Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Magnum Assault Tactical 5.0 - vegán taktikai és túra bakancs Kiemelt

Amióta pár éve elkezdtem a hátizsákolást (nagy hátizsákkal gyors tempóval teljesíteni egy távot) mindig kiemelt kérdés volt a jó cipő. Igaz is, cipő vagy bakancs? Mi a legjobb, mi a legalkalmasabb. Szerencsére többféle lábbelit tesztelhettem és a tapasztalat azt mutatja, hogy a könnyű, de stabil cipők a legjobbak. Ami nehéz, az edzés szempontból jobb, ami könnyű az kevésbé biztonságos, stabil. Amikor a Magnum Assault Tactical 5.0 bakancs a kezembe került, azonnal egy új érzéssel találkoztam. A cipő ráadásul vegán... ez nekem (és egyre több embernek) sokat számít, a teljesítményhez csak pozitívan kapcsolódik.

20 okt. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  
Magnum Assault Tactical 5.0 - vegán taktikai és túra bakancs Foto: triatlonedzo.hu

Hátizsákolás leírás | tesztek

magnum assault tactical boots terepsport test detail new box pair

A továbbiakban bakancsnak fogom hívni, noha nem teljesen egyértelmű ez a kategória. A tesztet végigolvasva a legtöbb embernek hasonló a véleménye - inkább magas szárú terepfutó cipő lehetne, de sok tulajdonsága miatt mégis bakancs. Bonyolult dolgok ezek...

Első benyomások

A dobozt kézbe véve az első kérdésem az volt: "Nem tették bele a cipőt?". A két pár magasszárú bakancs összsúlya kevesebb, mint 1 kg, alig több, mint egy jó futócipőé. Kézbevéve ez az érzés fokozódott, a tapintása, a rugalmassága és az apró részletek mind azt sugallták, hogy egy sebességre és stabilitásra tervezett cipővel van dolgom.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Akárhogyan forgattam, néztem nem nagyon találtam benne olyat, ami ne terepfutócipő lett volna. Maga szár... igen. Ezen kívül? Semmi. Fel is merült a kérdés: ""Vajon futócipőkén viselkedik majd, vagy valóban lesz bakancs jellege is?" A választ hamar megkaptam, hiszen az első közös igazi túránk a közeli sziklás Pilis tetőre vezetett.

Amellett, hogy kényelmében, rugalmasságában és dinamikájában olyan, mint egy jó terepfutó cipő, a magas szár valóban tart, akár technikás lejtőn lefelé futva is biztonságosan tartva a bokát. Ez elsőre nagyon kellemes meglepetés volt. Majd késöbb még több hasonló követte...

Igaz is - a Magnum Assault banacs abban is olyan, mint egy jó futócipő, hogy nem kell betörni, hozzászokni. Lényegében az első használat komoly túra volt, nehezebb terepen, 15 kg zsákkal, részben futva. Elsőre tökéletes! De hogyan tovább...?

Adatok

Sarok magasság: 24 mm

Előtalp magasság: 16 mm

Drop: 8 mm

Súly: 420 gr (43 méret, saját mérés)

Anyaga: Nylon hálós felsőrész, szintetikus bőr, PU, karbonszál erősítésű gumi talp

Fűzés: Hagyományos fűzési rendszer, megerősített 150 cm hosszú nylon fűzővel. 

Vízállóság: mérsékelt (vízlepergető)

magnum assault tactical boots terepsport test toe

Részletek, tapasztalatok

Kifejezetten a hátizsákolós edzésekhez választottam ezt a bakancsot. Ez pedig azt jelenti, hogy egy nehezebb (10-20 kg) hátizsákkal is lehessen stabilan, biztonságosan futni hosszabb távokat is, akármilyen terepen és időjárási körülmények között. A Magnum Assault Tactical 5.0 ebben tökéletes felszerelés, leszámítva a nagyon vizes-saras, a téli és a magashegyi terepeket!

A bakancsot főleg száraz időben használtam 10-25 km közötti távokon, 12-17 kg közötti zsákkal. Voltunk esőben, sárban, patakban, meredek emelkedőkön és lejtőkön, de homokban és betonon is. Főleg hátizsákolva, de a teszt kedvéért elvittem "sima" terepfutásra is. Persze nehezebb terepre.

magnum assault tactical boots terepsport test detai sole

A legfontosabb benyomások és tapasztalatok 

 • gyorsan szárad (akár eső, akár patakátkelés után)
 • a bokát stabilan tartja
 • a fűző egyszer sem oldódott ki (pedig a teszt miatt szokásomtól eltérően használtam sima masnival is)
 • a talp szinte minden terepen (amin tesztelni volt lehetőségem) nagyszerűen tartott, kapaszkodott
 • kényelmes, rugalmas, mégis kemény a talpa, amit erősen sziklás terepen értékelhetünk igazán
 • a bakancs orra jól bírja a gyűrődést, az erős külső behatásokat
 • 300 km felett sincsen semmi látható nyoma sérülésnek

Nagyon szeretem a színét. Furán hangozhat, hiszen lehetne kérdezni "mi a szép egy átlagos barna cipőben?", de erre egyszerű a válasz: nyáron és ősszel is szépen beolvadt a környezetbe (ez fontos, ha észrevétlen szeretnék maradni a vadonban - tavasszal valószínűleg ugyanilyen jó, csak azt még nem próbáltam), sárosan, porosan sem látszott koszosnak (ez pedig akkor fontos, amikor a vadonból a városba értem). Ráadásul tényleg könnyen tisztítható, akár egyszerűen vizes szivaccsal lemosva, akár slaggal leveretve a sarat róla. Ilyenkor is gyorsan szárad.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Vizes, nedves körülmények között is jól használható, nem vízálló, de vízlepergető, azaz nedves fűben, sárban, kisebb esőben nem ázik be, vízen átkelésnél vagy nagyobb esőben persze átázik. Ez melegebb időben semennyire sem gond, télen biztosan nem a legjobb. De ameddig gyors tempóban haladok, futok, addig ez még télen sem probléma - ezt a több évtizedes terepfutó tapasztalatom alapján tudom.

Tervezés, anyagok

Előzetesen olvastam a cipőfűző bujtató zsebről, többen kritizálták, hogy nem tart rendesen. A tesztelés hetei alatt sárban, esőben, futva, túrázva, gyakran vízben gázolva soha nem engedte el a zseb a fűzőt. Lehet, hogy ez egy fejlesztett változat vagy a korábbi Salomonos tapasztalataim (ott hasonló rendszert használok több, mint 10 éve) miatt ügyesebben bújtatom el a fűzőt... nem tudom. Mindenesetre 100%-osan működött a rendszer. A többszörösen erősített műanyag cipőfűző amúgy is egy nagyon jól megtervezett része a bakancsnak, tökéletesen működik.

magnum assault tactical boots terepsport test detail lace

Felsőrész - Lágyan párnázott, enyhén aszimmetrikus formázású, amely nagyfokú szabad mozgást biztosít megfelelő stabilitással. A belső járófelület úgy van kialakítva, hogy stabilizálja és támogassa a lábat természetes helyzetében és gördülési mozgásában. A sarok és a lábszár területe merevített, szilárdan tart. A lábujjaknak elegendő hely jut, így összességében a talp izmai optimálisan ellazulhatnak, hogy támogassák a lábat a munkában. A belső bélés gyorsan szárad, jól vezeti el a nedvességet, legkívül pedig az I-Shield lélegző membránnal kiegészített rendkívül erős KURIM háló burkolja körbe a felső részt.

Talpbetét - Ortholite, amely erős, tartós és kiválóan szellőzik és a láb formáját rugalmasan felveszi. 

Talp - több különleges részből áll. A járófelület szénszál erősítésű műanyag, azaz kopásálló és minden felületen jól tapad. A középtalp a RECOIL technológiát használja, amely progresszív ütéselnyelési karakterisztikával, nagyfokú rugalmassággal és hosszú élettartammal jellemezhető. A talp mintázata egészen egyedi, a kicsi többirányú félgömbökből álló felület kiválóan viselkedik sziklákon, durva terepen, sárban és aszfalton is.

magnum assault tactical boots terepsport test uphill rucking

Ajánlás, összegzés

Bátran ajánlom minden olyan terepen történő mozgáshoz, ahol fontos a sebesség, a dinamika, a stabilitás és a súly. Strapabíró, kényelmes, könnyű - kifejezetten olyan sportoláshoz, túrázáshoz, ahol vagy a terep, vagy a felszerelés nagyon nehéz, de nagyobb távokat kell minél gyorsabban megtenni.

+ ami tetszett

 • súly: 427 gramm (9 / 43 méret)
 • rugalmasság
 • dinamika
 • kényelem
 • szellőzés
 • száradás
 • tartósság

- ami nem tetszett

 • a cipő első részét egy kicsit erősíteném (eddig nem volt vele probléma, de ha valahol valaha lehet gond, akkor itt valószínű)

Technikai mátrix

Súly

         

 430 gr alatti magasszárú túracipő!

Kényelem

         

 Tökéletes illeszkedés, sportcipő komfort, mégis robosztus terepjáró érzés.

Anyag

         

 Kiválóan szellőzik, harmatos fűben, kis pocsolyákban nem ázik be. (Vízbe lépve nem sokáig bírja, de akkor sem azonnal ereszti át a vizet.) Az őszi, gyakran saras terepen 300 km használat után sincsenek rajta látható sérülések.

Talp

         
 • beton 5
 • sziklás terep 5
 • erdei terep 4.5
 • homok - laza talaj 4
 • sár 4
 • mély sár 3
 • nedves sziklák - gyökerek 4
 • talptisztulás 4

Fűző

         

 A zseb ugyan eddig nem engedte el a fűzőt, de vizesen, sárosan elég nagy az esélye, hogy kieseik. Egy kis extra gumi elférne a zsebecske alján.

Általános

           Ha nem magashegyen és/vagy nagy hidegben tervezünk túrát, akkor tökéletes 3 évszakos bakancs. Futáshoz, futótúrához télen is abszolút ajánlott.

magnum assault tactical boots terepsport test sole

Lelőhelyek

MAGNUM

Freska

Teszt

Utoljára frissítve: szerda, 01 december 2021 23:47

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk