Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Derékalj, matrac választás tanácsok túrázóknak, outdoor táborozóknak

A derékalj szigeteli az alvót a földről bekúszó hideg ellen, és kellően kényelmes fekhelyet kínál ahhoz, hogy bármilyen körülmények között képes legyen pihenni. A kempingezéshez az adott körülmények között legjobb derékalj kiválasztása ugyanolyan fontos, mint a hálózsák kiválasztása. Ha nem ismered annyira, hogy melyik a tökéletes a Te saját igényeidnek, ez a cikk segít a megfelelő derékalj kiválasztásában.

Az első derékalj beszerzésekor először gondold át, hol és mikor szeretnéd használni. Például a téli használatra nem a legjobb egy ultrakönnyű derékalj. A meleg éghajlat legjobb matraca pedig szinte semmit nem ér, amikor kutya hideg van. Az alábbiakban megtalálod azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeken érdemes elgondolkodnod a derékalj kiválasztása előtt.

07 szept. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Derékalj, matrac választás tanácsok túrázóknak, outdoor táborozóknak Foto: Tóth Viktor / terepsport / pixabay / varusteleka / armyworld

  • Milyen terepen fogod használni a derékaljat?
  • Szélsőséges hőmérsékleten vagy csak kellemesen meleg éghajlaton használod a derékaljat?
  • Méretében inkább hobbit, barlangi troll vagy a kettő között felel meg neked?
  • Milyen kényelmes legyen az alvó betét?
  • Mennyire legyen könnyű és csomagolható a matrac?
  • Milyen a költségvetésed?

Minden mindenre hatással van, így a legjobb hátizsákos derékalj mindig egy kompromisszum, amelyben a Te számodra legfontosabb szempontokat kell figyelembe venni.

Derékalj típusok

A modern túrázó két fő matractípus közül választhat: vagy a habszivacs, vagy a felfújható. Hogy melyik a jobb, az a tereptől, a hőmérséklettől és a csomagolási stílustól, a kényelem szintjétől, a költségvetéstől és a személyes preferenciáktól függ. Bizonyos szempontok szerint egyszerre is használható mindkettő. Erről később.

Habszivacs alvó betétek

Ha a modern matracokról van szó, valószínűleg a zárt cellás habszivacs derékalj a leggyakoribb és a legolcsóbb. Ezenkívül nagyon megbízható, mivel nem durran ki, ha sziklákhoz, gallyakhoz vagy más éles tárgyakhoz ér, így mindenféle terepen probléma nélkül elhelyezhető. Azonnal használatra kész, és jobban szigetel a hideg ellen, mint az alapszintű felfújható betétek.

A rossz hír az, hogy még a legjobb habszivacs derékalj sem igazán kényelmes. A vastagság növelésével javítható a komfortfokozat, de ez nem fokozható bármeddig, mert a csomagolhatóság drasztikusan csökken. Egyetlen vékony habszivacs betét nem ajánlott idős túrázóknak, nemtől függetlenül a kényesebbeknek és hátproblémákkal küzdőknek, főleg ha hosszú az út. Ezenkívül a habszivacs matracok meglehetősen sok helyet foglalnak el, de ugyanakkor elég könnyűek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A habszivacs derékaljaknak két fő típusa van. A sima zárt cellásak, amelyeket csőbe tekersz, és a gödröcskés harmonika-stílusúak.

A bemélyedések könnyebbé és jobb szigetelővé teszik a betétet, hiszen bezárják a levegőt a matrac és az alvó (hálózsák) közé, ami a fő szigetelő anyag. Hátrányuk, hogy ezek a alátétek drágábbak, és igazán csak akkor kényelmesek, ha fel van dobva a hangulatod. 

Vannak más kreatív megoldások is, mint például a finn hadsereg derékalja, vagy a Bundeswehr matrac: mindkettő habból készült, de egyedi módon lehet kisebbre csomagolni és praktikusan használni. Ha bírod a gyűrődést, akkor jó megoldás lehet a számodra.

Az UL túrázók gyakran még a normál méretet is csökkentik, szétvágják a matracot, hogy csak a válltól a derékig tartson. Ezzel súlyt és méretet takarítanak meg, a fej alá amúgy is beteszik a pulóvert vagy a kabátot, a „láb alá meg nem kell semmi”… De ehhez már vagy nagy gyakorlat kell vagy nagyon minimalista felfogás.

Felfújható alvó betétek

A felfújható derékalj kicsit olyan, mint egy otthon használt gumimatrac, de általában vékonyabb, könnyebb és jobban csomagolható. Kényelmesebbek, mint a habszivacs alátétek, és szállítás közben kisebb helyen is elférnek. A hátrányaik közé tartozik a magasabb ár (általában), a mérethez képest gyengébb szigetelés (kivéve a téli és az extra modellek), valamint a kisebb tartósság. Óvatosnak kell lennie a hálóhely kiválasztásakor, és el kell távolítani minden gallyat, éles követ és egyéb olyan dolgot, amelyek átszúrhatják a derékaljat. Különösen óvatosnak kell lennie az ultralight modellekkel, hiszen még a legjobbak sem olyan tartósak, mint a hagyományos modellek, mert nagyon vékony anyagból készültek, hogy csökkentsék a tömegüket. De van megoldás: nagyon jól kiküszöbölheted ezeket a problémákat, ha alá habszivacsot teszel – ezzel növelve a tartósságot és a szigetelést. Persze akkor máris van egy plusz tömeg, amit hordozni kell… mint írtam az elején nagyon sok paraméteres a kérdés.

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 011

Kétféle felfújható derékalj létezik: az önfelfújó és felfújható. Mindkettő nagyon jól működik, a választás inkább személyes preferenciák kérdése. Még a legjobb önfelfújó betét sem töltődik meg teljesen magától. Általában hozzá kell adnod egy pár fújásnyi levegőt. Leeresztésénél a szeleptől függően van, amikor nagyon kell figyelni, hogy ne fújja vissza magát a matrac. A jobb szelepek kétirányúak és leeresztéshez állítva nincsen ilyen probléma. Amikor levegőt fújsz a betétbe, akkor egy kis nedvességet is bejuttatsz, ami télen nem ideális, mert hidegebb lesz. Ráadásul akár be is penészedhet. Ezért javasolt a kézipumpa használata. A felfújható matracoknál nyilván ez hatványozottan jelentkező jelenség, de azok ugyanakkor könnyebben száríthatóak, hiszen belül lényegében csak a levegő van, nincsen töltőanyag – ezért is kisebbek és könnyebbek, ugyanolyan szigetelés mellett.

Hagyományos alvó betétek

Egyre többen vannak a bushcrafterek, így meg kell említsünk néhány hagyományos derékaljat. A hagyományos téli vadonágyat úgy készítik, hogy lucfenyő ágakat rétegeznek egymásra, erre teszik a hálózsákot vagy takarót. Az ágak levágása azonban nem mindig törvényes, ezért ehhez a erdő- és földtulajdonos engedélye szükséges. Kivétel, ha már a földön lévő ágakat használod fel. A kevésbé tűlevelű területeken lombos fák ágait, mohát, leveleket és más hasonló szigetelő anyagot használhatsz. Ennél a módszernél azonban a kullancsokat is figyelembe kell venni: milyen növényeken van, hol szeret tanyázni, mert azokat az adott évszakban nem szerencsés felhasználni. Amúgy tényleg kényelmes fekhely készíthető a fenyőgallyakból, ráadásul az illatuk is nagyon kellemes.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A történelemben leggyakrabban az állatbőrök voltak (szarvas / rénszarvas / jávorszarvas / vaddisznó stb.) szolgáltak önállóan alvó alátétként. Nagyon kényelmesek és melegek. A hátrányuk az, hogy terjedelmesek és nagy súlyúak, nehezebb tisztán tartani őket, viszont erősek és ellenállóak. De sok szempont szerint értékelve ma nem számítanak jó megoldásnak. Szükséghelyzetben azonban... A cserzetlen bőrök, amelyeket csak lekapartak és szárítottak, kevésbé kopnak, hullanak, így jobban használhatók a szabadban.

A harmadik lehetőség a hálózsákok és párnák egyfajta őse, az úgynevezett „bedroll” vagy „cowboy bedroll”. Ez egy olajos kendőbe tekert takaróból áll, amelyet ma néhány vadász és bushcrafter használ. Nem túl praktikus, mert sajnos nagy, nehézkes, nem túl meleg, de ugyanakkor fantasztikus hangulatú derékalj. Hideg téli használatra azonban nem ajánlott, hacsak nem tudsz egész éjjel tüzet égetni.

