Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A csíra mint B12-vitaminforrás

A csírákon alapuló étrenden élők garantáltan több, teljes értékű B12-vitaminhoz jutnak a csírákon keresztül. Ha naponta néhány csészényi csírát elfogyasztunk, biztos, hogy a napi minimális szükségleten túl is biztosított számunkra ez a vitamin.

06 jan. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Sok táplálkozásszakértő azért ítéli el a vegetarianizmust, mert szerintük nem jut általa a szervezet elegendő, vészes vérszegénységet megelőző B12-vitaminhoz. Nem veszik figyelembe azt, hogy ez a vitamin rendkívül hőérzékeny, és hatékonyságának 85%-át elveszíti a hagyományos főzési eljárások során. Tehát, amíg nem fogyasztanak nyers ételeket, a táplálkozásszakértők nem jelenthetik ki egyértelműen, hogy csak állati eredetű táplálék lehet ennek a vitaminnak a forrása. Ezen túl, felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem terjedt el a bolygón, szinte járványos méreteket öltve, a vészes vérszegénység?

A legutóbbi B12-vitaminnal kapcsolatos konferencián kiderült, hogy a B12-vitamin végső forrása egy bizonyos baktérium. Úgy tűnik, hogy az emberi és állati B12-vitaminszükségletet kellőképpen fedezi a béltraktusban tenyésző baktérium.

A B12-vitamin hiányának kialakulása nagyjából a következőképpen zajlik:

1. A béltraktust egy sűrű, vastag nyálkás (bélsár) réteg vonja be, mely csökkenti áteresztőképességét.

2. A lebontó, rothadást elősegítő baktériumok túlzottan elszaporodnak a túlevés, a rosszul kombinált illetve magas fehérjetartalmú ételek, a túlzott cukorfogyasztás, a szmog, az enzimhiány

és az ételekben levő rovarölőszer-maradványok és más hasonló tényezők hatására.

A B12-vitamin hiányának súlyosabb tünetei: erős (extrém) hideg-meleg érzékenység, a normál hőmérsékletű csapvíz jéghidegnek tűnik, olyan, mintha ezer apró tűvel szurkálnák a bőrünket.

Legtöbbször több, együttesen ható tényező eredménye ez az állapot, melyek az étrendből erednek.

Ez az állapot viszonylag gyorsan korrigálható, három-tíz napon belül, egyéntől függően, amennyiben jól válogatjuk össze ételeinket; csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk; elkerülünk minden édességet; csökkentjük a fehérjebevitelt és növeljük a zöldségfélék és csírák mennyiségét az étrendünkben. A lebontó baktérium, és a vele együtt járó gáz helyét jótékony baktériumok veszik át, melyek a B-komplex vitamin előállításáért felelősek, melyek a B12-vitamint is magukban foglalják.

Az orvosi szaklapokban közölt klinikai tanulmányok rámutattak arra, hogy a vérszegénység sikeresen kezelhető klorofillban gazdag italok fogyasztásával. A klorofillkezelés a vészes vérszegénység esetén is sikeresnek bizonyult.

A csírákon alapuló étrenden élők ezen kívül garantáltan több, teljes értékű B12-vitaminhoz jutnak a csírákon keresztül. Ha naponta néhány csészényi csírát elfogyasztunk, biztos, hogy a napi minimális szükségleten túl is biztosított számunkra ez a vitamin.

A legjobb B12-forrás azonban a béltraktusban élő baktériumflóra. Ezek a legfőbb forrásai ennek a tápanyagnak, mindaddig, amíg megfelelő étkezési szokásokkal rendelkezünk, mellyel a bomlasztó baktériumok szaporodását meggátolhatjuk.


B12-vitamin-tartalom (mg/g)

Név

A csíráztatás napjai

 

0

2

4

Mungóbab

0,61

0,81

1,53

Lencse

0,43

0,42

2,37

Csicseriborsó

0,35

1,90

1,22

Zöldborsó

0,36

1,27

2,36


B12 vitamin, cianokobalamin

Forrás: pcrm.org | vitamine-lexikon.de | tudatosvasarlo.hu | Versenyzői és edzői tapasztalat (1998-2015)

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 12 január 2024 19:42

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk