Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Korok Fatima új szabadtüdős merülés világcsúcsa Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Korok Fatima fantasztikus világcsúccsal megváltoztatta a szabadtüdős búvárkodás történetét a Vertical Blue-nál. Ez a magyar sporttörténelem számára is fantasztikus dicsőség és siker!

26 júl. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Korok Fatima új szabadtüdős merülés világcsúcsa Foto: Daan Ver

Július 25-én, a verseny ötödik napján Fatima 102 métert (335 láb) tűzött ki célként, és az AIDA szabályai szerint új abszolút világrekordot állított fel a szakágban. A versenyszerű szabadtüdős merülés történetében először fordult elő, hogy magyar sportoló világcsúcsot állított fel.

A FIM korábbi abszolút világrekordját 101 méteren (331 lábon) állította be Alessa Zecchini (ITA) 2021-ben.

2022-ben Fatima megpróbálta túlszárnyalni a rekordot, de a céllemez minden alkalommal kicsúszott Fatima ujjai közül. A 2022-es Vertical Blue verseny második napján az első világrekord-kísérlet során Fatima 98 méter mélyre jutott, mindössze 3 méterrel (10 láb) kellett visszafordulnia a célmélység előtt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szívszorító lehet elfordulni egy céltól, amely közvetlenül előtted van. Azonban a FIM világrekord kísérlete a Vertical Blue 2022 8. napján még drámaibbnak bizonyult. Fatima 100 méteres mélységet jelentett be, ami mindössze 1 méterrel (3 lábbal) volt kevesebb, mint az akkori abszolút FIM világrekord. Fatima gyorsan és magabiztosan elérte az alsó céllemezt, de nem találta meg a címkét.

Így drámai küzdelemben még mélyebbre süllyedt a céllemez alá és folytatta a címke keresését. Néhány másodperc múlva azonban Fatimának vissza kellett fordulnia, és meg kellett kezdenie az emelkedőt anélkül, hogy a kezében lenne a célcímke. Fatima teljesen tudatosan irányított merülést hajtott végre, tökéletesen végrehajtotta a protokollt. A hiányzó címke miatt sárga lapot és 1 pontos büntetést kapott.

Így írt erről Instagram oldalán:

"Próbáltál már fekete tépőzáras címkét találni 100 m mélyen a víz alatt egy sötét lyukban?"

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fatima Korok (@fatimakorok.freediver) által megosztott bejegyzés

A CMAS 6. Szabadtéri Szabadtéri Világbajnokságon, Fatima és Alessia 102 m-es abszolút mélységre való javítását hirdették meg, ami a világrekord 1 méterrel való javítása. De azon a napon a mélység nem adta meg magát sem Fatimának, sem Alessiának. Mindkét sportoló elérte a célmélységet, megragadta a címkét, de sajnos néhány méterrel a felszín előtt elájultak (ebben a sportágban ez "megszokott" esemény), így merülésük érvénytelen volt.

Azonban tengernyi erőfeszítés után a 2023-as Vertical Blue versenyen Fatima végre beállította régóta várt abszolút világrekordját!

Mérföldkő, amelyet ünnepelni kell, és figyelemre méltó eredmény, amelyről meg kell emlékezni. Fatima csak 2019-ben kezdett aktívan részt venni nemzetközi szabadúszó versenyeken, és ugyanabban az évben indult első világbajnokságán. Így Fatima viszonylag fiatalnak számít a sportban, ezért is fantasztikus, hogy öt év alatt világrekorder státuszba lépett.

Korok Fatima AIDA Athletes www.aidainternational.org

Forrás: https://www.instagram.com/fatimakorok.freediver/ | facebook.com/MolchanovsFreediving 

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 augusztus 2023 11:21

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk