Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Edzés: vége a téli álomnak, jöhet a testi-lelki megújulás

Hamarosan beköszönt a meteorológiai tavasz, eljön ismét a megújulás időszaka. Nem csak a természet dobja le magáról a télikabátját és borul színpompás öltözetbe.

Az embereknek is szükségük van a megújulásra, hogy erőnk teljével vehessük fel a versenyt munkában, vagy a pályán. A tél ilyen-olyan nyomokat szinte kivétel nélkül hagy maga után mindenkin. Valakin fizikálisan, valakin csak motiváltságban.

17 márc. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Azonban előfordulhat, hogy fáradtság jelentkezik, energiahiány lép fel, fáradt közérzet, megjelenésében petyhüdt, sápadt bőr, fénytelen, töredező haj, hajhullás… A téli stressz, a zord idő, a sötét, a kevesebb edzés, mozgás mind hatással vannak ezekre a folyamatokra.

Mindezek akár tipikus jelei lehetnek annak, hogy szervezetünk elfáradt, telítődött. Akárhogy is nézzük az évszakváltás bolondozik anyagcserénkkel, hormonjainkkal.

Télen több vitaminra lenne szükségünk, viszont ilyenkor kevesebbhez tudunk hozzájutni. A nem megfelelő táplálék bevitel miatt és a kevesebb szabadban töltött idő is okozhatja bágyadságunkat. Akárhogy is nézzük biztos, van mit elkezdeni, újra kezdeni étkezésünkben, testmozgásunkban.

Egyebek mellet a táplálkozással is nagyot lendíthetünk formánk kiteljesedésére.

Ugyan manapság már a globalizáció "eredményeképp" egész évben lehet friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, beleértve az egzotikumokat is. Nem feltétlenül kell engedni a csábításnak, ezek az import áruk nem minden esetben tartalmazzák beltartalmukban azokat, amiket elvárnánk ezekkel kapcsolatban. De vigyázat, attól, hogy valami frissnek néz ki, még nem biztos, hogy egészséges!

Törekedni kell, hogy a szezonális termékeket a maguk megfelelő idényében fogyasszuk.

Minél hosszabb ideig tárolják a zöldséget, a gyümölcsöt, és minél tovább tart a szállításuk, annál kevesebb vitamint tartalmaznak. Egészségünk érdekében tehát jól tesszük, hogy ha megpróbálunk valóban friss szedésű szezonális növényi táplálékot beszerezni. Amihez teret ne csak a nagy bevásárló központokat tekintsük, keressünk fel piacokat, termelőket is, ahonnan kis szerencsével első kézből kaphatjuk meg a szükséges energiahordozónkat. Nincs is jobb, mint a piacon beszerezni Az sem mindegy, hogyan tároljuk mindezeket. A vitaminok nagy része igen érzékeny a hőre és a fényre. Ezért ha otthon a hűtőben sokáig áll a zöldség vagy a gyümölcs, nagymértékben csökken vitamintartalma. A gyorsfagyasztás jobban megőrzi a vitaminokat, mégis annál jobb, minél kevesebb idő telik el a zöldség vagy gyümölcs leszedése és elfogyasztása között.

Nem véletlenül szerepelnek a zöldségfélék kiemelt helyen a naponta elfogyasztott élelmiszerféleségek között. Alacsony zsiradék- s ebből következően alacsony energiatartalmuk mellett jelentősen hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához, kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Élelmi rost tartalmuk teltségérzetet biztosít, elősegíti a jó bélműködést, befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Íz és illatanyagaik serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal segítik az emésztést.

Táplálékpiramisban is elsők között helyezkednek a zöldségfélék, melyek szinte minden étrendben kulcsszerepet játszanak a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok és szénhidrátok miatt, ilyenek a retek újhagyma, torma, uborka, csicsóka, saláta…

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: hétfő, 18 január 2016 17:31

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk