Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Mire van szükségünk a sífutáshoz?

SífutásHa már megszületett a döntés, hogy sífutni szeretnénk, nézzük pontosan, mi is szükséges a sífutáshoz? A sífutó alapvető felszerelései közé tartozik a síléc és síkötés, a bot, a cipő, valamint a megfelelő ruházat és kiegészítők: kesztyű, sapka.
19 jan. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

A síléceket műanyagból készítik de még találhatunk fából készítetett is. A sí talpa többféle lehet: "pikkelyes", amelynek a talpán apró recéket találhatunk, és "fókaszőr borítású", mindkettő meggátolja a sí hátra csúszását az emelkedőn. Lehet sima talpú, melynek használata már némi sífutótudást is igényel.

A sí kiválasztásánál a pénztárcánkon kívül a következőket is vegyük figyelembe:
A síléc hossza ne legyen nagyobb a testmagasságunk plusz 10-20 cm-nél. Pár évvel ezelőtt még azt írtam volna, hogy ne legyen rövidebb a testmagasságunknál, de ma már lehet kapni kifejezetten rövid sít felnőtteknek is (kb. 140 cm). Ezeket a síket elsősorban a sítájfutáshoz fejlesztették ki a gyártók.

A síbot kiválasztása is nehézséget szokott okozni. Az üzletekben és síbörzéken fém, carbonszálas és üvegszálas, műanyag, elvétve bambusznád kivitelben találhatunk. A kezdô sízô fém vagy műanyag bottal kezdje a tanulást, mert a kezdetek kezdetén elég sok eséssel és keléssel kell számolnia. Üvegszálas és carbonszálas botokat a sífutni már jól tudóknak ajánlom. Ezek a botok rendkívül könnyűek, de éppen ezért nagyon könnyen törnek. A bot hossza a testmagasságunk minusz 15-20 cm.

A cipőt és a síkötést mindig együtt vásároljuk! (kivéve, ha pontosan ismerjük, hogy melyik cipőhöz melyik síkötés használható). A sícipő vásárlásakor ugyanúgy válasszunk, mint az edzőcipôk kiválasztásánál. A cipőben ne "lötyögjön" a lábunk, ne legyen egy számmal nagyobb, nem kell két zokni bele annak ellenére, hogy tél van. Ne felejtsük el, hogy állandó mozgásban vagyunk! A sícipő lehetőség szerint bokánk fölé érjen.

Az öltözködés a következő probléma. Mindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Mindig rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól. Legpraktikusabb a lasztex, ill.: kezdőknek az anorák alsó, felső, alatta légáteresztős alsónemű, amely az izzadságot leveszi a bőr felszínéről. Az izzadságot a ruha másik oldalára tolja át, így testünk száraz marad.

Igen fontos kiegészítő a kesztyű és a sapka. A kesztyű lehetőség szerint öt ujjas legyen! Ne legyen kötött, mert könnyen beleizzad a kezünk és átázik. A legpraktikusabb a speciális sífutókesztyű, amely a többi felszereléshez képest egy kicsit drágább, de megéri a saját kényelmünk és egészségünk érdekében.

Síszemüveg nem szükséges, de hóesésben és napsütésben előnyös. Erős napsütésben a sífutószemüveg használatát kimondottan ajánlott a káros UV sugárzás ellen.

Forrás: sifutas.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk