Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Világító kerékpárutat adtak át Esztergomnál

  • Állapot: Aktuális

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. most adott át egy kerékpárutat Esztergomnál, ami a kísérleti út és hídépítési program keretein belül épült meg. A társaság közösségi oldalán osztotta meg azt a hírt, miszerint a kreatív fejlesztés célja, hogy a közvilágítással nem kiépített útszakaszok figyelemfelkeltő fényfestést, vagy egyéb optikai technológiákat kapjanak, amelyek segítik a biztonságos közlekedést.

25 okt. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás   alapjarat.hu
Világító kerékpárutat adtak át Esztergomnál Foto: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A technológia lényege, hogy az aszfaltba úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába áztatott szemcsék vannak keverve, amelyeket a nap fénye feltölt, hogy aztán az este is világítson.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az anyag beépítését hétfőn kezdték meg, most pedig már ki is lehet próbálni. A kísérleti szakaszt többféle koncentrációval látták el, hogy megfigyelhessék, valós körülmények között milyen hatékonysággal működik a módszer. A társasághoz több pozitív visszajelzés is érkezett, így ha a megfigyelések alapján összességében pozitív lesz az út megítélése, elképzelhető, hogy máshol is alkalmazzák.

vilagito kerekparut l

A módszer egyébként nem újkeletű, hiszen Lengyelországban és többek között Hollandiában is fejlesztettek már hasonló útszakaszokat, például olyan természetvédelmi területekre, ahol a közvilágítás rontaná a tájképet. Ezzel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy a foszforeszkáló anyagok optikai hatása mennyi idő alatt veszíti el ezt a fajta optikai képességét.

2015-ben világító útburkolati jelekkel láttak el Egerben egy bicikliút.

Forrás: alapjarat.hu | hvg.hu

Utoljára frissítve: vasárnap, 25 október 2020 11:10

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk