Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Magyar találmány mentheti meg a sportolókat

Magyar találmány segít az élsportolók egészségének megőrzésében, valamint a túlterhelés elkerülésében. A Testnevelési Egyetemen tesztelték a még fejlesztés alatt álló eszközt, amely idővel a társadalom más rétegein is segíthet.
04 nov. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A találmányból, melyet a Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Labdarúgó-szövetség is felkarolt, akár világpiaci siker is lehet. Bár jelenleg is léteznek olyan eszközök, melyek mérik a sportolók pulzusát edzés előtt, közben és után, az új fejlesztés komplexebb megoldást kínál, hiszen komoly orvosi háttér támogatná a mérést, amely többféle élettani és mechanikai paraméter mérésére képes, és azonnal jelzi az anomáliákat.

„2005 óta dolgozunk ezen, még az orvosi hátteret kell mögé tennünk – mondta a hvg.hu-nak Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi, az I-QRS fejlesztőcég kutatási igazgatója. – Jelenleg többféle pulzusmérő eszköz is van forgalomban, amelyek azonban nem adnak pontos információt például arról, hogy a sportoló milyen mechanikai teljesítményt végez, és ehhez hogyan alkalmazkodik a szervezete, mikor kellene fokozni, illetve visszafogni a terhelés ütemét. A rendszer a beleplántált élettani ismeretek segítségével segíti konkrét tanácsokkal is az edző döntését, nem csak a nyers adatokat mutatja meg neki."

A tenyérben elférő kis eszköz egy mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. Méri az élettani paramétereket, a belső (a szív elektromos jele, testhőmérséklet, gyorsulás stb.) és a külső környezeti tényezőket (hőmérséklet, páratartalom). Mivel a készülék mobilkommunikációra is képes, az adatokat rögtön továbbítja az edzőnek és az orvosnak, akiik laptopon nézve az eredményeket azonnal észrevehetik az eltéréseket. Bár az igény egy ilyen eszközre nem új keletű, az mindenképpen az érdeklődés középpontjába helyezheti a magyar fejlesztést, hogy a közelmúltban szerte a világon mintegy harminc életerős focista és más sportoló vesztette életét a pályákon.

„Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz – mondta Lemák Gábor, a fejlesztést menedzselő cég (Mobilitás és Multimédia Klaszter) vezetője. – A mobiltechnológiás fejlesztés elindításához mintegy 200 millió forint kell, amire közösen a Magyar Labdarúgó-szövetséggel pályázunk. Számításaink szerint egy 15 eszközből álló csomag ára 3-5 millió forint lesz a hozzá tartozó speciális szoftverekkel együtt. Most a sporttragédiák adtak aktualitást a dolognak, de nem csak a sportéletre koncentrálunk, hiszen a társadalom szélesebb rétegében használható, például idősebb korúak megfigyeléséhez.”Az eszközt a mellkasra (tehát a szív közelébe) kell szíjazni, ezt a Testnevelési Egyetemen Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó tesztelte előbb laboratóriumi, majd edzéskörülmények között. „A viselése kényelmes, egyáltalán nem zavaró - mondta a nemrég hosszú betegségen átesett kiváló sportoló. – Bizonyos sportoknál persze nem használható edzéseken, például a test-test elleni küzdelmek során, de futás közben gyakorlatilag anélkül hordható, hogy bármiben akadályozná a sportolót.”

Kocsisné elmondása szerint a fejlesztés eredetileg az idősek megsegítésére indult. Dr. Petrekanits Máté, a hazai körökben az egyik legismertebb élettani szakértő, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán a Terheléstani Laboratórium vezetője pedig rögtön jelezte, hogy a magyar és nemzetközi sportéletben nagyon is lenne igény egy ilyen eszközre, melyet végül az elmúlt év során közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték a Terhelésélettani Laboratóriumban. Ezt a feladatot jelenleg a DVSC kézilabdacsapata és a Budapesti Tűzoltóság végzi.

A program megvalósításának érdekében több szakmai csoport fogott össze, aminek célja több tudományág együttműködésével egy olyan edzésmonitorozó rendszer létrehozása, amely hatékonyan segíti egyrészt az edzői munkát a versenyző kiválasztásától kezdve, a sportoló számára pedig biztosítja az egészség megőrzését és megelőzheti a szervezet túlterhelését. Az orvosszakmai továbbfejlesztést követően a sorozatgyártás beindítása és az értékesítés megkezdése mintegy másfél évet vehet igénybe, a tervek szerint pedig az eszköz 2011 második felében kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Forrás:. hvg.hu

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk