Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Esszenciális zsírsavak a növényi táplálékokban

Az esszenciális zsírsavakról, különösen az omega-3 esszenciális zsírsavakról kimutatták, hogy jótékony hatással vannak az immun-, a szív- és ér-, valamint az idegrendszerre. Figyelemre méltó, hogy a szárított AFA lipidtartalmának csaknem 50%-át omega-3 esszenciális zsírsavak teszik ki (többnyire alfa-linolen sav).
20 nov. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Hiánya szív- és érrendszeri betegségekhez, az immungyengeséghez, ízületi gyulladáshoz, mentális problémákhoz- és bőrproblémákhoz vezethet. Az omega-3 zsírsavakról kimutatták továbbá, hogy megelőzik a vérlemezkék összetapadását és csökkentik a koleszterinszintet, sőt fogyasztásuk megakadályozza a mell, a prosztata, a hasnyálmirigy és a vastagbél daganatos betegségeinek kialakulását.

Bizonyítékok szolgálnak arra nézve is, hogy az omega-3 segíthet a cukorbetegséggel kapcsolatos idegbetegségen.   Nagy érdeklődés kíséri az esszenciális zsírsavak és az idegrendszer funkciói közötti kapcsolódásokat. A különböző országokban elvégzett epidemiológiai tanulmányok alapján elmondhatjuk, hogy az elégtelen omega-3 zsírsav fogyasztás összefügg az egyre növekvő depressziósok számával.

Különböző alga fajtákat az ember évezredek óta fogyaszt, annak az egészségre gyakorolt rendkívüli hatását tapasztalati úton, illetve az utóbbi évtizedekben lefolytatott tudományos kutatások alapján is ismerjük. Néhány ezek közül:

- az alga javítja a kedélyállapotot, hatásos depresszió ellen,

- az alga segít figyelemzavar esetén, javítja a koncentrációs- és az emlékezőképességet,

- az alga jelentős mértékben serkenti az immunsejtek mobilizációját és vándorlását, ezen keresztül növeli az immunitást,

- az alga serkenti az őssejtek kibocsátását a csontvelőből, és segít nekik eljutni a szövetekhez, ami által támogatja a test saját regeneráló- és gyógyító mechanizmusait. (Ilyen hatással az egyetlen ismert természetes anyag!)

- az alga tartalmaz egy egyedi és hatékony gyulladásgátló vegyületet,

- tudományos kutatások igazolják az alga rákmegelőző hatását

A fentiek elsősorban az AFA algára vonatkoznak, emellett azonban széles körben forgalomban vannak más alga fajták is, mint például a spirulina és a chlorella.

Az omega-3 zsírsav fogyasztása tulajdonképpen egy természetes gyógymódja lehet a depressziónak.

Kiderült továbbá, hogy hiperaktív és koncentrációzavarban (angolul: ADHD, Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) szenvedő gyerekek vérplazmájában bizonyos esszenciális zsírsavakból nem volt elég.

Bár az ADHD kiváltó okai sokfélék lehetnek, az esszenciális zsírsavak fogyasztása mégis segíthet. Ezt több kiadatlan tanulmány is alátámasztja, melyek kimutatták, hogy az AFA alga fogyasztása segített az ADHD kezelésében.

Az omega-3 zsírsavak fontosak az egészségünk szempontjából, hiszen vegyületek egész családja (prostaglandin) alakul ki belőlük, melyek az immunrendszert szabályozzák és működtetik, valamint megelőzik és megszűntetik a gyulladásos folyamatokat.

Esszenciális zsírsavak

  • Az esszenciális zsírsavak szükségesek a megfelelő fejlődéshez, különösen az agyéhoz és az idegrendszeréhez. Szintén hozzájárulnak a szív és a bőr egészségéhez.

  • A diófélék és a halak bőséges forrást biztosítanak. Azok a gyermekek, akik ezekből az élelmiszerekből keveset fogyasztanak, sokat profitálhatnak egy jó minőségű halolaj táplálék-kiegészítő szedéséből.
  • A halolaj táplálék-kiegészítők közül érdemes olyat választani, amely nem tartalmaz szennyeződéseket, például rovarirtószer maradványokat és nehézfémeket, különösen higanyt.

 



Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 százalékát, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát. Mai jellemző táplálkozásunkban ez az arány sajnos kedvezőtlenül változott a túlzott omega-6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt.

Az esszenciális zsírsavak hiánya számtalan betegség forrása lehet: az omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszerű bőrelváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása és viselkedésbeli változások figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a bőr, a haj, a szem és megnőhet a koleszterinszint. Omega-6 hiány esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál továbbá sterilitást, nők esetében pedig vetélést okozhat.

Az evolúció során a jelentős hal és növényi eredetű táplálékfogyasztásnak köszönhetően optimális volt a szervezet omega-3 zsírsavellátottsága, hiszen ezek a zsírsavak nagy mennyiségben a növényekben és a halakban fordulnak elő. Ma sajnos kevés omega-3 zsírsavat fogyasztunk, pedig annak hiánya ugyancsak okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását vagy végtagzsibbadást. Egyes kutatási eredmények szerint a gyermekek esetében a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segíthet például a diszlexia, a szétszórt figyelem, a hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében is.

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk