Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Egyre több csípőműtéttel fizetnek az elhízásért a gyerekek

A túlsúly olyan komoly probléma, hogy már tízéves gyerekek ízületeit is tönkreteszi. Az elmúlt három évben csaknem 60 százalékkal nőtt azoknak az embereknek a száma, akiknek a túlsúly miatt ízületi műtétekre volt szükségük Nagy-Britanniában. 

20 nov. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  
Egyre több csípőműtéttel fizetnek az elhízásért a gyerekek Foto: sfgate.com

Különösen a fiatalok és a gyerekek veszélyeztettek, a szakemberek szerint nekik minden eddiginél korábban szükségük van orvosi beavatkozásra, mert az ízületeik nem bírták a túlsúlyt, amelyet cipelniük kellett. Van, akinek a csípőjét, van, akinek a térdét kell megműteni.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a probléma csak súlyosbodni fog, az ortopéd orvosoknak pedig újra kell gondolniuk azt, hogy hogyan kezelik az egyre fiatalabb pácienseket, akiknek csípő- és térdműtétre van szükségük. Azoknak, akiknek a csípőjét vagy a térdét ilyen fiatalon megműtik, ráadásul később újabb műtéttel kell számolniuk, mert a szintetikus ízületek nem tartanak örökké.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A brit adatok szerint a gyerekek 9,6 százaléka veszélyesen túlsúlyos mire iskolába megy. 10 és 11 éves korukra a húsz százalékuk túlsúlyos.

Tökéletesen megváltoztak az utóbbi évtizedekben a gyermekek mozgási szokásai.

A televízió, a mobil és a számítógép előtt ülő gyermek megszokott látvány, a szülő gyakran büszkén nézi a különböző elektromos játékokat játszó számítógép előtt ülő, fekvő csemetéjét (mondván milyen ügyes, gyakran jobban kezeli az eszközöket mint a szülő), és csak akkor kezd aggódni, amikor a futást, mozgást élvező gyerek a szabadba szeretne menni, hiszen "ott megfázhat, megsebesülhet, ja j mennyi baj érheti".

A tehetősebbek autón viszik a gyermekeket iskolába, ami a messze lévő iskola esetében még érthető is lehet. Elég, ha egy-egy felkapott iskola környékén megnézzük a reggeli és a délutáni gépkocsiforgalmat, és mindjárt képet nyerhetünk a gyermekek mozgásáról. Ehhez társul a sok helyen tapasztalható tornaterem hiánya, illetve az, hogy a tanrend miatt a tornaterembe csak a nagyobb iskolások férnek be.

A jó értelemben vett államilag támogatott tömegsport már a múlté, szinte már történelem, ma már inkább az esport a "közcél" - ez pedig semmilyen szinten nem segíti a gyermekek egészségét (olvasd el aktuális esport cikkünket).

A gyermekeket szerető és nevelő sportegyesületek egy része állandó pénzzavarral küzd, amin kevéssé segít a pályázati rendszerben szétosztott, gyakran az egyesület fennmaradásához is kevés pénz. 

Dr. Kovács Viktória Anna, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) táplálkozástudományi szakreferense szerint fontos a családi háttér, gyakran a szülőknek kell önmagukat megváltoztatni ahhoz, hogy a gyereknél sikert érhessenek el:

Ha az egyik, vagy mindkét szülő elhízott, a gyermek is esélyesebb a súlyproblémára. Az összefüggés hátterében inkább a hasonló környezeti tényezők állnak, mint a genetika. Magyarán, a családtagok általában ugyanazt eszik, és ha a szülő nem sportol, hanem egész nap ül, akkor legtöbbször ezt teszi a gyermeke is. Egyes vizsgálatok szerint, ha az anya súlyfelesleggel küzd, akkor a lányának tízszeres az esélye az elhízásra.

Ha számszerűsítjük az elhízás szövődményeit, az elhízott gyermekeknél a következő statisztikát kapjuk:

  •          a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 4,5-5,5-szörös
  •          az asztma esélye körülbelül 25%-kal magasabb
  •          gyakoribbak az ortopédiai problémák
  •          a túlsúly megmaradásának esélye felnőttkorra 50%, a súlyproblémával küzdő serdülőknél viszont már 80%
  •          többször fordul elő depresszió

Forrás: hvg.hu | nlcafe.hu 

Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2017 11:55

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk