Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Kövérít a kialvatlanság

kövér, kialvatlanság, pihenés, súly, fogyásAz American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban nemrég közölt új kutatások szerint az alváshiány fölös kilók felszedéséhez vezethet. A St. Luke's-Roosevelt kórházban működő New York-i Elhízás- és Táplálkozáskutató Központ szakértői azt találták, hogy az alváshiányban szenvedő emberek ugyanannyi kalóriát égettek el, mint a kipihentek, viszont naponta körülbelül 300 kalóriával többet fogyasztottak el. Mivel már 3500 kalória elég körülbelül fél kilónyi testsúlynövekedéshez, ezért ezek a plusz kalóriák könnyen túlsúllyá alakulhatnak.

25 nov. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Több más oka is van annak, hogy a kevés alvás hízáshoz vezethet, állítja Michael Breus, az alvási rendellenességek szakértője. Ha túl keveset pihen, lassul az emésztése, hogy energiát spóroljon. Ráadásul több kortizol nevű hormon is termelődik, ami pedig növeli az étvágyat. A szervezete azt hiszi, több energiára van szüksége, ezért több táplálékot kíván.

A kialvatlanság ördögi kört indít el azáltal, hogy testét arra készteti, még több ghrelint bocsásson ki, mely egy éhséget jelző hormon. Leptinből viszont, mely figyelmeztetné a gyomrot, hogy megtelt, egyre kevesebb termelődik. A hormonháztartás a feje tetejére áll, az éhség csak fokozódik, ám a test nem érzékeli, mikor kell abbahagynia az evést. Arról nem is szólva, hogy ha tovább van ébren, több idő jut a nassolásra.

– Minél tovább fent marad valaki éjjel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy enni fog – mondja Breus –, és annál valószínűbb, hogy magas zsír- és szénhidráttartalmú ételeket választ.

A hízás ezen fajtájához hozzájárul egy másik tényező: szervezete a legmélyebb és legnyugalmasabb alvási fázisban, az úgynevezett REM alvásszakaszban égeti el a legtöbb kalóriát. Minél kevesebbet alszik, annál rövidebbek ezek az időszakok.

Az átlagos felnőtt ember számára egészség szempontjából optimális napi alvásmennyiség a szakértők szerint 7 és fél óra. Ha gondjai vannak az alvással, ragaszkodjon egy bevált esti forgatókönyvhöz, napközben végezzen testmozgást, gondjait száműzze naplójába, és lefekvés előtt már csak pihentető tevékenységeket folytasson.

Forrás: rd.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk