Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 23. Csütörtök  Ma Dezső napja van.  

Josef Šálek új félmaraton Guinness rekordja (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Az 54 éves Josef Šálek Guinness-rekordot állított fel volt havon, 21,1 km-es pályán történő mezítlábas futásban, amelyet 2007 óta a holland Wim Hof tartott 2 óra 16 perc 34 másodperces idővel. Josef Šálek hosszútávfutó, edző és motivációs előadó. Keményen készült a rekord megdöntésére. A kihívások és saját korlátainak leküzdése már több éve része Joska Šalek életének, amely során felfedezte az egészséges életmód erejét, és azóta nem enged a természetes étrendből, amelyekkel a rekord megdöntésére is készült.

12 márc. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Josef Salek Guinness Worldrecord Josef Salek Guinness Worldrecord Foto: BEWIT

Josef Šálek a jelenlegi Guinness világrekord birtokosa a plankingben (9 óra 38 perc 47 másodperc) és a cseh havon futott félmaraton csúcstartója is, amelyet 1 óra 36 perc 42 másodperc alatt teljesített. Az új cél az volt, hogy megdöntse Wim Hof Guinness-világrekordját, egyúttal pedig saját rekordját is megdöntse mezítláb és félmeztelenül teljesítendő, havon futásban.

2024. február 18-án, vasárnap került sor a Guinness-rekord kísérletre, amelyet a BEWIT Natural Medicine szervezett.

Az egész eseményt a Guinness World Records főbiztosa, Pravin Patel úr személyesen felügyelte, és jelen volt a pelhřimovi "Dobrý den" ügynökség is, amely a cseh rekordokat a Cseh Rekordok Könyvébe jegyzi fel.

A Guinness-világrekord feltételei szerint a hónak teljesen természetesnek kellett lennie, a teljes futóútvonalat pontosan le kellett fednie, amelyet egy hivatalosan szakember mért fel. A jelentős felmelegedés miatt (pl. egy nemzetközi sífutóverseny is elmaradt) szükségessé vált az útvonal terepviszonyainak kiigazítása és a természetes hó felhordása közvetlenül az útvonalra. Minden igyekezet ellenére a hó elolvadt a mezítlábas futás alatt, a pálya végére pedig már latyakos volt. Šálek számára így szó szerint elolvadt a lehetőség, hogy megdöntse személyes cseh rekordját, így energiáját az elsődleges célra, Wim Hof rekordjának megdöntésére összpontosította. Így nemcsak az idővel, hanem az emberi teljesítőképesség feszegetésével is hatalmas versenyfutás zajlott. A személyes akarat, az erős, megfelelően felkészített test és a nézők folyamatos támogatása hihetetlen idővel és egy új Guinness-világrekorddal juttatta célba Josef Šáleket.

Az 1 óra 50 perc 42 másodperces idővel új világrekordot állított fel a havon/jégen történő mezítlábas futásban félmaratoni távon, amely bekerült a Guinness Világrekordok közé.

Josef Salek Guinness record3

Joska után Jakub Trčka mozgássérült futó is lefutotta a félmaratont kísérőjével, Dana Urbánovával - cipőben, rövidnadrágban és póló nélkül. Egy súlyos munkahelyi sérülés után (amikor munkavégzés közben talált egy gránátot, amely felrobbant), bal karját részlegesen amputálták és gyakorlatilag megvakult. Mégsem hagyott fel az aktív élettel.

Josef Šálek bebizonyította, hogy „MINDEN LEHETSÉGES” - ez a címe a Josefről most készülő dokumentumfilmnek, amelyet világszerte fesztiválokon és mozikban vetítenek majd, és amelynek ez a rekord is része.

Josef Šálek nem mindennapi életutat tudhat magáénak

Joska története nem csak különleges, de nagyon inspiráló is. Ahogy a Guinness-rekordok könyve beszámol, 2017-ban még 15-19 kilogrammal túlsúlyos volt, és egészségtelen életet élt, rendszeresen ivott alkoholt és folyamatosan sokat dohányzott. 2017-ben kezdett jobban érdeklődni az életmód és a mozgás iránt. Mezítláb kezdett el futni, felhagyott a nehéz ételekkel és húsevéssel, leszokott az alkoholról és a dohányzásról. Az utóbbi időben csak folyékony táplálékon él. 

De jött egy pillanat, amely megváltoztatta az életemet, elhozott ehhez az átalakuláshoz és az eredményekhez. Ezért szeretnék valamit megosztani a világgal: Nem számít hány éves vagy, mindig változtathatsz, hogy boldogabbnak, életerősebbnek és egészségesebbnek érezd magad.

Átalakulása azonban nem volt zökkenőmentes. Amikor 2019 végén Srí Lankára utazott, az Egyesült Arab Emírségekben a repülőtéren a személyi adatok összekeverése miatt letartóztatták az útlevélellenőrzésen. Több hónapot kellett börtönben töltenie, amíg az ügy megoldódott.

Sikerült mentálisan erősnek maradnia és pozitív hozzáállást fenntartani ez idő alatt, különösen a sport révén, beleértve a szigorú egyéni edzésprogramot. Tapasztalatait a könyvben is megörökítette. Úgy véli, hogy ez az életlecke segített neki leküzdeni a fájdalom korlátait és elérni ezt a rekordot.

A plank világrekord videója

Mindezekkel az eredményekkel Josef célja megmutatni hogyan kell tudatosan élni, ami nemcsak a sportban, hanem bármilyen más nehéz élethelyzet leküzdésében is hasznos lehet.

Forrás: guinnessworldrecords.com | bewit.love 

Utoljára frissítve: hétfő, 18 március 2024 14:43

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk