Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Szebeni Endre, szívvel-lélekkel az Ironmantól a tereptriatlonig

  • Állapot: Aktuális

"Szebeni Endre a magyar triatlonban fogalom. Az alázat, a kitartás, a szorgalom mintaképe. " 

Szebeni Endre ("Bandi bá") élete és kalandjai, a magyar triatlon sportban betöltött szerepe érdekes és tanulságos mindenkinek, hiszen a legfontosabb emberi erényekről szólnak: hit, kitartás, hűség, alázat és szeretet. Aki az elmúlt 25 évben triatlonozott, biztosan találkozott vele, hiszen országúton és terepen is ott van minden évben, ahol csak lehet - ahogyan őt ismerjük még a mi unokáink is együtt sportolnak majd vele.

(A cikk végén lévő interjúban láthatjátok és hallhatjátok egy korábban, Nagyatádon készült interjúját.)

A sok közös verseny és kaland között így beszélgettünk vele.

Kérlek meséld el nekünk, hogyan lesz valaki zongorahangoló és extrém sportoló egyszerre?
03 okt. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  

Bandi bá: Nem igazán ment a tanulás, inkább a manuális dolgok kötöttek le. Szerencsére pedagógus végzettségű szüleim ezt elnézték nekem! Édesanyám megismerkedett egy zongorakészítő mesterrel, aki várt egy évet, hogy befejezzem a nyolcadikat és leszerződtetett tanulónak.Három év múlva sikeres szakmunkás vizsgát tettem. A műhelybe bringán jártam télen-nyáron, mindig néztem az órát,hogy tudok-e gyorsítani. Később közel két havi fizetésemből megvásároltam a Favorit speciál versenybringámat, később azzal triatlonoztam, mígnem kb. 15 éve Rózsa vásárolt egy új versenybringát. A szakmában immár 60 éve dolgozom, mestervizsgát tettem a hatvanas években, 14 éve aranykoszorús mester címet szereztem. A favoritom volt a "vasárnapi" bringám, azzal nagyokat túráztam. 1985 körül a lányomat- Beát- levittem sportolni, az edzője javaslatára én is a gyerekekkel futottam, úsztam, bringáztam. Akkoriban olimpiai ötpróbákra, később Balatonátúszásra mentünk, és észrevétlenül bekerültünk a triatlonba. 92-ben  swinn csepel szponzorált montival, kapóra jött, mert részt tudtam venni a visegrádi tereptriatlonon.

Mit szeretsz az országúti versenyekben és mit a terepen?

Bandi bá: Srác koromban túra bringával jártam erdőn mezőn. Nagyon kedveltem már akkor a terepet. Nem igazán tudom megfogalmazni a különbséget, talán a viszonylag nagy tempót kedvelem az országúton, a terepen a változatosságot, a kihívást! Azóta sikerült hozzájutnom igazi hegyi bringához, sőt a legújabb szerzemény egy "nagykerekű" (29es kerekű MTB - a szerk.)! Nem tudok vele betelni! 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Meséld el kérlek, mi volt életed legnagyobb öröme a sportban, a zenében és a munkádban?

Bandi bá: Tavaly sikerült Ausztráliában versenyezni. Korábban terep EB és VB volt igazi kihívás! Ugyan a VB-n időtúllépés miatt kizártak, de egy percig nem bántam meg, hogy részt vettem!  A zenében csak passzív résztvevő vagyok, de fiatal koromban opera bérlettel szinte az összes műsoron lévő operát meg tudtam nézni, hallgatni, talán így kerültem a hangszerek világába. A szakmámban a TV adásokban akkoriban gyakori élő közvetítésekben szereplő zongorák hangolása, illetve az Országos Filharmónia hangversenyeire kellett zongorákat hangolni, illetve ügyeletet ellátni.

szebeni endre triatlon 12

Mi volt a legnagyobb csalódásod a sportpályafutásod során?

Bandi bá: A sportban nem tudok csalódásról beszámolni, arra rájöttem, hogy nincsenek csodák! Csak azt lehet kivenni a zsákból, ami beletettem... Ausztráliában az óceánban kellett megtapasztalnom, hogy az a VÍZ igen nagy úr! Te akármit szeretnél, olyan nagy erők vannak, hogy eltörpülsz mellette. Ausztráliából hazajövet még egy évig segített Marik Balázs, illetve a Triplán csapat edzői támogatnak a mindenkori felkészülésben. Nem szabad megfeledkeznem a Budaörsi Triatlon Klub tagságommal járó előnyökről, és az X2S csapat szeretetéről!

Hogyan edzel mostanában? Mi változott az évek során?

Bandi bá: Az elmúlt két év feszített edzésprogramja után megpróbálom lazábbra venni az edzéseket,a korábbi években szó sem volt edzésről, mindent ösztönösen csináltam, ezután következett két kemény év, biztosan lassúbb leszek mostantól viszont amiről lemondtam, / monti ,hódeszka, szörf sífutás/ remélem vissza jön.

Hogyan táplálkozol? Változott-e ez az évek alatt, vagy ma is úgy táplálkozol, mint húsz évesen?

Bandi bá: Az étkezésem közel húsz éve változott meg, igyekszem minél egyszerűbb ételeket fogyasztani. Rózsa teljes kiőrlésű tönkölyből  süti a kenyeret, sok zöldség, gyümölcs,kolbász, szalonna is szerepel az étlapon, de nagyon kevésre van igényem. Mondanom sem kell, ez meglátszik rajtam, és sokkal jobb a közérzetem! A főzés nem erősségem, egy korábbi házasságom idején gyakoroltam, azóta van, aki igen jól főz! Kedvenc ételeim: főzelékek minden mennyiségben, Rózsa levesei is páratlanul jók, nem beszélve a süteményeiről!

Melyik életed legjobb három filmje? És legjobb könyve?

Bandi bá: A hatvanas években jártam sokat moziba, egy cím megmaradt, A kék hold völgye. Ezt a Filmmúzeumban láttam.Talán Robin Hood .Lehet, hogy rosszul hangzik, de A zongora című könyvet szoktam forgatni. Rózsa a Zongorateremben dolgozott, ott ismerem meg, azóta is van közös témánk...

Feleségeddel Rózsával mindketten sok sok éve a zene bűvöletében éltek. Mi a hozzáállásod a zenéhez, zenéléshez?

Bandi bá: Nagyon jól együtt tudunk működni, igen hasonló az érdeklődésünk. Korábban említettem, hogy nem művelem a zenét, de muzsikában "mindenevő" vagyok. Hatvan éve muzsikusok között élek, azt hiszem, ez sokat elmond.

szebeni endre triatlon 11

Milyen tanácsokkal szolgálnál egy ifjú emberpalántának, mi az az alapelv, ami alapján élje az életét?

Bandi bá: Nem tudom pontokba szedni, amit én otthon megkaptam: szeretetben élni, ebből következően másoknak szeretetet adni. Talán a legfontosabb, hogy érezd jól magad a bőrödben, másokat megbecsülni, ne akard senkire ráeröltetni a véleményed. Úgy kell élni, hogy reggelente nyugodtan nézhess a tükörbe.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: kedd, 03 október 2017 14:11

Média

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk