BVSC-ben (ismerettségünk innen datálódik az 1970-es évekből - a szerk.), majd sportágat váltottam – bár maradtam a víznél – és búvárúszó lettem. Nagyjából 15 évig a felnőtt válogatott tagja voltam. Sokszoros magyar bajnok és több Világ- és Európa-bajnokságon, Európa kupákon voltam dobogós helyezett. Kétszer nyertem el az "év sportolója" címet.

Az egyetem befejezése után az egyetlen lehetőséget, hogy tengerbiológiával foglalkozhassak, a Tropicarium nyújtotta. Még meg sem épült és már ott dolgoztam. Aligátorokat, majmokat hoztam Svédországból, cápákat úsztattam a hónom alatt, amikor megérkeztek Floridából.

Aztán elmentem különböző TV csatornákhoz, ahol természettudományos, ismeretterjesztő műsorokat készítettem. Ahogy ezek a típusú műsorok kezdtek eltűnni a műsorpalettából, olyan külföldi stábokhoz csatlakoztam, akik víz alatti filmeket készítettek. Egyik ilyen munka volt egy 100 napos élő- interaktív víz alatti adás készítése a Karib tenger közepén.

Miért pont búvároperatőr lettél? Hogyan kezdődött?

Szinte adott volt a válasz, csak akkor még nem tudtam. Az egyetem elvégzése után egy véletlennek köszönhetően találtam egy apróhirdetést egy újságban, ahol egy világméretű korallszirt kutatáshoz kerestek biológusokat. Végül egy svájci kutatócsoporthoz csatlakoztam és a Maldív szigetekre mentünk felmérni a szirtek egészségi állapotát.

Az egyik kis szigeten dolgoztam együtt egy német kollégámmal, aki hozott egy kamerát, hogy filmezzük le, amit csinálunk. Egyikünk sem értett különösebben a filmezéshez, de nekiláttunk a munkának. A végeredmény egy fél órás dokumentumfilm lett, ami két filmfesztiválon is nyert. Így kezdődött.

A film, a látvány a mai ember életének nagyon fontos része. Ezért minden filmkészítőnek komoly felelőssége van abban, mit mutat meg a világból. Operatőrként mi az élethivatásod, mit tartasz fontosnak?

karath emil buvar operator interju terepsport camera

Hogy mit tartok fontosnak közvetíteni? Szeretnék értékes mondanivalóval bíró filmeket készíteni. Ez manapság már nem trendi, ezért nem is egyszerű ezt a munkát itthon folytatni. Bármelyik – főleg dokumentumfilmet – amit készítettem, egy adott terület élővilágát mutatta be és általában az ott élő tengeri élőlények és környezetük védelmét szorgalmazta.

Úgy hiszem, hogy korunkban az egyik legfontosabb feladat, hogy mentsük a Föld élővilágát, amíg még nem késő. Erre szeretném felhívni az emberek figyelmét.

Sokszor futottam olyan válaszokba, hogy mit érdekel bennünket a tengeri élővilág, hiszen nincs is tengerünk... Ez szerintem téves és rövidtávú gondolkodás.

Mi volt a lelkileg legmegindítóbb és a legnehezebb élményed a búvárkodással kapcsolatban?

Szerencsére nem volt rossz élményem a merüléseim során, pedig már a 80-as évek óta búvárkodom. Talán az tölt el némi szomorúsággal, hogy látom, mi történt a tengerekkel ez alatt a 4 évtized alatt, amióta búvárkodom. Amikor először merültem az Adriai-tengeren, még sok nagy halat és nyüzsgő élővilágot láttam. Manapság ennek már híre-hamva. Még ott is találtam szemetet, ceruza elemet, műanyagot a víz alatt, ami távol esik a civilizációtól.

karath emil buvar operator interju terepsport underwater

A legtöbb ember számára a búvárkodás és a veszély nagyon közeli fogalmak. Valószínűleg ennek van is alapja. Volt sportbaleseted?

Sportbalesetem szerencsére nem volt komolyabb. Persze a versenysportban kisebb sérülések előfordultak, de ezek nem gátoltak abban, hogy folytathassam az élsportot.

Csodás helyeken merülsz, fantasztikus látványban és élményekben van részed. Mi volt a legrosszabb élményed?

Veszélyes helyzetbe csak 6 éves koromban kerültem, amikor még ugyan nem merültem, de már akkor is a víz alatt töltöttem a szabadidőm nagy részét. Egy medencében leszippantott a lefolyó víz sodrása. Akkor azt gondoltam, hogy most akkor meghalok... Szerencsére túléltem a kalandot és bár az egész nyarat gézpólyában töltöttem, a nyár végére begyógyultak a sebeim.

Mindenki azt mondta, hogy soha nem megyek be a vízbe, de nem volt igazuk, mert következő nyáron ismét ugyanabban a medencében fürödtem.

Mivel foglalkozol jelenleg?

Jelenleg tengerbiológia előadásokat tartok iskolákban a gyerekeknek, melynek neve „Merülj velünk!". Az előadás után VR szemüvegeken keresztül merülnek velem az óceán mélyére a gyerekek. Nagyon szeretik ezeket a foglalkozásokat és én is örömmel nézem őket, hogy mennyire élvezik a programot.

Ha pedig nem ezzel foglalkozom, akkor szabadúszóként filmezek TV csatornáknak, vagy éppen gyerekeket és a szüleiket viszem olyan utakra, ahol a tengerek élővilágát mentő projektekbe kacsolódunk be: korallóvodákat építünk vagy éppen mangrove erdőt telepítünk.

Közben pedig mindenféle izgalmas kalandban veszünk részt. Cetcápákkal úszunk, fa tetején lakunk és korszerű tengerbiológiai technikákkal mérjük fel a tengerek élővilágát.

karath emil buvar operator interju terepsport smile

A sok csodás helyszín közül van kedvenced? Esetleg kedvenc állatod?

Kedvenc helyem sok van és remélem ez még csak gyarapodik. Nehéz egyet kiemelni. Mindegyiket más okból szeretem. Ilyen pl. egy „Macabuca” nevű hely a Kajmán szigetek körül, ami olyan jól nézett ki, hogy az szinte már giccsesnek mondható vagy Pápuán egy nevesincs hely, ahol annyi volt a hal és minden más élőlény, amit már ritkán látni.

Az tényleg vad és ősi vidék, sok váratlan és veszélyes meglepetéssel. Mitől tartasz ezek közül a legjobban?

Veszélyesnek csak az embert tartom a víz alatt. Nála veszélyesebb élőlény nincs. 

A merülésekre fel kell készülni, hogy ne legyen baj. Ha az alapvető szabályokat betartjuk merülés közben, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy valami rossz történik.

karath emil buvar operator interju terepsport work

A programjaidban a szélsőséges helyzetekre való felkészítés milyen szerepet kap?

Az általam szervezett programok nem tartalmaznak ilyen veszélyes elemeket, hiszen gyerekekkel csinálom végig ezeket a kalandtúrákat. Nem sodornám őket semmilyen szélsőséges helyzetbe.

Régen versenyző voltál, sokat edzettél. Most szoktál-e külön edzeni, sportolni?

Régebben gyakran futottam terepen a közeli hegyekben és úsztam. Sajnos mostanában kevés időm marad erre, de törekszem rá, hogy valamit sportoljak, hiszen bírnom kell a tempót a gyerekekkel.

Ha megmásszuk a Kilimandzsárót, nem mondhatom nekik, hogy „menjetek fel nélkülem”.

Szerinted mi az, ami miatt egy ember fogékonnyá válik a természetre, a tudatos életre?

Hogy mitől válik egy ember fogékonnyá a természetre, azt nehéz megmondani. Biztos függ a környezettől, családtól, attól, hogy hogyan nevelnek. De kialakulhat ez a szeretet enélkül is.

Én a gyerekkoromat – főleg a nyarakat – a nagyszüleimnél töltöttem falun, ahol minden adott volt arra, hogy közel kerülhessek a természethez. Volt erdő, hegy, folyó, és az egész napomat kint töltöttem a szabadban (vagy éppen az uszodában). Így alakult bennem ki a természetszeretet.

Mindig voltak állataim otthon. Halak, madarak, kutya, macska, gyíkok, pocok, sün és bármi, ami segítségre szorult.

A munkád, a sok utazás hogyan illeszkedik a hétköznapokba?

Legnagyobb gondom a külföldi expedíciók során, hogy a családot itthon kellett hagynom. Ezért kitaláltam, hogy bevonom őket a munkámba, hiszen ha nem mentjük meg a tengeri élővilágot, akkor ők már nem fognak tudni gyönyörködni benne. Így aztán sokszor velem tartanak az útjaimra.

Együtt sokkal könnyebb és vidámabb a munka. Ráadásul élvezik a kint töltött időt és szívesen részt vesznek ezekben a projektekben. Általában alig akarnak hazajönni a tengerről.

karath emil buvar operator interju terepsport profil

A búvárkodás és az egzotikus utazások hatására változtattál-e az életmódodon az idők során?

Nem hiszem, hogy változtatnom kellett volna az életmódomon, amiatt, mert búvárkodom, hiszen gyerek korom óta rendszeresen sportoltam. Reggel és este voltak edzések. Hetente 10 edzésem volt. A suli mellett másra sem volt időm. Így aztán a barátaim is ebből a közegből kerültek ki.

Mint sok mindennek, ennek is vége szakadt az egyetem után, de a búvárkodás maradt, bár közel sem olyan gyakran, mint szerettem volna.

Köszönöm a beszélgetést!

Karáth Emil weboldala és elérhetősége: https://kidsfortheoceans.com/hu/

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 07 május 2024 17:56

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk