Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. február 22. Csütörtök  Ma Gerzson és Zétény napja van.  

Helikon-tex MCDU outdoor és taktikai nadrág teszt Kiemelt

frissítve

A Helikon-tex termékekkel már régóta dolgozom, eddig mindig magasan értékeltem őket, kisebb problémáktól (inkább észrevételektől) eltekintve nagyon jól használhatónak találtam őket. Nemrégen tesztelhettem a Blizzard nadrágot és ezért még nagyobb várakozással tekintettem az MCDU kipróbálására. Miért? Az előzetes információk alapján még jobban használható nadrágot terveztek a lengyel cégnél, pedig a Blizzard is szinte tökéletes volt (teszt itt olvasható).

19 szept. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Helikon-tex MCDU outdoor és taktikai nadrág teszt Foto: Terepsport / Helikon-tex

Rövid ismertető

Az MCDU (Modern Combat Duty Uniform) nadrág a Helikon-Tex fejlesztése a modern harci egyenruha iránti elvárásokra. Az MCDU combat shirt-el együtt a felhasználó maximális kényelmét, és funkcionalitását biztosítja minden körülmények között. Első alkalommal használták alapanyagként a DyNyCo-t, a négy irányba nyúló anyagot. Szilárdsági paraméterei hasonlóak a szabványos NyCo-hoz, de emellett az anyag elasztikus szálakat is tartalmaz.

A létfontosságú területeken (derék, térdhát) Versastrech anyagból készült betéteket használnak, ami gyorsan szárad és kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik. A térdrész 500D Cordura szövettel van megerősítve, (neoprén) védőbetétek behelyezéshez szükséges zsebekkel. A térd alatt és a lábszár alján található további pántoknak köszönhetően a nadrág könnyen a lábhoz illeszthető.

A nadrág dizájnját a nagy hagyományokkal rendelkező lengyel légideszant csapatok egyenruhája ihlette.

Első benyomások

A Blizzard első benyomásra is nagyszerű túranadrág ellenben az MCDU-val, ami robosztusabb, nehezebb és sokkal “rafináltabb” kialakítású. Az anyaga hasonlóan több paneles, mint a Blizzardé, de egyértelműen a magas kopásállóság, élettartam és védelem volt a tervezés fő szempontja.

Anyaga finom tapintású, rugalmas, nem túl vastag. A zsebek átgondolt és kézreálló kialakítása azonnal feltűnt, erre a gyakorlati részben még bőven visszatérek. A kritikus helyeken elhelyezett extra anyagok pedig első látásra is céltudatos tervezés benyomását keltették. A térdnél lévő kopásálló réteg, a deréknál és az ágyéknál lévő rugalmas betétek, a szűkítők és a cipzáras szellőző rögtön a szívembe lopták magukat.

helikon tex mcdu pants nadrag teszt terepsport toth viktor side standing

Anyag, kialakítás

Fő részek: 49% Nylon, 48% Cotton, 3% Elastan

Betét: 93% Nylon, 7% Elastane

Bélések: 90% Polyester, 10% Cotton

Háló (szellőző): 100% Polyester

Súly: 780 g

Színek: black, coyote, olive green, RAL 7013,  PENCOTT® WILDWOOD™ 

Black Coyote Olive Green RAL 7013 PenCott® WildWood™

Összesen 12 zseb teszi lehetővé a hordozható felszerelés kényelmes elrendezését. Fontos helyeken (derék, térd, és térd hátsó része) Versastrech anyagból készült, gyorsan száradó, jó légáteresztő képességű betéteket használtak. 

helikon tex mcdu pants nadrag teszt terepsport side

Ezenkívül a térdrész 500D Cordura szövettel van megerősítve, és speciális nyílásokkal rendelkezik a védőbetétek számára. A térd alatt és a lábszár alján található további húzózsinóroknak köszönhetően a nadrág könnyen a lábszárhoz illeszthető.

Ahol kell erős, ahol kell rugalmas, ahol kell szellős. Elég jól hangzik, nem?

A zsebek kialakítása különösen jó, olyan helyzetekre tervezték őket, ahol az embernek a nem szokványos testhelyzetekben kell eltöltenie több időt, vagy nem a hétköznapi mozgásformákat kell végeznie. Kisebb és nagyobb zsebek, többféle irányú és típusú zárással.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Használat

Egyik kedvenc edzésemmel avattam be a Helikon-Tex MCDU nadrágot: 20 km hátizsákolás erős tempóban, sok szintemelkedéssel. Ez mindig elég intenzív ahhoz, hogy egy ruha vagy egyéb felszerelés rövid idő alatt viszonylag szélsőséges terhelést kapjon az intenzív mozgással, az izzadság miatt, a gyors irány és helyzetváltoztatások miatt. Az első percekben kicsit merev és “barátságtalan” volt a viselése, de hamar összeszoktunk. Itt megjegyzem, hogy általában az első használat előtt átmosom a ruhákat, most ezt nem tettem meg. Így a csomagolás utáni frissesség menet közben adta át a helyét a személyre szabottságnak. De innentől kezdve, mintha régóta barátok lennénk, minden mozdulatomat hűen követte, kényelmesen és mégis védelmet adó érzést keltve.

helikon tex mcdu pants nadrag teszt terepsport vent

A rugalmas betéteknek hála a gyors mozgás sem volt probléma, ami sok túranadrág esetében kellemetlen (igazából nem is arra vannak tervezve, de az MCDU esetében nagyon fontos szempont ez is). Nemcsak a gyors mozgás, de a hirtelen irányváltások, ugrások, helyzetváltoztatások sem okoztak problémát, mintha a saját másodlagos bőröm lett volna a nadrág. Egészen újszerű élmény volt!

A cipzáras szellőző… igazi luxus! Ugyan két viszonylag kicsi résről van szó, de jó helyen, jól kialakítva olyan extra komfortot biztosít, amit mindenki, aki akár az intenzív mozgás miatt, akár az időjárás miatt izzad nagyon fog értékelni! Kesztyűben is könnyű kezelni, pont kéz magasságban van… tökéletes.

Voltam vele esőben (egészen nagy felhőszakadásban) túrázni. Gyorsan szárad, de még jobb, hogy vizesen sem nehezedik el, szinte nem is változnak a tulajdonságai. Ez pedig hosszabb túrán, bevetésen, esőben, sárban nagyon nagy előny. A bivakban vagy a táborhelyen gyorsan és könnyen lehet szárítani, volt alkalmam kipróbálni azt is, hogy a hálózsákban magam mellett szárítottam meg.

A zsebek minden körülmény között jól kezelhetőek voltak, egyedül az első combzseb cipzáras nyitása volt néha szűk. Igaz a zseb mérete sem olyan, hogy nagyobb dolgokat bepréseljünk (mint pl. a korábban tesztelt SFU nadárg, amelynek a combzsebe nagy és kényelmesen elérhető kesztyűben is). Az MCDU cipes zsebét kesztyűben nem nagyon lehetett pakolni…

Extrák

A hátsó combzsebeknél a zárófedelet kétféleképpen használhatod: az egyik a szokásos, ami lezárja a zsebet. A másik tépőzár a zseben belül van, amivel ha zárod a fedelet a zseb belsejét folyamatosan és gyorsan elérheted, a fedél nem akadályozza a mozgásodat. Ugyanakkor egy másodperc alatt lezárhatod! Fantasztikusan praktikus, amikor gyakran kell a zseb tartalmát kivenni - eltenni.

helikon tex mcdu pants nadrag teszt terepsport toth viktor back run

Az első zsebek cipzárasak, könnyen kezelhetőek. Kesztyűben is!

A derék körül lévő Versastretch betét nemcsak kényelmessé teszi a nadrág viselését, hanem jobban szellőzik, viseli a mozgás közbeni deformációkat. Talán az első pár viselésnél szokatlan lehet ez az extra rugalmasság, kicsit olyan, mintha elszakadt volna a nadrág (a merev anyagban van egy rugalmas könnyítés).

A lábszáron alul és a térdnél is található szűkítő, ami nemcsak kényelmesebbé teszi a nadrágot, hanem könnyebb benne mozogni nehéz terepen (elsősorban a szűk terekben és/vagy görnyedt tartásban való mozgást könnyíti meg).

Alul a boka felett van két kis cipzáras zseb, ami a ritka, de kényelmetlen testhelyzetekben teszi könnyebbé az életet.

A térd Cordura erősítése önmagában is nagyon biztonságos érzést kelt, de ha a térdvédőt is becsúsztatod a megfelelő helyre, akkor kényelmesen és mégis biztonságosan tudsz mozogni a nehezebb helyzetekben is.

Üleperősítés – mondanom sem kell, hogy kényelmes és szinte észrevehetetlenül ad nagyobb kopásállóságot, megbízhatóságot.

Ajánlás, összegzés

  +   ami tetszett 

 • kényelmes

 • erős

 • strapabíró

 • zsebei, pántjai, cipzárjai átlag felettien jól kezelhetőek

 • gyorsan szárad

 • jól állítható, személyre szabható

  -   ami nem tetszett 

 • súlya és kialakítása miatt hétköznapi/normál túrához nem javaslom, ahhoz merev és nehézkes

 • a cipzáras combzseb – főleg kesztyűben – nem igazán jól kezelhető

A hétköznapi viseleten kívül (ebben a normál túra is beletartozik) mindenhova ajánlom, főleg ahol nehezebb a terep, a körülmények, a kihívások. Túlélő túra, bushcraft, taktikai műveletek, lövészet, paintball, airsoft. Akinek nem okoz problémát a kicsit nagyobb súly és a kicsit merevebb kialakítás, annak általános “strapa” nadrágnak is tökéletes lehet. 

A nadrág igazán olyan körülmények között van elemében, ahol szélsőségesek a környezeti viszonyok, gyakran kell ellenállni a közvetlen erős hatásokkal szemben és számít a kényelem, de nem számít a súly.

Technikai mátrix

Súly

         

 A 780 g önsúly duplája egy könnyű túra nadrágnak, ami sok. Azonban a méret és az anyagok minősége miatt maximálisan elfogadható, ha a szélsőségesebb felhasználást nézzük.

Anyag

         

 A DyNyCo és a Versastretch kombinációja nagyszerűen viselhetővé teszi a nadrágot. 

Viselet

           A derékrész cipzárja és tépőzáras megoldása kiváló. A zsebek egy kivétellel tökéletesek, a cipzáras zseb sem rossz, csak nem olyan jó, mint a többi. Minden irányban jól mozog, nyúlik, rugalmas.

Kényelem

           Kicsit merev, de a használat és pár mosás után ez sokkal jobb lesz.

Időjárás

         

 Gyors mozgáshoz, főleg nehéz körülmények között nagyon jó. Gyorsan szárad, vizesen sem nehezül el.

Zsebek

         

 Jól elérhetőek, elegendően nagyok, rugalmasak, ahol van belső rendező, az megfelelően kihasználható. A cipzáras combzseb kesztyűben nehezen használható.

 Extrák

           A szellőző csillagos ötös, a szár szűkítési lehetőségei nagyszerűek.

Info, beszerzés, lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

webhelikon-tex.com

webshopkatonaishop.hu

 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: péntek, 12 január 2024 11:17

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)