Nem szűnik meg az éhségérzet, ha gyümölcscukrot fogyasztunk
A fruktóz vagy gyümölcscukor fogyasztása túlevést eredményezhet - állítják kutatók az amerikaiak étrendjét uraló cukorféleségnek ezt a hatását vizsgáló első tanulmányban.
Egy fruktózzal édesített üdítőital megivása után az agy nem érzékeli azt a jóllakottság érzést, amely glükóz fogyasztása után jelentkezik - állapították meg a szakemberek a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmányban. Mint hangsúlyozták, ez azonban csupán kis méretű vizsgálat, amely nem bizonyítja, hogy a fruktóz vagy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup elhízást okozhat, csupán azt mutatja, hogy szerepet játszhat a probléma kialakulásában.
Többet változnak az emberek, mint gondolják
Szerző: MTI
Az emberek nagyobb mértékben változnak, mint ők maguk hiszik - derül ki azokból a tanulmányokból, amelyeket tudósok személyiségjegyekről, emberi értékekről és preferenciákról készítettek.
Összesen 19 ezer embert kérdeztek meg. Az átlagot tekintve a résztvevők jóval kevesebb és jelentéktelenebb változásra számítanak a következő tíz évben, mint amilyen mértékű átalakuláson keresztülmentek saját elmondásuk alapján a megelőző évtizedben.A szakember óv a fogyasztószerektől és a transzzsírsavaktól
Évente három-hatezer szív- és érrendszeri halálozást lehetne elkerülni Magyarországon, ha korlátoznák az élelmiszereknek az érelmeszesedést okozó, az érfalon könnyebben lerakódó transzzsírsavtartalmát - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója az MTI-nek adott interjújában.
Mint kifejtette, az elmúlt években több országban jogszabályban rögzítették az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozását. Elsőként Dániában született erről szabályozás, s ott azóta 20 százalékkal csökkent a kardiovaszkuláris betegségek száma. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, így az sem meglepő, hogy az országok úgynevezett transzzsírsavkosaráról 2005-ben készített nemzetközi felmérésben az utolsó helyen szerepelt az ország - tette hozzá.
A dopamin javítja idős korban a hosszú távú memóriát
A boldogsághormonok egyike, a dopamin javítja idős embereknél a hosszú távú memóriát - állapították meg német kutatók.
Emrah Düzel idegkutató vezetésével 65 és 75 év közötti emberek bevonásával zajlott a vizsgálat, amelyben a résztvevők egyik csoportjának a dopamin előanyagát adták, míg a másik csoport placebót kapott. Az ezt követő memóriateszteken a kezelt csoport tagjai jobban teljesítettek, mint a kontrollcsoport tagjai.
Hogyan kerülhetőek el tudatos étkezéssel a téli fertőzések
Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezet, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással sokat lehet tenni a betegségek ellen – erre hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.
A magyar felnőttek többsége szelén és D-vitamin hiányban szenved, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.
A kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen egyebek mellett szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő.
Rozskenyér - Jókenyér, Solymár
A rozs, kenyérben történő felhasználása leginkább a német fekete kenyerekre jellemző. Napjainkban az egészséges táplálkozás követői és a savanykás ízvilág kedvelői is előszeretettel fogyasztják a rozskenyeret.
A diétás italok fogyasztása fogyás helyett inkább hízáshoz vezet
A közhiedelemmel ellentétben, a diétás italok és az egyéb, mesterséges édesítőszerekkel készült élelmiszerek és italok fogyasztása mint például az aszpartám nem egészséges, és nem idéz elő semmiféle fogyást.
Egy mérföldkőnek számító új texasi tanulmány megállapította, hogy a diétás italok nem segítenek a fogyásban, sőt valójában súlygyarapodást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.
Cukor helyettesítők - BIOrganik bio rizs szirup
A természetes teljes kiőrléssel előállított édesítőszerek, mint pl. a rizs, vagy barna rizsből készült maláta szirup, amely lassú eljárással készül, összetett szénhidrát, lassan emeli a vércukrot és a következő étkezésig szinten tartja. Hosszú időn keresztül szolgál energia forrásnak, nyugtat, ellazít. Többféle B-vitamin található benne.
Süteményekben, ételekbe belekeverve semmilyen mellékízzel nem kell számolnunk, azonban ha belenyúlunk az üvegbe és elkezdjük nyalogatni (mintha mézet nyalnánk) , akkor valóban felismerhető egy sajátságos íz. Teába téve általában mattítja a teát (vagyis homályossá válik a tea színe, mintha egy csepp tejet öntöttünk volna bele), de élvezeti értékén ez nem változtat. Jó hír viszont, hogy gluténmentes diétát követők is fogyaszthatják a rizs szirupot, ha éppen alternatívát keresnek a cukornak.
Az egészséget súlyosan veszélyeztethető készítményeket kellett kivonni a forgalomból
Közel 700 vállalkozást ellenőrzött az egészségügyi hatóság szeptemberben.
Nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak bizonyos, az Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek.
A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ-OTH) felhívja a figyelmet arra, hogy mind a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, mind az ún. étrend-kiegészítők vásárlásakor a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni.
A futás és az agyműködés
A rendszeres testmozgás fontosságát nem lehet eleget hangoztatni. Ha másra nincs is időnk, a lábunk mindig „kéznél van”: a futás az egyik legegyszerűbben végezhető testmozgás, ám van néhány, a köztudatban tévesen élő hiedelem vele kapcsolatban.
Bizonyára nagy elhatározás szükséges ahhoz, hogy valaki a futást válassza teste karbantartásához – főleg, hogy az elején még vízhólyagokra is számíthat. A szakértők ennek ellenére a szabad levegőn végezhető mozgásformák közül leginkább a futást javasolják. Általában azzal érvelnek, hogy közben izmaink 70 százaléka végez munkát, s minden mozgások legegyszerűbbjéért cserébe edzett testet kapunk, ám nem minden mellékhatás nélkül.
A rostdús táplálkozás előnyei
A rostszegény táplálkozás is felelős a krónikus nem fertőző megbetegedések kialakulásáért. Megfigyelték, hogy Afrikában, ahol magas az élelmirost-bevitel, nincs annyi vastagbél-daganatos megbetegedés, mint a fejlett országokban, ahol rostszegény a táplálkozás. Az élelmi rostoknak fontos szerepük van a székrekedés, a vastagbél-divertikulózis és az elhízás megelőzésében.
Bár a rostdús táplálkozás előnyeit már Hippokratész is ismerte, hiszen az előkelőbbnek számító fehér kenyér fogyasztása helyett - a belekre kifejtett kedvező hatása miatt - a korpakenyér fogyasztását javasolta, az élelmi rostok táplálkozás-élettani szerepére irányuló kutatások csak az 1950-es éveket követően kezdődtek meg.
Tovább tart ma egy szülés, mint ötven éve
Az Egyesült Államok kormányának tanulmánya szerint noha számos dolog gyorsabban működik ma, mint ötven évvel ezelőtt, a gyermekek természetesen úton való világrajövetele nem tartozik ezek közé.
A Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói szerint ma átlagosan két-három órával tovább tart egy szülés, mint a hatvanas években.
Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban megjelent tanulmány szerint a többletidő főleg a szülés első szakaszát érinti, ami a leghosszabb - még a kitolást megelőző - szakasz. Amint arról Katherine Laughon, a Nemzeti Gyermekegészségügy és Emberi Fejlődéstani Intézetének kutatója kifejtette, a szülés időtartamának megnövekedése még akkor is fennáll, ha figyelembe vesszük, hogy a szülő nők átlagéletkora és testsúlya is megnövekedett, emellett az újszülöttek is nagyobb méretűek, mint pár évtizeddel ezelőtt.