Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Salomon XA Forces Mid terepfutó és túracipő Kiemelt

Nagyon kíváncsian vártam a Salomon túracipőjét, futóbakancsát. Részben azért, mert évek óta Salomon terepfutó cipőkben edzek, versenyzek, részben azért, mert soha nem volt még bakancsom tőlük, de sok jót hallottam ezekről a felszerelésekről. A harmadik ok pedig az, hogy az egyre gyakoribb hátizsákolós edzésekhez tökéletes választásnak tűnt a Salomon XA Forces Mid bakancs. Teoretikusan. Persze a próba az, ha kimegyünk a terepre.

Első benyomások

Bakancs, de mégis majdnem futócipő súlyban. Ez az első kézbevételkor azonnal kiderül. Szokatlanul egyszínű ("coyote" - népszerű katonai árnyalat), nem adja vissza a megszokott Salomon színvilágot. Ennek ellenére nekem azonnal megtetszett, hiszen közel 20 éve sportolok rikító színekben (sőt..ha belegondolok, akkor 1996-ban vettem az első ilyen "nemmegszokott" futónadrágomat a Bécs-Budapest Ultramaratonra). Mostanában a túrázáshoz kerülöm a harsányan "sportos" ruházatot, jobban szeretem a terepbe beolvadó öltözéket.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A gyorsfűzőrendszer jó ismerős, 2008 óta - amióta Salomon cipőkben futok - soha nem volt velük gondom. Kíváncsian várom, hogy a futóbakancs fűzője extrém használat közben is hozza-e az eddigi biztonságot.

A talp a jól ismert és bevált Contagrip, a mintázata ismerős.

Az első bevetés egy 12 km-es futótúra volt a Nagy-Szénásra, száraz időben. Természetesen - ahogyan minden cipőmet, ezt is - 1-2 napos hétköznapi használattal szoktattam magamhoz, de már ezeken az alkalmakon is olyan volt, mintha évek óta a lábamon lenne. A P- jelzésen fel szinte repültem, de lefelé is hasonló szárnyaló érzés volt a Nagykovácsi határában lévő görgeteges, sziklás szakaszon tökéletesen stabil volt a cipő.

salomon xa forces mid terepsport test full empty

Adatok

Sarok magasság: 27 mm

Előtalp magasság: 17 mm

Drop:10 mm

Súly: 490 g

Fűzés: Quicklace®

Vízállóság: mérsékelt (direkt nem Gore-Tex membrános cipőt választottam)

Részletek, tapasztalatok

Szándékosan nem Gore-Tex membrános típust választottam. Miért? Több oka van, és az eddig megtett 300+ km igazolta a döntésemet.

Az első az, hogy kifejezetten könnyű cipőt szerettem volna, ami erős, strapabíró. Azaz tőlem szokatlan módon most a súly is számított. Így közel 60 grammot nyertem cipőnként.

salomon xa forces mid terepsport test running mud heel

A második az, hogy gyors túrázásra, terepfutásra, hátizsákolásra akarom használni, azaz dinamikus mozgásra. Ebben az esetben - és ezt több évtizedes terepfutó tapasztalatom támasztja alá - a gyors száradás sokkal fontosabb, hiszen a mozgás amúgy is elegendő meleget is aktivitást ad a láb épségének megóvására.

A harmadik pedig az, hogy a bakancs alacsony szára miatt amúgy is befolyik a víz egy patakátkelésnél, vagy mocsáron áthaladásnál, így értelmét veszíti a membrán. Én pedig sokat járok mindenféle vizekben, patakokban, mocsarakban...

Kifejezetten a hátizsákolós edzésekhez választottam ezt a bakancsot. Ez pedig azt jelenti, hogy egy nehezebb (10-20 kg) hátizsákkal is lehessen stabilan, biztonságosan futni hosszabb távokat is, akármilyen terepen és időjárási körtülmények között. A Salomon XA Pro Forces Mid pedig pontosan ezt biztosítja!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Talpának a különlegessége, hogy minden terepen kitűnőre vizsgázott (ahogyan az eredeti terepfutócipő is korábban). Talán egyik talajon sem mutat kimagasló eredményeket, de mindenhol stabil és megbízható: akár betonon, akár sziklán, akár sárban, akár murván, akár törmeléken...

Gyorsan szárad, vizesen is kényelmes, tartja a lábat és gyors haladást tesz lehetővé - több napos esős használat után is.

Ezt a Kevélyek körüli hátizsákolásom alatt volt lehetőségem tapasztalni: több napos eső után a Kis-Kevély - Mackó-barlang oldal csúszós, saras volt, mint mindig. Meredek, nyálkás és cseppet sem barátságos... Ezen futni 15+ kg-os zsákkal igazi kihívás, csak 1-2 alkalommal tenyereltem le, nem estem el, tudtam rendesen haladni. Nekem elég meggyőző volt! Igaz, használtam már sárban jobb talpú cipőket is, de azok viszont kemény talajon, betonon nem voltak igazán jók.

Tervezés, anyagok

A bakancs felsőrésze kopásálló Cordura textilből készül, kiegészítve a Sensifit stabilizátorral, amely extra kényelmet ad, körülveszi és védi a lábát. A cipő oldalfalán megerősítések találhatóak, amelyek segítik nehéz terepen történő leereszkedés, futás biztonságát. A talp extra tartósságát a Protective Rubber Toe Cap biztosítja, védi a lábát az erős, éles hatásokkal szemben. A külső talpat továbbfejlesztették a High Traction Contagrip® elemmel, és a középtalp három különféle EVA hab-kombinációt tartalmaz a maximális ütéscsillapítás érdekében. Mindezt meglepően az alacsony súly mellet biztosítja a Salomon XA Forces Mid taktikai / futóbakancs.

salomon xa forces mid terepsport test lead 2

Az ikonikus Salomon XA Pro terepfutó cipő bakancs változata. Ez lényegében mindent elmond. A futócipő mindig is a stabilitásáról és a biztonságosságáról volt híres, a súlya és a kialakítása viszont soha nem volt klasszikus terepfutócipő - inkább olyan túracipő, amiben nagyon jól lehet futni. Ez a bakancsra is igaz, de csak pozitív előjellel! Olyan stabil, erős túrabakancs, amiben nagyon jól lehet futni.

Ajánlás, összegzés

Bátran ajánlom minden olyan terepen történő mozgáshoz, ahol fontos a sebesség, a dinamika, a stabilitás és a súly. Strapabíró, kényelmes, könnyű - kifejezetten olyan sportoláshoz, túrázáshoz, ahol vagy a terep, vagy a felszerelés nagyon nehéz, de nagyobb távokat kell minél gyorsabban megtenni.

+ ami tetszett

 • súly: 490 gramm (sőt, kevesebb)
 • robusztusság
 • dinamika
 • talp
 • az Achilles-ínnél lévő formázás nagyon kényelmes futás közben

- ami nem tetszett

 • a nyelv lehetne stabilabb, ahogyan a legtöbb Salomon cipőben, amit eddig használtam (de lehet, hogy túlságosan megszoktam a jót)

Technikai mátrix

Súly

         

 A katalógus súly (490gr) sem sok, én 2 háztartási mérlegen is kevesebbet mértem (465 illetve 472 gr)

Kényelem

         

 Nem kellett betörni, azonnal jó volt. Nyilván ez egyéni kérdés is. Az egyedüli kényelmetlenség a cipő nyelvének a mozgása, ami inkább csak zavaró, hiszen egyetlen alkalommal sem okozott gondot, csak 5-10 kilométerenként kellett rajta igazítani.

Anyag

         

 A normál változat kiválóan szellőzik, egészen nagy sárban sem ázott be 6 órás túrán. Sziklákon és mély vadonban 300km használat után sincsenek rajta látható sérülések.

Talp

           Minden területen 5 körüli az osztályzatom: beton 4.5, sziklás terep 5, erdei terep 4.5, homok - laza talaj 4, sár 4, mély sár 3, nedves sziklák - gyökerek 4, talptisztulás 4.5

Fűző

         

 95%-ban teljesen jól működik, nekem hibát egyedül akkor okozott (lazult kicsit), amikor a nagyobb sárban futottam és a lábam dinamikus mozgása a vizes, saras kevlár szálat csúszóssá tette.

Általános            Ha nem magashegyen és/vagy nagy hidegben tervezünk túrát, akkor tökéletes 3 évszakos bakancs. Futáshoz, futótúrához télen is abszolút ajánlott.

salomon xa forces mid terepsport test cross

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

Salomon hivatalos oldal: salomon.com

militariatrend.hu

recon-company.com 

Utoljára frissítve: szerda, 26 május 2021 23:44
Tovább a kategóriában: « Hogyan lettem Swagman Roll hívő

7 hozzászólás

 • Tóth Viktor 2021. szeptember 05

  Kedves @Hadházi Sándor!

  A megadott német oldal teljesen megbízható, már a sokadik rendelésen vagyunk túl onnan. Kicsit lassú a kommunikáció, ez az egyetlen negatívuma a webshopnak.
  (2-3 nap az átlagos válasz idő, ami máshol 1 nap)

  Jelentés
 • Hadházi Sándor 2021. augusztus 11

  Kedves Viktor!

  Rendelésben szeretnék segítséget kérni, a német oldal megbízható? Jelenleg ott kapni. Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel, Hadházi Sándor

  Jelentés
 • Gaál Zoltán 2021. május 31

  A gyorsfűző rendszer tényleg stabil és erős? Látszatra elég vékonyka... mennyire lehet cserélni, javítani, ha elszakad?

  Jelentés
 • Tóth Viktor 2021. május 27

  BushManH
  Mint írtam nagyon jól szárad. Egy egész napos több patakátkeléses túra után részben a tűz mellett szárítva, száraz levelekkel kitömve reggelre megszáradt.
  A színe zseniális, a kosz szinte egyáltalán nem látszik rajat :-) Persze ez csak kicsit fontos szempont, de azért számít.

  Jelentés
 • Tóth Viktor 2021. május 27

  Anita
  Ismerek olyan hölgyet, akinek van hasonló, nagyon szereti, nagyon bevált neki. Persze neki is az ilyen felhasználásra, ahol gyorsan kell mennei, nehéz terepen. Kényelmes sétákhoz felesleges pénzkidobás.
  Ha airsoftozol vagy painballozol terepen, akkor arra is nagyon jó. Szintén női vélemény :-)
  (bár csak a nem katonai XA verzióról van ilyen vélemény, de alapvetően hasonlóak, csak ez robosztusabb, erősebb)

  Jelentés
 • Anita 2021. május 27

  Nagyon tetszik a leírás, köszönöm! Szerinted női felhasználásra mennyire való?

  Jelentés
 • BushManH 2021. május 26

  Mennyire szárad gyorsan? Nekem olyan cipő kellene, ami ha be is megy a víz, de egyrészt gyorsan kijön, másrészt gyorsan szárad.Mert amúgy baromira tetszik! Bejön a színe is, nem szeretem a fekete vagy a csilivili színű lábbeliket.

  Jelentés

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Elite Challenge XV. A kihívás adott, tedd magadévá a sikert! https://t.co/s3UxUKISuv ##terepsport #x2steam #salomonhttps://t.co/fKEq8joymG
Az őrült terepfutó ikonja - Takács Krisztián Csipi https://t.co/IEEB0NUavK ##terepsport #x2steam #salomon #offroadhttps://t.co/F8soCS8PO7
Hogyan készüljünk jól a maratonra - akár 50 év felett is? Tommy Hughes és Tóth Viktor tanácsai… https://t.co/TKCFqNnPk7

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)