Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Vegán étrend az élsportban, újabb tudományos eredmények

A kizárólag növényi hozzávalókból összeállított étrend vajon elegendő-e ahhoz, hogy egy élsportoló megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani, emellett fitt és egészséges is maradjon? Amerikai szakemberek erre a kérdésre keresték a választ.

Vegán, étrend, élsport, tudományos, eredmény, Scott Jurek, ultramaraton

Az Egyesült Államokban igazi hősnek számít és könyvet is írt pályafutásáról Scott Jurek ultramaratoni futó, aki a hús, a tojás és a tejtermékek mellőzésével, kizárólag növényi alapanyagokból összeállított vegán étrendet követve érte el kiemelkedő sportsikereit. Példája "futótűzként" terjedt el az amerikai futótársadalom körében, de számos követő mellett szép számú ellenzőre is talált.

28 jún. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A New York Times újságírója amerikai sportorvosok és táplálkozástudományi szakértők megkérdezésével próbálta kideríteni, valóban lehet-e kiemelkedő sportteljesítményt nyújtani vegán étrend mellett. A szakemberek szerint ugyan kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy miként befolyásolja a vegetáriánus (esetleg vegán) étrend a hivatásos sportolók - például atléták - teljesítményét, egy kiegyensúlyozottan összeállított étrend mellett nem okozhat túl nagy problémát a hús és a tejtermékek hiánya. Még akkor sem, ha a fizikai teljesítményt kedvezően befolyásoló kreatin nevű aminosav például csak állati eredetű termékekből fedezhető.

Sokan megkérdőjelezik azt is, hogy kizárólag növényi alapanyagokból elegendő mennyiségű fehérjét lehet bevinni. A megkérdezett szakemberek szerint a húsok és a tojás pusztán az egyszerűbb módját jelentik a proteinbevitelnek, de növényekből - szójából, olajos magvakból, hüvelyesekből - is biztosítani lehet a fehérjeszükségletet, csak eleget (a megszokottnál jóval többet) kell ezekből fogyasztani.

Talán a kizárólag húsokban található B12-vitamin az egyetlen, amelyet a vegánok nem tudnak más forrásból fedezni, de ez sem túl nagy probléma: sok gabona- és szójatermékhez adnak a gyártók B12-vitamint, de bevihető akár étrendkiegészítő formájában is.

Növényi fehérjék kombinálása

Korábbi állatkísérletek már bizonyították, hogy pusztán egyfajta növényi fehérje fogyasztásával nem lehet minden szükséges aminosavból elegendő mennyiséget bevinni. Ezért célszerű egy nap különféle növényi fehérjéket kombinálni, például ebédre rizst, vacsorára babot enni.

A szakemberek azt a tévhitet is eloszlatták, hogy csak növények fogyasztásával az ember - főleg ha élsportoló - nem tud elegendő kalóriát bevinni. Meglepően kalóriadúsak a gyümölcslevek, például aszőlőlé, a gránátalmalé és a meggylé), ráadásul az utóbbi a sportolás utáni regenerálódást is gyorsítja.

Bár a felmérések szerint a vegetáriánusok általában egészségesebbek és kisebb eséllyel kövérek az átlagnál, ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapi embereknek vagy a sportolóknak teljesen el kellene hagyni a húst az étrendjükből. Ha mindenki naponta csak egy adaggal kevesebb húst enne, az sokkal inkább javítaná a társadalom általános egészségügyi állapotát, mintha néhány megszállott sportoló teljesen vegán életmódra térne át.

“Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness,” - Scott Jurek

“The First 20 Minutes: Surprising Science Reveals How We Can Exercise Better, Train Smarter, Live Longer” (Hudson Street Press, 2012).

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk