Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Suhajda Szilárd mentéséről információk, részletek

  • Állapot: Aktuális

Május 26-án, pénteken reggel elindult a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat. A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar sportolónak ez ilyen módon még nem sikerült.

27 máj. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Suhajda Szilárd mentéséről információk, részletek Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Előzmények, amit lehet tudni:

  • Május 24-én, szerda délelőtt Suhajda Szilárd Facebook-oldalán közölték, hogy a hegymászó bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Azóta a magyar hegymászó nem ad életjelet magáról.
  • Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során.
  • A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet.
  • Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

A mentőcsapat tagjai között van a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa. Céljuk, hogy minél gyorsabban elérjék és lehozzák Suhajda Szilárdot.

Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában (explorersweb.com)

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

Kiemelik, hogy az expedícióval kapcsolatos bármilyen információ hiteles forrása kizárólag az, amelyet Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a hivatalos sajtóközleményekben, valamint az expedíció hazai háttércsapata által adott interjúkban publikálnak.

Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is.

Koncz Ákos, aki 1990-ben első magyar megmászója volt a 8201 méteres Cho Oyunak (mellyel magyar magassági rekorder volt), a Megszállottak Klubjának elnöke (2008–2022) a sok negatív megjegyzésre és hozzászólásra válaszul azt üzente, amit 70 éve, a Mount Everest első megmászásakor mondta az akkori expedíció vezetője, John Hunt ezredes.

"Semmilyen ár nem túl magas a Mount Everest megmászásárt”.

Tóth Viktor vegán versenyző és edző, tereptriatlon Világkupa dobogós, kalandtúra versenyző más szemszögből is megválaszolja az eset kapcsán felmerülő kérdéseket.

Meg kell értenie mindenkinek, hogy az ilyen kalandok, a szélsőséges helyzetek nemcsak szórakozást jelentenek, hanem az emberi határok megismerését, kiterjesztését is. Ezek az önként vállalt nehézségek segítenek létrehozni, fejleszteni segítő és fejlesztő terápiákat, vészhelyzetkezelési gyakorlatokat, eszközöket, gyógyszereket és sok minden mást, ami nagyon sok ember számára lesz később hasznos - akár életmentő - segítség.

Nedeczky Júlia hegymászó, aki első magyar nőként jutott fel a Himalája nyolcezres csúcsaira, elmondta, hogy ott fent egy egészen más világ van, az emberek nem úgy működnek, mint ami megszokott alacsonyabb magasságokban.

Ezen a keskeny, jeges, havas ösvényen a mászók irgalmatlan lassan haladnak, az összes erőt arra kell fordítani, hogy az egyik lábat a másik elé helyezzék, és lépni tudjanak. Senkit nem lehet felelősségre vonni azért, mert nincs energiája segíteni, és elmegy a bajba került mászó teste mellett. Ráadásul Suhajda Szilárd saját döntése volt, hogy egyedül vág neki a csúcsnak, és nem kér asszisztenciát.

Az már most is egyértelműen kimondható, hogy ő az a magyar hegymászó, aki tiszta mászással eddig a legmagasabbra jutott a Mount Everesten, azaz akárhogyan is végződik a történet, ő letette a névjegyét magyar sportolók dicsőségcsarnokában!

Mi nem adjuk fel a hitet, a reményt és a szeretetet!

Forrás: facebook.com 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 augusztus 2023 11:21

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk