Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

KRESZ-ben a kötelező előzési oldaltávolság - Romániában már életbe lépett a szabály

  • Állapot: Aktuális

Ezentúl repülhet a jogsija annak, aki nem tart előzéskor megfelelő távolságot a bringásoktól. Fontos változások léptek életbe a napokban a közlekedési szabályzatban, mely egyaránt érinti a bicikliseket, az elektromos rollereseket és a gépjármű-vezetőket. Na de mit jelent a „megfelelő távolság”? A közlekedési szabályzatot úgy módosították, hogy mérhető legyen.

14 okt. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás   bringazas.hu
KRESZ-ben a kötelező előzési oldaltávolság - Romániában már életbe lépett a szabály Fotó: bringazas.hu

Az eddigi általános elv szerint a sofőröknek másfél méteres oldaltávolságot kellett tartaniuk a kerékpárosok megelőzése esetén, mind lakott területen belül, mind azon kívül. Aki valamennyire ismeri a romániai közlekedési morált, az tudja, hogy csak nagyon kevesen tartják a másfél méteres távolságot, ami annak is betudható, hogy javaslatról lévén szó megszegése eddig nem vont maga után bírságot.

Ezen változtat a 2021. október 6-án a Hivatalos Közlönyben megjelent új szabály, mely kötelezővé teszi a sofőr számára a megfelelő távolság betartását a kocsiknál lassabban haladó járművektől.

Mivel a másfél méteres távolság nem mérhető objektíven, így a büntetés jogosságát el lehet vitatni, az új szabály inkább az útburkolati jelekhez köti a biciklisek előzését. 

Az 50 km/óránál lassabban haladó gépjárművek vezetői kötelesek előzéskor a két bal kerékkel átlépni a terelővonalat. Az ennél gyorsabban közlekedőknek nagyobb távolságot kell tartaniuk: az autó szélességének legalább a felével kell átlépjék a terelővonalat.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A záróvonal (folytonos vonal) átlépése továbbra is tilos – akkor is, ha biciklis vagy rolleres halad előttünk. Meg kell várni, amíg az útfestés lehetővé teszi az előzést. Aki az új szabályozásokat megszegi, harminc napra elbúcsúzhat a jogosítványától. 

A módosítás célja az volt, hogy nagyobb biztonságot nyújtsanak a kerékpárosok és az elektromos rollerrel közlekedők számára. Az új jogszabály célja az is, hogy tovább ösztönözze az embereket az egészséges, környezetbarát közlekedésre.

Forrás: bringazas.hu 

Utoljára frissítve: csütörtök, 14 október 2021 11:50

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk