Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

A vegán és a predán étkezés orvosi szemmel Kiemelt

Sokan nem tudják, hogy mit jelent a vegán, vegetárius és predán étrend. Ha tudják, akkor is tévhitek élnek a köztudatban arról, hogy mi az egészséges. Valójában a minden étkezésnek megvan a hiányossága, de a vegánnak inkább kevesebb a pótolni valója, mint egy “átlagos”, “normális”, húst is fogyasztó predán étrendnek.

A vegetárius nem eszik húst. Húsnak számít a hal is. A vegán nem eszik semmilyen állati terméket.  Igy nem eszik tejet, tejterméket, tojást sem, de sokan nem esznek mézet sem. Hogy mit esznek akkor? Zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat, hüvelyeseket, fűszereket, gyógynövényeket, növényi tejeket, növényi zsíradékot, gombákat.

Az a vegán, aki sok tésztát, kenyeret fogyaszt, az lehet, hogy zöldség/gyümölcsöt még sem eszik eleget. Az ő étkezése sem lesz optimális. 

Predán az, aki húst is fogyaszt rendszeresen, és/vagy ehhez képest kevés zöldséget/gyümölcsöt eszik. Előfordulhat, hogy húst viszonylag ritkán eszik, de mivel sok tésztát, kenyeret fogyaszt, ezért zöldséget mégis keveset eszik.

A vegán/vegetárius ellentéte nem a húsevő, hiszen minden húsevő fogyaszt növényeket is és többnyire a húsfogyasztás gyakorisága lehet csupán a különbség. Van, aki mindennap többször is eszik húst (reggelire felvágottakat, kolbászt), ebédre főzött és rántott húsokat, este maradék húsos ételeket, de van olyan predán is, aki csak heti 1-2 alkalommal fogyaszt húst összesen.

18 aug. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

A vegetáriusságnak sokféle indoka van, mint erkölcsi (állatvédelmi), vallási, környezetvédelmi (lásd például a következő grafikát: https://www.angelamorelli.com/water/), nagyobb sportteljesítmény elérése, de van egészségügyi indoka is és jelen bejegyzésemben erről szeretnék írni.

vegán, predán, étkezés, táplálkozás, húsfogyasztás, tejtermék, vitamin, egészségA predán táplálkozásnak (tehát a rendszeres húsevésnek) az indoka a megszokás, a jelenlegi általános társadalmi normák, családi hagyományok, a tudományos eredmények félrevezető, elfogult propagandái, az állatok életének a lebecsülése, valamint az a tény, hogy az élelmiszeripar túlkapásai a színfalak mögött zajlanak, így az átlag ember elől teljesen elrejtve folyik a vágóhidakon zajló öldöklés és húsételekkel kapcsolatos csalás. Ennek ismeretében jóval kevesebben fogyasztanának húst.

...

Tehát összegezve: az ember anatómiája nem zárja ki a vegán étrendet, főként nem a vegetárius étrendet és semmilyen kényszerszerűséget nem tartalmaz arra vonatkozólag, hogy mindenképp fogyasztania kéne húsételeket, tehát a predán étrendet. A hús megemésztésére képes, de növényi ételek nélkül nem képes működni. Az anatómiai viszonyok nem determinálják a húsfogyasztását, de nem is teszik lehetetlenné annak teljes elhagyását.

Tápanyaghiány veszélye csak a vegánoknál?

Nincsen semmilyen kétség és vita afelől, hogy a növényi táplálkozás jobb minőségű zsíradékot, elegendő mennyiségű rostot, komplexebb szénhidrátokat tartalmaz. Amit vitatni szoktak a húsevés pártiak, az a fehérje (aminosav), a B12 vitamin, a vas, a kreatin ellátottság vegán étrend mellett. Ugyanakkor a vegán táplálkozás mellett szól a predánnal szemben, a jobb antioxidáns, rost, vitaminellátottság. Nézzük meg sorjában, hogy melyek az ún. veszélyeztetett, megkérdőjelezett tápanyagok vegán, illetve sok húst és kevés zöldséget/gyümölcsöt tartalmazó étrend mellett.

 ...

Teljes értékű vegán étrend

Természetesen a vegán és vegán étrend is különböző lehet. A teljes értékű vegán étrend nem tartalmaz ún. raffinált élelmiszereket fehér lisztet, fehér cukrot, félkész élelmiszereket, konzerveket, porokat. Kerüli a mirelitet, kevésbé hőkezeli az ételeket. Kevesebb sót használ, nem használ káliumozott sót, csak konyhasót, vagy tengeri sót. Inkább választja a bio élelmiszereket és a fentiek értelmében alkalmaz táplálékkiegészítőket.

Élő táplálék – halott táplálék

vegán, predán, étkezés, táplálkozás, húsfogyasztás, tejtermék, vitamin, egészségÉlő táplálék az, melynek kémiai struktúrája energetikája még nem károsodott. Élő zöldség, gyümölcs, melyet frissen szednek. Élő a veremben eltartott. Élő a teljes mag, melyet csak felhasználás előtt aprítanak, vagy darálnak. Élő a szárított növény, vagy növényi rész. Élő a frissen készített, a frissen hőkezelt, a kevéssé hőkezelt. Élő a hidegen sajtolt olaj. Viszont halott élelmiszer a tartósított, hosszú idejet feldarabolt, darált, őrölt. Halott a túlhűtött, (mirelit), a túlfőzött, a többször kihűtött és felmelegített, a konzervált, a kémiai anyagokkal kevert, a félkész (por, öntet stb.) a hús. Halott anyag a tömeggyártással előállított sok transzzsírsavat és kémiai anyagokat tartalmazó flakonos növényi olajok. Halott a zsírban/olajban sütött élelmiszer.

Ezért a vegán étrend is lehet káros, ha túl sok halott anyagot tartalmaz, ha túl sok szénhidrátot, kevés friss anyagot, ha sok konzervet, ha aránytalan és nem változatos. Káros például a tésztát, tésztával vagy kenyeret kenyérrel étkezés (bár növényi). Káros a konzervekből, félkész zacskókból készült menü.

További érvek amelett, hogy miért érdemes sok növényi anyagot fogyasztani

A már fentebb említett érveken túl (rostdús, omega 3 zsírsavak, vitamin, fitoanyagok, antioxidánsok) mellett további fontos érvek a növényi anyagok domináns fogyasztása mellett:

  • esszenciális zsírsavakban gazdag
  • telített zsírsavbevitel csökken
  • koleszterin bevitel és felszívódás csökken
  • nitrogénegyensúlynak jót tesz (nukleinsavakban szegényebb)
  • sav-bázis egyensúly javul (többnyire a friss zöldségek azok, melyek alkalikus vegyhatást adhatnak a szervezetnek)
  • kalóriaszegényebb, amennyiben nem túlzott a szénhidráttartalmú gabonafélék és édességek fogyasztása
  • fiziológiás bélflóra számára kedvezőbb (Br.J.Rheumatol. 1994.jul.33.(7)(638-43)
  • L(+) jobbra forgató tejsavbevitelt fokozza
  • fitoterápia – gyógyító-betegségmegelőző táplálékok

További érvek a hús károssága mellett

A rosthiányos, túlzott fehérje mennyiséget jelentő, bélflórát rothasztó irányba változtató, gyógyszereket tartalmazó, antioxidáns hiányos jellemzőik mellett további érvek a hús károssága mellett:

  • túlzott a koleszterin bevitel
  • telített zsíradék aránya túlzottan magas (ideális: P/S > 2)
  • purin, nukleinsav bevitel ↑
  • sav-bázis egyensúly eltolódása (sav ↑)
  • csak hőkezelt, vagy tartósított formában fogyasztja

Az ésszerűen, hozzáértéssel összeállítottvegetárius/vegán étrend nem kevésbé egészséges táplálkozás, mint a predán (húsevő) étrend. Megváltozott élettani állapotban szükséges lehet bizonyos szupplementáció (kiegészítés), tehát terhesség, szoptatás esetén D és B12 vitamin adása, öt év alatti gyerekek esetén ügyelni kell a megfelelő kalóriabevitelre, esetleg vas és D vitamin adása lehet szükséges.

Ezek figyelembevétele mellett a vegetárius étrend normális Am.J.Clin.Nutr. 1994.may 59 (5 Suppl.) 1176-1181, J.Am.Diet.Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65.

Teljes cikk: tamasidr.hu 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk