Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

A tai-chi és a chi-kung szerepe ízületi fájdalmak csillapításában

tai-chi, chi-kung, ízületi, fájdalom, csillapítás, energia

Az Arthritis Alapítvány kimutatta, hogy a keleti mozgás-technika segítségével csillapítható az ízületi fájdalom, a fáradtság, a merevség, fokozódik az egyensúlykészség, és a résztvevők jóllét-érzése. A belső energiás gyakorlatokról (tai-chi, chi-kung) eddig is köztudott volt a közérzetre és az általános egészségi állapotra gyakorlot kedvező hatásuk.
02 dec. 2010 Hozzászólás: Hozzászólás  

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium tudományos találkozóján bemutatott vizsgálatokat az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai végezték.

A vizsgálatban 354 ízületi gyulladással (arthritisz) küszködő beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik felük nyolc héten keresztül heti két alkalommal Tai Chi kurzuson vett részt, a másik csoport kontrollként szolgált. A nyolc hét leteltével mindkét csoport beszámolt ízületes tüneteinek változásáról, főként a fájdalomról, fáradtságról, merevségről, illetve arról, hogy mennyire funkcionált az adott testrész.

tai-chi, chi-kung, ízületi, fájdalom, csillapítás, energia

A tajcsicsuan v. taijiquan a kínai harcművészetek úgynevezett belső iskolái közé tartozó harcművészet, amely a külső iskolákkal ellentétben nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. Megközelítő magyar fordítása: nagy, legvégső ököl.

A csikung (Qigong, qi gong vagy chi kung) ősi kínai energia torna és meditáció. Serkenti a csi keringését a testben, és javítja az egészséget.

További kérdések irányultak az életminőség-változásaira, az általános egészségi érzetre, illetve az önellátási képességre. A tudósok objektív méréseket is végeztek, melyek az állóképességre, a gyors és lassú járási készségre, illetve az egyensúlymegtartásra irányultak. A gyakorlatokon résztvevő csoportnál a kontrollhoz képest mind szubjektív, mind objektív javulás jelentkezett, ami nagymértékben hozzájárult a betegek jóllét-érzéséhez.

Az energiákkal való munkán keresztül a tajcsicsüent lehet gyakorolni harci alkalmazások nélkül, „csupán" az egészségmegőrzés érdekében vagy a lélekre gyakorolt hatásai miatt, de így nem jutunk többre egy egyszerű jógagyakorlat hatásánál. Szintúgy gyakorolható a hagyomány, a mozgásban végzett meditáció és a taoista elméletek (öt elem tana, Yi jing vagy Ji king stb.) – mint spirituális út – megismerése végett. Azonban mivel a gyakorló a tajcsicsüen gyakorlása révén mindhárom szinten fejlődhet, a testet, a lelket és a szellemet erősítő gyakorlatok elsajátításával a teljesség harmóniájához juthat. A tajcsicsüen nem egy egyedül végzendő tornagyakorlat, hanem a kapcsolatteremtés és az érzékelés kifinomult művészete.

tai-chi, chi-kung, ízületi, fájdalom, csillapítás, energia

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk