Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Elhunyt Paczulák András, a magyar paratriatlon megelapítója

  • Állapot: Aktuális

2017. október 2-án hajnalban, 66-éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Paczulák András paralimpikon. 1951-ben született, 1970-ben egy baleset következtében jobb lábát térd felett amputálni kellett. A mindennapok elviselésének eszközeként választotta a sportot és jobban nem is dönthetett volna. Ülőröplabdázóként válogatott szintig jutott, az 1988-as szöuli Paralimpiai Játékokon az 5. helyen végzett csapat tagja volt.

05 okt. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  
Paczulák András (1951-2017) Paczulák András (1951-2017)

Úszott, kerékpározott, kerekesszékkel futott, s ebből következett a triatlon majd a quadriatlon.  A hazai paratriatlon megalapítója és első versenyzője volt, ő volt az egyik első mozgássérült teljesítője (a másik Csóka Bálint) a nagyatádi hosszútávú triatlon versenynek 1993-ban.

Úszóedzőként is tevékenykedett, több paralimpikon úszó felkészítésében vett részt, 1997-ben beválasztották a Megszállottak Klubjának tagjai közé. 

Sporttársainak az írása róla:

Paczulák András szinte azonnal bekapcsolódott a HOSC sportéletébe, és lett a korszak majd minden sportágat kipróbáló, emblematikus sportoló személyisége. Úszóként kezdte, az íjászatot is megtanulta, és mindkét portágban nemzetközi versenyeken képviselte hazánkat. Az Edzett Ifjúságért Balaton-átúszó versenyen 1980-ban Kiscsatári János sorstársával kiharcolta, hogy mozgássérültként is teljesíthesse a távot. A hazai triatlon, a paratriatlon első jeles képviselője és honi megalapító sportolója. Az ülőröplabda-sportágban 82 alkalommal húzhatta fel a válogatott címeres mezét. Tagja volt az 1986. évi és 1989.évi vb-ezüstérmes magyar ülőröplabda-válogatottnak, és a VIII. Paralimpiai Játékokon (1988. Szöul), az 5. helyen végzett magyar csapat tagja volt.

Az 1980-as évektől úszóedzőként is tevékenykedett, részt vett az 1984. évi paralimpikonok, Dukai Géza, Kiscsatári János, Szűcs István felkészítésében is. Hivatalosan is elismerték, hogy edzői munkássága alatt Dukai Géza paralimpiai bajnok edzője, és Vereczkei Zsolt paralimpiai bajnok nevelőedzője. Tanítványai között tudhatjuk Ráczkó Gitta és Zámbó Diána paralimpiai bajnokok is. Az 1990-es években a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetség úszószakágának utánpótlásért felelős edzőjeként is dolgozott. Irányítása alatt 1990-ben 5 arany, 6 ezüst és 13 bronzérmet nyertek a parasportolók, Simon Csaba, Vereczkei Zsolt, Zámbó Diána, Bók László, Ráczkó Gitta, Hanó Lajos, Zsóri Attila, Grgencsik János, Kovács Ervin, Sági Jenő, a Saint-Étienne-i ifjúsági vb keretében megrendezett úszóversenyen. 

Eredményei: 1994. július 2. Velence, négyszeres ultratriatlon vb (15,2 km úszás, 630 km kerékpározás, 88 óra alatt), 23 induló, 17. hely. 1995. szeptember 24. IBIZA, quadriatlon világbajnokság (5 km úszás, 20 km kajakozás, 100 km kerékpár, 21 km kerekesszékes futás, 12:37), világbajnoki 1. hely. 

Kitüntetései: 1992. Országos Testnevelési és Sporthivatal kitüntetés, a XI. Paralimpián részt vett magyar sportolók sikeres felkészítésében végzett munkájának elismeréséül, 1992. a kiváló nevelő munkájáért a Magyar Sportújságírók Különdíját vehette át. Nyugodjék békében.

Isten áldjon András, emlékedet megőrizzük!

Forrás: triatlon.hu | hparalimpia.hu 

Utoljára frissítve: csütörtök, 05 október 2017 09:58

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk