Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 18. Csütörtök  Ma Andrea és Ilma napja van.  

Van-e élet a villanykörte után?

Sokan eltemették már, sokan aggódnak, mi jön ezután, mások nem értik miért. Itt az ideje, hogy fény gyúljon a sötétben: miért kell távoznia a villanykörtének és milyen világítótestek aranyozzák be estéinket ezután?
05 okt. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Kompakt fénycső helyett inkább halogénizzókra kellene cserélni a boltok polcairól 2012 végére száműzendő hagyományos égőket, mert azok fénye sokkal jobban hasonlít a Napéhoz. Ha nem ez történik – érvelt szeptemberben a német Épületbiológiai Szövetség s nyomában zöld szervezetek sora –, az előnytelen csere már rövid távon is komolyan befolyásolhatja az emberi teljesítőképességet, pszichét vagy a hormonháztartást. (hvg.hu)


Az uniós döntés* fő mozgatórugója az energiahatékonyság. A világítás a háztartások áramfogyasztásában 15-20%-ot képvisel, intézmények, irodák esetében az arány még magasabb, 30% körüli. Látható, hogy a lényegesen alacsonyabb fogyasztású technológiák alkalmazásával a világításban is jelentős potenciál van: az új piaci szabályozásától 2020-ig 40 TWh áram megtakarítását várják az EU-ban. Ez körülbelül megfelel Magyarország teljes éves áramfogyasztásának. Az intézkedés tehát úgy szolgálja az éghajlat védelmét, hogy közben hozzájárul a biztonságos energiaellátáshoz is.

Az új szabályozás több forgatókönyv elemzésével, energiahatékonysági, technológia, a piac és nem utolsósorban a fogyasztói igények szempontjait is mérlegelve született, az egyeztetésben pedig minden tagország szakértői részt vehettek. Bár az izzók fokozatos piaci kivonása már tavasz óta ismert, érthető, hogy a sajtó érdeklődését csak az első határidő közeledtével keltette fel igazán a téma. Az elmúlt napokban számos cikk jelent meg, a kompakt fénycsövek negatív hatásairól.

Az Energia Klub a rémhírek helyett néhány jó tanáccsal szeretné segíteni az olvasót, hogy a hatékonyabb világítási technológiák ne csalódást eredményezzenek, hanem alacsonyabb villanyszámlát.

Tény, hogy a Nap elektromágneses sugárzásához – az ultraibolya és az infravörös közé eső látható fény tartományában – a volfrámszálas „körték” sárgás, úgynevezett meleg fehér fénye áll a legközelebb. Élettani értelemben ennek legfőbb következménye az, hogy az izzólámpa fényénél az emberi szem közel ugyanolyannak látja a világot, mint napsütésben.



Ténytár a hvg.hu cikkeiből




Nagy dilemma, hogy mi legyen az olyan helyiségek világításával, ahol csak rövid ideig tartózkodunk, például a WC vagy a kamra, hiszen közismert, hogy a kompakt fénycsöveknek kell néhány perc, míg „bemelegednek”, azaz elérik a teljes fényerejüket. Itt a halogén izzók jelenthetik a jó kompromisszumot, hiszen – bár hatékonyságuk elmarad a kompakt vagy egyenes fénycsövekétől – a hagyományos izzóknál jobb hatékonysággal hasznosítják az energiát, és már a felkapcsolás pillanatában teljes fényerővel világítanak. Az áruk pedig szintén valahol félúton van az olcsó villanykörte és a fénycső között.



A két véglet közti kompromisszumot a LED-lámpák jelenthetnék: közülük a legújabb, fehér fényűek a hagyományos izzókhoz hasonlóan a teljes látható tartományban sugároznak – magasztalja a konkurens fényforrások e csoportját Ábrahám György, a Műegyetem optikaprofesszora. Az átlaglakásokat azonban nemcsak ma még meglehetősen borsos áruk miatt nem hódították meg, de azért sem, mert egy-egy LED csak igen szűk teret képes bevilágítani.

A fénycsövek elterjedése a felhasználóktól is több odafigyelést is igényel majd. A kiégett csövek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért az erre a célra létrehozott gyűjtőpontokon kell elhelyezni őket. Ilyen gyűjtőpontokat ott találunk, ahol a terméket forgalmazzák, de a hulladékudvarokban is leadhatjuk a kiégett fénycsöveket.



Forrás: hvg.hu, energiaklub.hu, Augustin-Schmiedel: Természetgyógyászati kézikönyv (Springer 1997)

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk