Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Amit a tűző napról és a napozásról feltétlenül tudni érdemes

napozás, napfürdő, UV-A, UV-B, leégés, naptej, faktor, védelem, bőrrákNagy öröm a jó idő, az eszetlen napimádás azonban veszélyes, még tavasszal is: nem mindegy, mennyit vagyunk a napon, hogy kenjük magunkat és mennyit költünk a naptejre.

Védekezés nélkül

Bőrtípustól függően 10-20 percig szabad a bőrgyógyász szerint védelem nélkül a napon maradni, az, hogy 10 vagy 20, a bőrtípustól függ, de a közép-európaiak általánosságban hosszabb ideig lehetnek a napon, mint az északiak.

22 ápr. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Védelemmel

Az alapszabály, hogy annyi idővel többszöröződik meg a napon még egészségesen töltött idő, ahány faktoros termékkel keni magát az ember. Egy 15 faktoros krémmel tehát egy közép-európai, nem túl érzékeny bőrtípusú napimádó, 15-ször húsz percet tartózkodhat a napon: tehát 300 percet, ám arra is figyelmeztet a szakértő, hogy vannak tényezők, melyek csökkenthetik az időtartamot: az izzadás, a ledörzsölődés, és természetesen az úszás, ezért ajánlatos a kiszámolt időnek nem több mint 75 százalékát napon tölteni. Az is lényeges, hogy az utánkrémezéssel nem nullázódik le a napozási idő, hanem le kell vonni a már napon töltött időt, vagy árnyékban pihentetni a bőrt, majd újrakezdeni a napimádást.

Mennyi naptejet kell használni

Tetőtől talpig 30-35 ml szükséges a bőrgyógyász szerint a gondos krémezéshez, azaz egy 100 milis tubusnak a harmadát kell elhasználni egy kenésre. Van az úgy nevezett kétujjas-szabály: a kinyújtott mutató- és középsőujjra felvitt krém számít egy egységnek, két egységnyit kell felhordani arcra és nyakra, kettőt mellkasra és hasra, kettő-kettőt a karokra, a combokra, és az alsó lábszárakra.

Mikor kell felkenni?

Fél órával azelőtt, hogy napra megyünk, hogy rendesen beszívódjon.

Milyen magas a faktor?

Minél magasabb, annál jobb. Egy tavaly nyári jelentés szerint Közép-Európában minimum 30 faktoros napvédelem ajánlott, ez a hegyekben és víz mellett növelhető. De nem kell félni, ugyanis tévhit, hogy nem barnulunk le a magasabb faktorszámú napolajtól: csak tovább tart.

napozás, napfürdő, UV-A, UV-B, leégés, naptej, faktor, védelem, bőrrákÁrnyékban is szükséges a védelem?

Kell, ugyanis a napsugarak 50 százaléka árnyékos helyeken is hat, ez viszont azt is jelenti, hogy megduplázhatjuk a fent kiszámolt napozási időt.

Mely testrészek a legérzékenyebbek

Napterasznak is hívják az orrot, a fület, és a vállakat. Ezek a kiálló testrészek hajlamosak hamarabb megpirulni, de a fejbőr egészére érdemes gondosabban odafigyelni, ezért a fejfedő használata különösen ajánlott a krémezés mellett. A haj lefedése azért is fontos, mert a nap szárítja a fejszőrzetet, a szemöldököt sem árt, ha takarja a napszemüveg.

Tej, gél, olaj vagy spray?

A „normális” bőrre megteszi a naptej, az arcra érdemes olyan krémet használni, ami nem tömíti el a pórusokat. Az olaj a szárazabb bőrűeken segít, a lényeg, hogy minél kevesebb illat- és mesterséges anyagot tartalmazzon, bármilyen konzisztenciát választunk.

A drágább, jobb?

A stylebook.de cikkéből kiderül, nem függ az ártól a hatásfok, érdemes a drogériákban a napolajpolc előtt némi időt szánni arra, hogy mit írnak a dobozra. Azok az olcsó márkák, melyen például a Stiftung Warentest pecsétje sehr gut, azaz nagyon jó értékeléssel szerepel, lekörözhetik a drága márkákat. Egy német termékteszten például a luxusmárka Lancaster napolaja, a drágább Avon A New Solar Advance Suns­creen Body Mist és az eco homoktövis és olivás napkréme csupán jó eredményt ért el, míg a dm márka Sun dance a 2012-es teszten a legjobb helyezést érte el, de az Aldi és a Rossmann saját márkái is előrébb végeztek, mint a drágább termékek.

Bőrrák

Nem akadályozza meg, ám csökkenti a rizikót. Az a tévhit viszont, hogy a naptej rákot okozna, már rég megdőlt.

Naptej jövet-menet?

Munkába, bevásárlókörútra, parki sétához: azaz a városban szaladgálva is szükség van némi védelemre a tűző nap ellen, legalább az arcot, a karokat és a vállat kenjük be, mielőtt elindulunk.

Hivatkozások

  1. ^Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (hvg.hu)
  2. ^Olvassa el a bőrtípusokról szóló cikkünket. (hvg.hu)
  3. ^német termékteszt (www.test.de)
  4. ^a naptej rákot okoz (hvg.hu)

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk