Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Nő a kullancsveszély Magyarországon?

Kullancs közelrőlA kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy gyermekeinket és magunkat is megvédhessük. A Kullancsszövetség mai sajtótájékoztatóján az egyéni felelősségvállalás és a felelős szülői magatartás fontossága kapott kiemelt szerepet.
29 ápr. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Gyorsabban szaporodnak és nagyobb területen terjeszkednek a kullancsok Magyarországon. A vérszívók súlyos betegségeket terjesztenek, például évről évre emelkedik az agyhártya- és agyvelőgyulladásos megbetegedések száma. A szakemberek a védőoltást és a megfelelő túraruházatot ajánlják, de mindig érdemes átvizsgálni magunkat, és háziállataink testét - hangzott el a Magyar Kullancsszövetség keddi sajtótájékoztatóján.

A globális felmelegedés miatt 15 százalékkal nagyobb területen élnek kullancsok, ami100 millió turistát tesz ki veszélynek - mondta dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Szakemberek kimutatták, hogy a kullancsok már a barlangok mélyén is megélnek, így a denevérek ugyanúgy hordozzák magukon, mint például az erdei és mezei állatok. Emellett ott van a közönséges kullancs, ami levelekről kerül át áldozatára, és a kutyakullancs, ami a fűszálak végéről kapaszkodik át az emberekre és a négylábúakra.

A kullancs-fertőzés agyvelő- és agyhártyagyulladást, bénulást vagy Lyme-kórt okozhat, a baktérium pedig megtámadja a bőr- és izomszöveteket, az ízületeket és az idegrendszert. A vérszívók közül a nőstény jelent veszélyt, amely akár több száz méterről is megérzi az alapvető biológiai ingereket. Ez lehet a test természetes illata, de különösen kedvelik a különféle parfümöket és dezodorokat is. A 2005-ben vizsgált kullancsok 17,3 százaléka, vagyis majdnem ötöde hordozott magával valamilyen fertőzést.

A X2S kérdése a hírrel kapcsolatban: a Kullancsszövetség fő támogatója a BAXTER gyógyszer konszern. Vajon egy ilyen cégnek mi az érdeke: féljünk a kullancsoktól vagy ne?

Idézet a cég rövid bemutatkozásából: "A BAXTER HEALTHCARE CORPORATION 63000 alkalmazottjával, 87 gyárával, napi egymillió dolláros tudományos kutatói ráfordítással, 153 országban, 120000 termékkel áll az orvosi szolgálat rendelkezésére. Világelsõ például infúzió-gyártásban."

Kapiller Zoltán fontosnak tartja azt is, hogy az emberek kizárják kertjeikből az erdei-mezei állatokat, hiszen például a sün hordozza magán a kullancsot, de ő maga nem betegszik meg. A szakember szerint érdemes megerősíteni a kerítés talapzatát, felszámolni a zugokat és rendszeresen nyírni a füvet. Nem javasolja a táborozást, piknikezést bozótos területeken, de másutt is egy nejlon leterítését ajánlja a pléd alá.

A szakember szerint nem kell kimenni az erdőbe vagy mezőre, hogy kullancsok legyenek, mert a vérszívók már a városi parkokban is megjelentek. Kapiller Zoltán a védőoltás fontosságát emelte ki, kiránduláshoz pedig a szellős, lenge ruházatot javasolja.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász a védőoltás mellett a testre permetezhető riasztószereket is javasolja. Ha mégis megtörténik a baj, akkor egy speciális eltávolító kanállal ki lehet szedni a bőr alól a kullancsot. Figyelmeztetett: a csípés körül először csak egy kicsi piros pötty látható, ami egyre növekvő gyűrűvé alakul, majd eltűnik, később pedig megint előkerül. Az agyhártyagyulladás a csípést követő 14. napon alakulhat ki. Ez először influenza-szerű tünetekkel, lázzal és fejfájással jelentkezik és akár halálos is lehet. A doktornő hozzátette: jelenleg 30 kullancsfaj él Magyarországon, a legveszélyesebb területek pedig Somogy, Zala és Vas megyében vannak.



Klímaváltozás eredményeképpen a melegkedvelő vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentősen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertőző betegségeket. Ezen fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esős időjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.

A kullancsok és szúnyogok növekvő egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírből ismerték őket. Németországban például már feltűntek az első japán szúnyogkolóniák, és várhatóan a távol-keleti tigrisszúnyogok is egyre nagyobb számban jelennek majd meg Európában. Magyarország is veszélyeztetett, ma már a városok parkjai, a strandok, és a kis kertek sem jelentenek biztonságot a vérszívók fullánkjaival szemben.

Kullancs arcképA kullancsok riasztó hányada agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött, és majdnem minden ötödik állatban megtalálható a Lyme-kór baktériuma. „A kórokozókat hordozó kullancsok számának emelkedésével az általuk az emberek és állatok körében terjesztett megbetegedések száma is sohasem látott méreteket ölt.” – figyelmeztet Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás: a betegség lappangási ideje több év is lehet, következményei pedig kezelés nélkül végzetesek.

Mára az eddig elbagatellizált szúnyogcsípés is első számú veszélyforrássá lépett elő. A szúnyogok által terjesztett betegségek közé tartozik a nyugat-nílusi láz, a malária, illetve a tularémia nevű fertőzés is. A mindeddig egy térségre korlátozódó kórokozók mára az egész világon megjelentek, Amerikában például számos nyugat-nílusi láz fertőzéssel találkoztak, melyek az esetek nagy részében halállal végződtek. A veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogfajok már a szomszédos Ukrajnába is eljutottak. Ha a szúnyogcsípéseket rosszul kezelik, elvakarják, a helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Mivel a szúnyogok központilag irányított irtása nem tud lépést tartani az egyedszám növekedésével, ezért az egyéni felelősségvállalásnak kulcsszerepe van a védekezésben.

Mivel mind a szúnyogok, mind a kullancsok egyre több betegséget terjesztenek, a védőoltások pedig csupán ezek töredékére jelentenek megoldást, a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk: el kell kerülnünk a rovarcsípéseket. Hatásos fegyver, ha ügyelünk a megfelelő ruházkodásra. Ha zokniba tűrjük nadrágunkat, és karimás kalapot húzunk, megakadályozhatjuk, hogy a kullancs utat találjon magának.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász a megelőzés egy másik hatékony módját is hangsúlyozta: „Bizonyos esetekben a testre permetezhető riasztószerek jelentik az egyetlen kényelmes és hatásos védelmet. Kánikula idején például roppant kényelmetlen, ha tetőtől talpig beöltözünk. Kirándulások, vízitúrák vagy napozás alkalmával pedig szintén célszerű más megoldást választani. A testre permetezhető riasztószerek kényelmesek és praktikusak: a dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazók hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, ennek köszönhetően akár érzékeny bőrűek, kisgyermekek, és állatok bőrén is használhatjuk őket. A pikaridin-tartalmúak pedig fokozott igénybevétel esetén is megfelelő védelmet nyújtanak. Fontos, hogy vásárlás előtt áttanulmányozzuk a vásárlói tájékoztatót, hogy az igényeinknek megfelelő hatóanyagot tartalmazó készítményt tudjuk kiválasztani.”

Tudta-e Ön, hogy

* a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) kórokozója elleni védőoltást érdemes már a téli időszak alatt beadatnunk ahhoz, hogy kora tavaszra kialakuljon a védettség?
* a kullancsok által terjesztett másik veszélyes megbetegedés, a Lyme-kór kórokozója ellen az emberek számára nem létezik védőoltás?
* a vakcinák a csípés ellen nem védenek, csupán a kórokozóval szembeni ellenanyagot tartalmazzák?
* a kullancsok elleni védekezés egyéni szinten is fokozottan szükséges, mivel az irtás bizonytalan és oltás sem mindenkinek adható?
* Az S.C. Johnson Autan és OFF! termékei hatékony védelmet nyújtanak a szúnyogok és a kullancsok csípései ellen az aktív életmód kedvelőinek és a családoknak, érzékeny bőrűeknek egyaránt.

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk