Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Az oxitocin sötét oldala

oxitocin, hormon, érzelem, pszichológiaHormonként az oxitocin pozitív hatásai meglehetősen ismertek, ez az a hormon, amely segít kialakítani az anya és a kisbabája közötti kötődést, sőt üzletemberek már az interneten keresztül rendelhetnek oxitocin spray-t, aminek hatására az üzletfelei jobban bíznak bennük. De a legújabb kutatások szerint az oxitocinnak vannak negatív hatásai is.

06 aug. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A Current Directions in Psychological Science című pszichológiai szakfolyóiratban megjelent cikkben a tanulmány szerzői átfogó vizsgálatot közöltek az oxitocin hormon működéséről. Klinikai vizsgálatok már bebizonyították, hogy az oxitocin segíthet az autizmussal élő embereken, akiknek problémájuk van a társas viselkedéssel. Korábbi tanulmányok szerint az oxitocin hatására megnő az emberekben az önzetlenség, a nagyvonalúság, és más olyan jellemvonás mértéke, melyek pozitív hatással vannak a társadalmi életre.

Újabb tanulmányok viszont megállapították, hogy az oxitocin nem csak pozitív szociális érzéseket kelt, hanem negatív érzelmek kiváltására is alkalmas. A kutatók tehát elfogadták azt a megállapítást, hogy az oxitocin felelős mind a pozitív, mind pedig a negatív szociális érzelmekért.

Andrew Kemp, a Sydney-i Egyetem kutatója, és kollégája Adam Guastella szerint a helyzet nem ennyire egyszerű, ők úgy gondolják, hogy a szóban forgó hormon a megközelítéshez kapcsolódó érzelmeket vált ki. Ezek olyan érzelmek, melyek valaminek a vágyódására, vagy irigylésére vonatkoznak. A kárörvendés érzése is például megközelítés kérdése: akik kárörvendést éreznek, azok valójában egy pozitív érzést élnek meg annak kapcsán, hogy valaki másnak balszerencséje van, magyarázta Kemp.

Amennyiben igaz Kemp és Guastella elmélete, az akár azt is jelentheti, hogy az oxitocin képes lehet a harag, düh, vagy más negatív érzelmek kiváltására is. Mindez azért különösen veszélyes, mert ha például egy agresszióra hajlamos pácienst oxitocin hormon adagolásával próbálnak kezelni, akkor a dolog könnyen fordítva sülhet el, és még több agressziót válthatnak ki a kezeltből, hívta fel a figyelmet a hormon veszélyeire Kemp.

„További kutatások eredményeinek figyelembe vétele nélkül nem szándékozunk terápiás kezeléseken használni az oxitocint, amíg teljesen meg nem értjük, hogy pontosan milyen hatással lehet az oxitocin az érzelmekre" – tette hozzá Kemp.

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk