Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Gyógyszer lett az anyatej, receptre kapható

Gyógyszer, anyatej, recept, egészség, csecsemő, születés, gyerekEurópában elsőként Szlovákiában ismerték el az anyatejet gyógyszerként, és az orvosok akár receptre is felírhatják. Semmi sem helyettesítheti az anyatejet, ezért az anyák, akiknek szoptatási nehézségeik vannak, fordulhatnak akár az anyatejbankokhoz is - írta a Bumm című szlovákiai magyar hírportál pénteken.
10 aug. 2010 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az anyatejbankokból hat működik az országban - Pozsonyban, Érsekújvárban, Besztercebányán, Poprádon, Eperjesen és Homonnán. A Bumm szerint elsősorban azok a gyerekek részesülnek ellátásban a banki anyatejből, akiknek a kórházban van szükségük rá, tehát kórházi kezelésre szorulnak. A kórházak számára teljesen térítésmentes az anyatej, csak ha ezen intézmények ellátottsága biztosított, akkor lehet szó arról, hogy akár magánszemélyek is igényelhetik, fizetség fejében, vagy akár receptre felírva.

Szlovákiában hat évvel ezelőtt sorolták az anyatejet a gyógyszerek közé. Pontosan meg vannak állapítva a receptre való felírhatóság feltételei. Ebben Szlovákia Európában az első. Egy liter anyatejért 1,23 eurót kell fizetni, a többi részt a biztosító állja. Recept nélkül teljes árat számítanak fel, azaz 28,20 eurót. A baba hat hónapos koráig van mód kiíratni, a későbbiekben külön elbírálás alá esik a "terápia".

Az adományozóknak mindenképp egészségesnek kell lennie, át kell esnie bizonyos vizsgálatokon. Kivizsgálják nincsenek-e fertőzései, úgy mint HIV, szifilisz, hepatitisz B. A vizsgálatokat háromhavonta végzik. Az adományozó nem szedhet gyógyszert, még homeopátiásakat sem, nem dohányozhat, nem ihat és nem élhet promiszkuis életmódot. A gyermeke nem lehet hat hónaposnál idősebb, de ezt a korhatárt szeretnék kitolni.

Az anyatejből előbb mintát vesznek a mikrobiológiai vizsgálathoz, ahol megállapítják a baktériumszintet, ezt havonta egyszer ellenőrzik, illetve szükség szerint. A fehérjék, szacharidok, zsírok, és a kalcium szintjét is mérik. A tejet hőkezelik, majd a fagyasztóba zárják. Az eredmények függvényében dől el, hogy az adott anyatej „használható-e“.

Az anyatejbankok százkilométeres körzetben lévő kórházakkal működnek együtt. Igyekszenek terjeszteni magukról az információkat, de tudomásuk szerint igazából nem nagyon működik a dolog. Sokat segítenek viszont a népszerűsítésükben a szoptatási tanácsadók és az anyáknak szóló magazinok.

Az utóbbi húsz évben megközelítőleg kétharmadával csökkent a begyűjtött tej mennyisége. Hatezer literről évi kétezer literre. Igaz, hogy a születési arányok is csökkentek, de nem olyan mértékben, mint az adományozás. Ez bizonyos áldozatot igényel az adományozótól, lelkesedést, pszichikai felkészültséget, a „honorárium“ szimbolikus, 6,60 euró literenként.

Forrás: hvg.hu

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk