Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 18. Csütörtök  Ma Andrea és Ilma napja van.  

Boronkay Pétert kérdeztük a családról, a triatlonról, az olimpiáról Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Boronkay Péter élő legenda, hiszen nemcsak parasportolóként ér el nemzetközi eredményeket, hanem közéleti, jószolgálati tevékenysége révén is állandóan segít valakinek. Az utóbbi években az élete jelentősen megváltozott, hiszen két gyermeke is született. A családról, a sportról és a jövőről kérdeztük Pétert. 

20 okt. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  
Boronkay Pétert kérdeztük a családról, a triatlonról, az olimpiáról Foto: Boronkay Péter archívum

Ha valaki nem tudná, akkor Péter nemcsak országúti versenyeken jeleskedik, hanem parasportolóként a legkeményebb terepversenyeken is indult, versenyezett, sőt nemzetközi eredményeket ért el. A terepsport.hu Boronkay Péter hírarchívumában a legtöbb ilyen eredményről olvasható hír.

Elég aktív időszakon vagy túl - család, versenyek, közösségi szereplések. Összefoglalnád az utóbbi időszakot?

Nagyjából az év elején sejteni lehetett, hogy a tokiói Paralimpiára csak valami csoda folytán, esetlegesen szabadkártyával lesz esélyem kijutni. Az alapozó melegégövi táborban februárban még gőzerővel készültünk a márciusra kiírt Világkupákra, melyeket a járványhelyzet miatt töröltek. Gondoltuk, majd a májusban, Milánóban rendezett sprint Világbajnokságon lesz lehetőség bizonyítani és jó pontokat szerezni a kvalifikációhoz. Azonban alig 3 héttel a tervezett esemény előtt azt is törölték. Ezt követően 7 hétbe sűrűsödött 4 nemzetközi kvalifikációs pontgyűjtő verseny a világ 4 különböző helyszínén. Úgy döntöttem, hogy erre az esélyt átadom sporttársamnak Mocsári Bencének, mert a következő hetekben a családom mellett volt a helyem.

Sem a második gyermekünkkel 9. hónapban lévő feleségemet, sem a másfél éves Ákos fiúnkat, sem magamat nem szeretném ennek a stresszel és bizonytalansággal teli időszaknak kitenni. Pár hét múlva megszületett második gyermekünk, Kristóf, akit már nagyon várt a család.

A döntés jónak bizonyult, mert felszabadultan versenyezhettem itthon, hazai pályán. Ez annyira jól sikerült, hogy Keszthelyen a középtávú OB-n (1.9 úszás - 90 km kerékpár - 21 km futás) egyéni csúcsot tudtam menni. Az edzőimmel ennek az eredménynek (is) nagyon örültünk, hiszen az volt a B terv, ha nem sikerül a paralimpiai kvalifikáció, akkor a 2021-es őszi időszakra egy hosszútávú, ún. Ironman (3.8 km úszás - 180 km kerékpár - 42 km futás) verseny sikeres teljesítését tűztük ki.

boronkay peter paratriatlon ironman tereptriatlon TS vb arany garmin

A felkészülésbe beiktattuk az idei rövidtávú Országos bajnokságot, ahol az épek között a közel 50 fős mezőnyben sikerült bronzérmet nyernem, amire nagyon büszke vagyok! Az edzések mellett a nyár folyamán azon dolgoztam, hogy minél többen megismerhessék a paralimpiai sportágakat, paralimpikonjainkat és a triatlon sportágat különböző gyermektáborokban és rendezvényeken.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A saját eredményeimen kívül talán még nagyobb büszkeség a sportolóim fejlődése, sikere. Tavaly indítottam vállalkozásomat BP Multisport Team néven, ahol amatőr sportolóknak készítek edzésterveket és segítem elérni a céljaikat úszás, kerékpározás, futás, vagy triatlon sportágakban. Van köztük pl. kamionsofőr, pedagógus, rendőr, a 20-astól az 50-es korosztályig, így ebből is látszik, hogy sosem késő változtatni, vagy megvalósulatlannak tűnő célokat kitűzni. E mellett egy lakossági rekreációs céllal létrehozott futóklubban edzősködök Bálint Zoltán kollégámmal együtt, ami jelenleg 7 nagyvárosban van jelen az országban I RUN MORE néven. Csak halkan meg, nálunk van az országban a legnagyobb taglétszám.

Meglehetősen zsúfolt évkezdés. Melyik volt az időszak legnehezebb része?

Kristóf megszületése után az első 6 hét kicsit nehezebb volt, mert Ákos még nem tudta őt „hova tenni”, másrészt a minőségi alvás kicsit háttérbe szorult, de aztán idővel már át tudtuk aludni az éjszakát, és visszaállt a normális edzés -és munkarend.

boronkay peter paratriatlon ironman terepsport family

Régen sokkal több versenyen indultál, de érhető, hogy most nem tudsz ennyi időt tölteni a versenyzéssel. Így tudsz többet készülni előre egy adott pályára, helyszínre? Hogyan kezeled a váratlan, nehéz helyzeteket?

Az elmúlt években egyre technikásabb, több körös, vagy éppen szintes pályákat raknak össze a paratriatlonistáknak is, hogy minél látványosabb és izgalmasabb legyen egy- egy verseny. A váratlan helyzetekre gyorsan, és jól reagálok, de inkább a síkabb, és -koromból adódóan- hosszabb távokat preferálom.

Versenytől függően vannak spéci edzéseid vagy minden helyre ugyanúgy készülsz?

Itt Kecskeméten, ahol élünk, síkon több útvonalon is tudok készülni, a szintesebb versenyekre pedig marad a nagytányér kónusz :D Az adott edzéseket mindig az épp következő versenyhez állítjuk össze az edzőkkel.

Apropó, felkészítők
Úszás - Bálint Zoltán; heti 3-4x, megadott edzésterv alapján
Bringa - Szöllőssy Istán; a kerékpáros wattmérés hazai etalonja; szintén terv alapján, heti 3-4x, főleg egyedül, vagy a helyi Hírös Edndurance SC sportolóival
Futás - Németh Gyula; az atlétika nagymestere, heti 1-1 résztáv pályán és dombozás, a többi aszfalton és erdős terepen, összesen heti 3-4 edzéssel

A 3 sportág mellett már évek óta heti rendszerességgel jógázom, ezen kívül nagyon nehezen veszem rá magam a nyújtásra.

A triatlon erősen technikai sport, hogyan választasz felszerelést?

• Úszáson fontos szempont, hogy tartós, jó minőségű felszerelést, ruházatot használjak.
• 90%-ban TT bringát használok, ugyanis nálunk - ellentétben az épek versenyeivel - tiltott a bolyozás, a hazai bolyozós versenyeken és edzéseken pedig országútival készülök. Nem titok, ebben tavaly óta a Cube Bikes Magyarország és immár 8. éve a Rudy Project a partnerem, ruházatban pedig a Velotec prémium mezében versenyzek. A kerékpáros alkatrészeket a Shimano és a Schwalbe hazai forgalmazója a Paul Lange Hungary, a pulzusmérő eszközöket a GARMIN, a táplálékkiegészítőket pedig a nutridepo.hu biztosítja számomra.
• Futáson komolyabb versenyeken egy karbon technológiával ellátott cipőt használok, edzésen és versenyeken valamint futóruházatban a Compressport és a Salomon termékeit használom, ahol jövőre dobnak piacra „karbonos” cipőt, alig várom!

boronkay peter paratriatlon ironman terepsport smile

Kik a legemlékezetesebb versenytársak? Kivel vagy jó kapcsolatban a nemzetközi élmezőnyből?

Tulajdonképpen szinte mindenkivel jól kijövök, főleg az idősebb, gyermekes sportolókkal, mert ott van más téma is a sporton kívül :D A másik magyar sráccal, Bencével is baráti a viszony, hosszú évek alatt ő bizonyul a legjobb „méltó utódnak” a kategóriámban sprint távon. Biztos vagyok benne, hogy kiváló eredménysorozat vár rá a következő években és szurkolhatunk majd érte Párizsban

Hogyan látod a jelenlegi helyzetet, a saját és a sportág fejlődése szempontjából?

A sportág óriásit fejlődött, ugyanúgy, mint az épek triatlonjában. Szinte már alap pl. kerékpáron a di2 és egyéb elektromos szett, illetve a wattmérő, és okos eszközök használata. A 2016-os riói paralimpián való debütálása óta is nagy változáson ment át a sportág. A sprint táv mellett rendeznek még világversenyt hosszú távon és terepen, EB-t középtávon, ezek persze egy paralimpiai kvalifikációba nem számítanak bele, hiszen ott csak sprint táv van. Kis árnyoldala is van, mégpedig az, hogy bejött a rendszerbe pár olyan sportoló, akit évekkel ezelőtt egy- egy kategorizálás alkalmával nem soroltak sehova, most meg már köztünk versenyeznek, nagyon jó eredményekkel, van olyan, akiről meg nem mondanád, hogy parasportoló. Azt szoktuk mondani, hogy nálunk ez az egyik „dopping”, az ún. kategóriával való visszaélés.

További tervek?

A jövőben kevesebb nemzetközi verseny a terv, mint a pandémia előtt. Amennyiben nem veszem el más sportolótól a lehetőséget és a hazai -és nemzetközi szövetség bizalmat szavaz nekem, szívesen képviselem Magyarországot pár sprint világkupán, nemzetközi versenyen. Korai még tervezni, de koromból adódóan biztosan újra versenyzek majd hosszabb távokon, és a terep is nagyon hiányzik. A család tekintetében hamarosan költözünk az új házunkba, Ákos fiúnk most kezdte a bölcsődét, egy új kaland vár ránk e téren is. A jövőben többet szeretnék foglalkozni az edzéstervezéssel is, illetve a teljesítménydiagnosztika is nagyon érdekel, valamint továbbra is azon dolgozom, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsem a parasportokat, a paralimpiai eszmét.

Továbbá célul tűztem ki, hogy megteremtsük, felkutassuk a fogyatékkal élő társadalom sportba való integrálását és az utánpótlás sport megteremtését.

Boronkay Péter hírarchívum >>>

boronkay peter paratriatlon ironman terepsport kids

 

Utoljára frissítve: szerda, 27 október 2021 12:48

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk