Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Tommy Hughes, aki 60 évesen is 2:30 alatt futja a maratont Kiemelt

 • Állapot: Aktuális

Tommy Hughes ír matratonista 2020-ban a 60 évesek kategóriájában új maraton világcsúcsot állított be: ez azóta 2:30:02. Ennek kapcsán kérdeztük az ide vezető útjáról, a versenyzésről, az edzésekről.

"Tommy Hughes vagyok, maraton futó. 1960 január 8-án születtem, idén vagyok 61 éves. 1983-ban kezdődött a futó karrierem, és nagyon remélem, hogy még sokáig fog tartani! Több, mint 100 maratont futottam, egyiket közülük a barcelonai olimpián teljesítettem. Polgári foglalkozásom elektroműszerész."

(A sors iróniája, hogy az olimpián különböző kisebb sérülések és a stressz miatt nagyon rossz időt futott (2:32:55), sokkal gyengébbet, mint amikor Frankfurtban beállította 59 évesen a korosztályos világcsúcsot, ami azóta 2:27:52 – a szerkesztő)

19 jan. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  
Tommy Hughes 60 évesen mosolyogva a maraton futás célkapujában Tommy Hughes 60 évesen mosolyogva a maraton futás célkapujában Foto: Tommy Hughes archív

Milyen volt számodra a 2020-as év minden nehézségével, korlátjával?

2020 minden tekintetben furcsa év volt, akár a mindennapi életet, akár a sportot, akár a versenyeket illetően. Az évet azzal kezdtem, hogy 60 éves koromban megdöntök minden eddig beállított 60 év feletti atlétikai futó csúcsot, amit csak tudok. Szép cél, igaz?! Szintén terveztem a Master Világbajnokságot Torontóban július végén. Sajnos ezt törölték a COVID miatt, de a csúcsok közül sikerült megdöntenem fedettpályán a 3k, országúton a 8km, a 15km, a 10 mérföld, a félmaraton és a maraton eddigi rekordjait.

Fantasztikus sorozat, gratulálunk! Hogyan kezdted a futást, a versenyzést?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

1983-ban kezdődött a maratonfutó karrierem, a belfast maratonon, 3 hónap edzéssel a lábamban. Ekkor heti 3 alkalommal futottam, 4-5 mérföldeket. Korábban sokat mozogtam (főleg bicaj, túrázás, motorozás), de semmit sem versenyszerűen. A befutómon az óra 3:01:26 időt mutatott. Mivel láttam és halottam, hogy ennyi edzéssel ez elég jó időnek számít, így elhatároztam hogy többet és keményebben fogok készülni. A következő alkalom a All Ireland Marathon volt Letterkennyben pár hónappal később, ahol 2:34:18 alatt teljesítettem a távot. Ekkor döntöttem úgy, hogy az atlétikát nekem találták ki.

Ez meglehetősen jól látszik az azóta eltelt idő eredményein is! Milyen edzésekkel tartod formában magadat?

A legkeményebb és legjobb edzés a sebességi állóképesség edzés. A maratonra készülve az állóképességet viszonylag könnyű fejleszteni, a sebességet is, de a kettőt együtt már nagyon nehéz, és sok figyelmet igényel. Ritkán alkalmazva ezt a módszert, de jól beépítve a tervbe meghozza a maratonfutás eredményeit. Hetente, kéthetente iktatok be egy ilyen edzést, amikor csak lehet edzőverseny formájában.

Az én legjobbjaim: 5km: 14:26, 10km: 29.23, félmaraton: 1:04:13, maraton: 2:13:59.

https://worldathletics.org/athletes/ireland/tommy-hughes-14359395

Hogyan készültél 2020-ban, hogy sikerült 60 évesen is 2:30-as maratont futnod, ráadásul nem a szokványos körülmények között?

Tommy Hughes marathon runner 1463

Nem sok minden változott az edzésprogramomban, amit csak végre lehetett hajtani, azt teljesítettem. Hiszen főleg a szabadban edzek, országúton és terepen, kis részben pályán. Nagyon szeretem a terepfutást, persze inkább a laposabb, mezei ("cross-country") típust, a nehezebb, sziklás, meredek pályák nem a kedvenceim, csak ritkán megyek egy edzésen 400 m-nél több szintet. De a terepen hihetetlenül változatos az edzés, sokkal motoválóbb tud lenni, mint a síkon. Szerencsére a lakóhelyemen az országúti futás is elég dimben-dombos. Ehhez jött hozzá a kerékpáros erő és dinamika edzés, valamint télen a futópados edzések. Sokat segít a Zwift applikáció, amivel színesebbek és izgalmasabbak ezek a beltéri edzések. Fiatal korom óta tudom, hogy az edzés utáni nyújtásnak milyen szerepe van abban, hogy megőrizze és fejlessze a test edzhetőségét, állapotát és versenyképességét. Ezért soha nem hagyom ki.

Így sikerült a következő versenyeket teljesíteni 2020-ban:

 • január 26: Raheny, 5 Mile 25:27
 • március 8: Irish Masters , Athlone, 3000 metres Indoors 9:41:24
 • augusztus 16: Danny McDaid, Donegal 15km 51:30
 • szeptember 5: Down Royal, Lisburn 10 Mile 54:40
 • szeptember 12: Antrim Coast Half Marathon 1:10:09
 • október 25: Lisburn Festival of Running, Marathon 2:30:02

2021-ben szeretnék 2:30 alatti maratont futni és világcsúcsot javítani a 60 év felettiek kategóriájában 5 és 10 km távokon. Sokat kell gyorsulnom, de érzem magamban a kellő lendületet, tüzet ehhez!

Ehhez tavaly egy új klubba léptem be: STRIVE RACING CLUB. Elsősorban azért, mert nagyszerű lehetőséget kaptam arra, hogy tapasztalataimat fiatalabb futók számára átadjam. A klub tagsága gyorsan növekszik, a közös edzések, versenyek és a jövő tervezése mindenkit örömmel tölt el. Egy angol cég a SOAR nagyszerű futófelszerelésekkel támogat minket. Jelenleg a NIKE Vapourfly cipőt használom, de ez nem szponzoráció.

A futócipők fejlődése és fejlesztése hatalmasat lépett előre ahhoz képest, amit fiatalkoromban tapasztaltam, és ennek a fejlesztési folyamatnak nincsen még vége. Biztos vagyok abban is, hogy a fejlesztések segítenek abban, hogy ennyi mérföldet futhattam sérülések nélkül.

Mi az, ami fenntartja a motivációdat, ami ennyi idő után is kedvet és lendületet ad az edzésekhez?

Oh, nagyon sokféle motivációm van versenyről versenyre vagy évről évre, de az alap az, hogy magamhoz képest mindig fejlődni akarok, mindig keresem a legjobbat önmagamban. Ennek az eredménye az, hogy az elmúlt 2 évben 12 világrekordot állítottam be korosztályosan. Ezek mindegyike nagyszerű élmény és emlék, de kimagaslik közülük az, amikor fiammal Eoinnal közösen állítottuk be az apa-fia maratoni világrekordot, amely kettőnk összeadott ideje volt: 4:59:22! Ez egy olyan élmény, amelyet soha nem felejtek el és mindig büszke leszek rá!

Tommy Hughes marathon runner with Eoin

Nagyszerű érzés, amikor az ember a saját gyermekével együtt indul versenyeken. Főleg ilyen eredményesen. Milyen edzések a kedvenceid, mit nem szeretsz annyira?

Sokféle módszert használok az edzéshez, akár hagyományosat, akár különlegeset. Általában 150-160 km-es heteket futok 70-80% közötti terheléssel. A legjobban a vasárnapi hosszú, egyenletes edzéseket szeretem, amikor 25-35 km közötti a táv – ilyenkor csendesek az utak és teljesen tiszta a fejem. Nem igazán szeretem a gyorsító edzéseket, sokkal inkább az edzőversenyeket használom erre a célra – de sajnos 2020-ban ez a lehetőség nagyon ritka volt. Különösen szeretem a kerékpáros keresztedzéseket a Zwift turbo trainerrel.

A sportolóknak általában fontos a táplálkozás. Neked mi a „titkos” recepted, hogyan tartod formában magadat?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nem mondanám, hogy egy irányzat szerint étkezek, de elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és szénhidrátot fogyasztok. Szeretem a tészta alapú ételeket – bármilyen formában. Akárcsak a burgonyát és a rizst. Reggelire rendszerint zabpelyhet fogyasztok gyümölcsökkel, mézzel és minden nap megiszom egy pohár cékla levet.

A lista alapján ez egészen növényi étrendnek tűnik! Mi erről a véleményed?

Nem mondom, hogy növényi táplálkozású lennék, vegán végképpen nem, de az biztos, hogy az állati eredetű ételek nagyon minimális mennyiségben fordulnak elő az étrendemben. Néha szoktam tisztító heteket tartani, ilyenkor csak növényi ételeket fogyasztok. Nem tartom kizártnak, hogy váltok majd teljesen, de egyelőre nem érzem ennek az idejét.

Hogyan pihensz, mi a hobbid?

Tommy Hughes marathon runner mtb

A futás mellett a kerékpározás nagy hobbim. Imádok száguldani, de a több napos tekeréseket, túrákat is nagyon szeretem. Ugyanezt, igaz ritkábban motorkerékpárral is hajlamos vagyok beiktatni a programomba. Akárcsak a gitározást, hiszen a zene a másik szenvedélyem!

Mik a terveid a következő évekre?

Szeretném egészségesen élni az életemet, ezért mindent megteszek, hiszen kevés fontosabb dolog lehet ennél. Szeretnék minél több távon világcsúcsot dönteni a korosztályomban. Most és később is. Szívesen foglalkozom sportolókkal, mint edző. Ugyan nincsen képesítésem, de van tapasztalatom és a klubom tagjai szívesen fogadják a tanácsaimat. Szeretném folytatni mindazt, amit most szeretek. És amit majd meg fogok szeretni. Hiszem, hogy az embernek nyitottnak és elfogadónak kell lennie a világgal kapcsolatban. És írként szeretnék VB érmet nyerni Írországnak a Masters Világbajnokságon.

Tommy Hughes marathon runner history

Volt egy elég komoly hullámvölgy az életedben néhány évvel ezelőtt, amiről még az újságok is írtak. Mesélnél erről?

Mellékpajzsmirigy-gyulladásban szenvedtem sokáig, de csak 2017-ben ismertek fel az orvosok. Ez a betegség a kalciumot kivonja a szervezetből, és a véráramban juttatja. Ez többek között depresszióhoz vezet, amelyben sokáig szenvedtem, nem tudván az okát. 2018 augusztusában műtötték a problémás mirigyet, amelyet eltávolítottak és ezzel megváltozott az életem. Minden erőm és lelkesedésem visszatért.

Mit tanácsolnál a futóknak, sportolóknak, hogyan foglalnád össze a sport ars poeticádat?

Legfontosabb tanácsaim:

Állj összhangban az edzésekkel, az edzéstervvel, élvezd az edzéseket, érezd és tudd, hogy minden nehézség előre visz az úton, fejleszt és segít. Az egyik legfontosabb a sportban, hogy akár rövid, akár hosszútávon, de örömmel és élményekkel teli legyen az edzés, a versenyzés.

Köszönöm a beszélgetést, további egészséges és sikeres futó karriert!

Utoljára frissítve: hétfő, 31 május 2021 12:09

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk