Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Úttalan utakon Nikolics Márkó "A Kör" legfiatalabb teljesítője Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Szemtelenül fiatal a teljesített távolságokhoz és tempókhoz képest. Nikolics Márkó rövid idő alatt letette a névjegyét a hazai terepfutás képzeletbeli asztalára, hiszen alig néhány éves futómúlttal teljesítette "A Kör" nevű ultrát a Börzsönyben, több ikonikus versenyen is az élmezőnyben ért célba. A felkészüléséről és a terveiről beszélgettünk vele.

10 jan. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Úttalan utakon Nikolics Márkó "A Kör" legfiatalabb teljesítője Foto: Nikolics Márkó archív

Nikolics Márkó vagyok, 25 éves. 7 éve kezdtem el futni úgy, hogy előtte nem sportoltam semmit. Azért kezdtem el sportolni, mert nem éreztem jól magamat a bőrömben. Miután elértem a célomat és lefogytam, a futás, mint hobbi még megmaradt és azóta is szenvedélyesen űzőm. Első alkalommal 6 km-t futottam. Később növeltem a távot, elkezdtem feszegetni a határaimat és versenyekre járni. Első versenyeim a Spartan Race-ek voltak, majd áttértem a terepfutásra, ahol első alkalommal egy Börzsönyi 22 km-es versenyre mentem el. Ezután évente 30 km-rel növeltem a távokat, így jutottam el mostanra a 150-160 km-es távokhoz. A futás mellett bringázok, falat mászok, úszok, és kondizok.

Számodra milyen nehézséget, illetve könnyebbséget jelentett az elmúlt év?

Nagyon megnehezítette a 6 bokasérülésem. Emiatt viszonylag sok időt ki kellett hagynom a sportban. Mégis szerencsésnek mondhatom magam, mert a fő versenyeimnek mindig jó formába tudtam neki vágni. Viszont nagyon sokat hozzátett az tavalyi évemhez, hogy el tudtam menni, edzőtáborba Lanzarote-ra, ahol 8 napig csak a sportra és a pihenésre kellett figyelnem.

Mik voltak a legnagyobb élményeid, eredményeid 2022-ben?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Legnagyobb élményeim közé tartozik a lanzarote-i edzőtábor, a szlovéniai Julian Alps verseny, a Schladming, illetve a starigradi It’s My Trail Camp és 2 jó barátom frissítése A Körön.
A legbüszkébb a UTH-n elért 7. helyezésem, de legfőképpen az elért időeredmény az, amire büszke vagyok (13 óra és 1 perc lett.) Nagyon örülök még az tavalyi Mátrabérc Trailen elért időeredményére, amire nem készültem fel rendesen, de mégis 6:12 perc alatt teljesítettem a versenyt. Nem utolsó sorba megemlítve a Vadlán ultra terep versenyen elért 3. helyezést, amit 11:01 idővel szereztem meg. Megtisztelő, és büszke vagyok a Terepfutás.hu álltai megkeresésre, és a Salomon / Mountex álltál felkért reklámfotózásra és a megjelent cikkere.

Ilyen teljesítményhez, extrém igénybevételhez hogyan készülsz fel?

Semmilyen speciális felkészülésem nincs. Fizikai munkát végzek minden nap, utána esténként járok futni. Heti hatszor futok, és háromszor erősítek. Ebből 2 kifejezetten bokaerősítés. Minden edzés után nyújtok és SMR hengert használok. Masszőrhöz három hetente járok, amikor pedig sérült vagyok, akkor a Moovesportfizio-ba megyek.

Milyen sport és edzésmúltad van?

A futás előtt 4 évig hobbi szintem dirt kerékpároztam. Azelőtt semmit nem sportoltam, és nem is szerettem sportolni.

Van edződ vagy magad feje után mész?

nikolics marko terepsport buda trail lead

A kezdetekben saját fejem után mentem. Majd három év után kezdtem el edzővel dolgozni. Amióta vele dolgozok, sokkal nagyobb a fejlődés. Számokban is, és érzésre is.

Hogyan választasz általában sportfelszerelést, mik a legfontosabb szempontjaid?

A legfontosabb szempont a kényelem és a minőség. Több márka termékeit viselem futásaim közben. Cipőben, ruházatban a Salomon termékeit nagyon szeretem, de a kezdetektől fogva vannak Nike ruháim is.

Tapasztalat: ne induljunk hosszú futásra olyan ruhában/cipőben, amit előtte sosem viseltünk. Illetve a hosszabb futásokra cipőből érdemes kicsit nagyobb méretűt választani.

Hogyan táplálkozol, milyen módon tartod még magad jó erőben és egészségben?

Teljesen hétköznapi módon táplálkozok, nem követek semmilyen különleges étrendet. Őszintén nem igazán figyelek oda mit eszek. Fő versenyek előtt 1-2 hónappal szoktam elhagyni az édességet és a péksüteményeket és az egyéb szénhidrátban gazdag ételeket/italokat, azokban az időszakban figyelek a táplálkozásra.

Mik a legjobb és legrosszabb futóélményeid?

Legjobb élményt nem tudok kiragadni a rengetek jó élmény közül, de ha muszáj lenne akkor talán a tavalyi UTH-t mondanám, vagy a Julian Alps Trail-t. Rossz élményem is volt pár, de a legtöbb idővel megszépült egy börzsönyi futás kivételével.

A Börzsöny saját kék jelzését futottuk végig egy barátommal, 64 km hosszú volt a szakasz. Kb. 30 km-nél elhagytam a frissítésem felét, így a futás utolsó 3,5 órájában nem ettem semmit. Majd ezt tetézve a vizem is elfogyott a vége elött 10km-el, és nem volt kút az útvonal ezen szakaszán.

Mikre vagy a legbüszkébb az elmúlt évekből? Miért?

nikolics marko terepsport portrait

Büszke vagyok, hogy megszerettem a sportot. Büszke vagyok az eddig elért eredményeimre, hogy teljesíteni tudtam A Kör-t és hogy megnyertem a Vadrózsa 160 km-es távját (én vagyok a legfiatalabb A Kör, és Vadrózsa160 teljesítő), a Vadlán 3. helyezésemre és a legtöbb versenyen elért időeredményemre.

Mik voltak A KÖR teljesítésének emlékezetes pillanatai?

A Kör teljesítése közben a legnagyobb kihívás a frissítésem volt. Ugyanis Bernecebarátinál, 90 km-nél elromlott a frissítésem. Megtelt a gyomrom és nem tudtam enni, ha pedig ettem, akkor görcsölt a hasam. Ennem kellett, hogy legyen energiám, így nagyon sokat görcsölő hassal mentem. A másik, ami nagy fájdalmat okozott az a jobb bokám volt. Emiatt az utolsó 30 km-t sétálnom kellett, mert nem tudtam rendesen ráterhelni. Minden nehézségen az akaratom, a céltudatosságom és a teljesítés vágya hajtott.

Egy ultrára megnézem milyen időjárást mondanak az öltözködés miatt, de nem élem bele magam abba, ha jó időt mondanak. Szerintem nem szabad úgy készülni, hogy „Jaj, csak ne essen!”. Ha esik akkor el kell fogadni, és haladni. Ha süt a nap akkor süt a nap. Ilyeneken nem szoktam „fenn akadni”.

Jövőre és a közeljövőben mik a terveid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

2023-ban szeretnék elindulni a Mátrabérc Trail-en és egy jobb időt elérni, a listán van még a Mozart 80. Az UTH Szentlászló Trailen fogok indulni ahol szeretnék javítani az időmön (amikor utoljára voltam nem ment jól). A legfőbb versenyem A Kör lesz.
Szeretnék eljutni több külföldi versenyre, és ott is növelni a távot. hasonló szisztémában, mint az hazai versenyeken tettem.

A futásban miben szeretnél fejlődni és hogyan?

A futásban minden terén rám fér még a fejlődés, amit az edzőmre bízok. A frissítésem most úgy néz ki egész jól működik, de mindig csiszolgatok rajta valamit. Mindig van valami új, amit kipróbálok, tesztelek.

Mennyit edzel egy héten?

13-20 óra között edzek egy héten, 90-110 közötti kilométerrel. Ebből a futás teszi ki a legnagyobb részt.

Hogyan sérültél meg ilyen sokszor?

Legtöbbször szerencsétlenségből fordul ki a bokám. Volt, hogy egy dózerúton kimozdult egy kő az útból és vitte a bokámat. Volt, amikor egy levelekkel teli gödörbe léptem, volt olyan is, hogy a levelek alatt egy faágra léptem és volt érthetetlen is, amikor munkaközben egy síkbeton felületen fordult alám a bokám.

Hogyan tervezitek az edzéseket, mit vesztek még hozzá a felkészüléshez?

A testvérem, Nikolics Zorán az edzőm. Leginkább online tárgyaljuk meg az edzéseket, és elemezzük ki, de sokszor előfordul, hogy telefonon, vagy személyesen beszélünk az edzésekről, versenyekről. Mellette járok funkcionális trainerhez ő felel az erősítésekért. Masszőrhöz járok rendszeren. Ha sérült vagyok akkor a Moovefiziosportba megyek.

Tesóddal szoktatok együtt edzeni?

nikolics marko terepsport ultratrail finish

Sajnos testvérem nem lakik olyan közel. Meg más a tempónk, de ritkán megesik, hogy együtt edzünk. Másik testvéremmel sűrűbben járok edzeni, vele falmászó edzésre szoktam járni, ami nekem csak keresztedzés.

Hogyan naplózod a felkészülésedet, hogyan használod a naplót?

Komolyabban nem vezetek naplót. Stravan az edzés mellé írok pár szót, vagy olyan címet adok a tevékenységnek, amiből kiderül, hogy ment. Ezt jó később vissza nézni, ha probléma van, de az edzőmnek is ad egyfajta visszajelzés.

Kik a példaképeid?

Példaképen a testvérem, aki család és munka mellett is tud időt szánni a sportra. Ő triatlonozik és nagyon jó benne. Idén volt Hawaii-n az IRONMAN Vb-n, ahol elég jól szerepelt.

Mik az álmaid?

Szeretnék jó és sikeres embere lenni, mind a magánéletben mind pedig a sportban. A legnagyobb álmom egyszer eljutni az UTMB-re és a Western States Endurance Run-ra.

Mik a tanácsaid a futóknak?

A kezdőknek: A fokozatosság nagyon fontos. Ne félj segítséget kérni. Kísérletezz a frissítéssel, sok múlik rajta. Nem kell egyből gyorsan futni. Figyelj a tested jelzéseire.
Az ultrázóknak: A frissítés nagyon fontos. Egy ultrán nem kell „sietni”. Csak magad miatt csináld.

Köszönöm az interjút! Irány a terep!

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: szerda, 11 január 2023 12:33

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...