Terep, ahol a derékaljat használod

A terület, ahol alszol, jelentős szerepet játszik a derékalj kiválasztásában. Ha a várhatóan sok gally, kő vagy más éles dolog vár rád, a legjobb matrac a habból készült. Ha kemény a talaj, de nincs éles tereptrágy, akkor a felfújható sokkal kényelmesebb. Ha nagyon sokoldalú terepen túrázol, és szereted a kényelmet és a tartósságot egyaránt, vigyél mindegyikből egyet, és tegyed alulra a habszivacsot. Extrémebb viszonyok közé vagy ha nem számolhatóak előre a lehetőségek, akkor több katonai holmit is érdemes megfontolni: ezek nehezebbek, de erősebbek és ellenállóbbak is, mint a civil társaik. Nedves terepen nagyon jó pl. a finn hadsereg kihajtható vízálló burkolatú derékalja.

Én mindig viszek magammal alátétnek egy építkezési vízzáró fóliát, ami sokkal nagyobb alapterületű, mint a fekvőhelyem, így a fejem fölé kifeszített ponyva vagy más fedezék alatt nagyon kényelmesen és szárazon vagyok akár esőben, hóban is. Ez véd az éles tárgyak, a nedvesség ellen és a rovarok sem szeretik.

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 021

Ha a terep nagyon göröngyös és egyenetlen, vagy a trópusokon vagy, akkor a függőágy jobb választás, mint a földön alvás. Nagy hidegben használj habszivacs derékaljat a függőágyban. A legjobb alvó alátét függőágyban való használatra az alsó paplan (underquilt), ami azonban nem derékalj a hagyományos értelemben, mert a függőágy alá van rögzítve, így nem a kényelmedet szolgálja, hanem a hideget tartja távol. Alul nem fog összenyomódni és jobban szigetel.

Időjárás, évszakok

Az évszakok, az időjárás és főleg a hőmérséklet nagyban befolyásolja a derékalj kiválasztását. Szerencsére nem lesz feltétlenül szükséged minden szezonban derékaljra. A nyár, a „3 évszak” és a tél a szokásos felosztás, de minden attól függ, hogy milyen időjárás van ott, ahova mész.

Én egész évben jól elboldogulok ugyanazzal a felszereléssel (vízzárófólia plusz R=3 értékű felfújható derékalj), kivéve a hideg téli éjszakákat, amikor a hőmérséklet -10 Celsius-fok alatt van, akkor viszek egy R>2 értékű harmonika matracot alá.

De mi a csuda az R-érték ("R-value")?

Ha a legjobb derékaljat keresed a túrázáshoz, az R-érték fontos jellemző a termékleírásban. Megmutatja, hogy a matrac mennyire jól szigetel a talaj hidege ellen. A kifejezés az épületgépészetből származik, de egy derékalj R értékei nem hasonlíthatók össze közvetlenül az építőiparban használt értékekkel. A túrázásnál használt derékalj R-értékek általában 1-7 között vannak. Minél nagyobb a szám, annál jobb a szigetelés. Az alábbiakban egy közelítő besorolást látsz a különböző évszakokhoz.

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 010

 

Használat R-érték

Nyári alvó betét 1-2

3 évszakos alvó betét 3-4

Téli alvó betét 5+ (ha nagyon hideg van, 6+)

Azért, hogy ne legyen túl könnyű, az R-értékek szubjektívek lehetnek, mivel egyes gyártók saját módszerekkel mérik és értelmezik, sőt sokáig egyáltalán nem voltak összehasonlíthatók a különböző gyártók között. 2019 körül bevezették az „ASTM R-érték” (Amerikai Vizsgálati és Anyagok Társasága – illetve egy gyártó cég információi) nevű, iparági szabványt. Tehát, amikor ezeket a betűket látod a leírásban tudhatod, hogy az összehasonlítható más ASTM R-értékekkel.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

Az R-érték fontos tulajdonsága, hogy a szigetelőrétegek egymásra helyezésével a szigetelési együtthatók jó közelítéssel összeadódnak, tehát 3 db nyári (R~2) matrac már R~6 körüli értékkel bír. Ez azonban több paramétertől is függ, így csak közelítő lehet a végeredmény, de abban biztosak lehetünk, hogy jó megoldás a szigetelő rétegek halmozása.

Gyakorlatban nekem bevált a leghidegebb télen is (-15 foknál hidegebb időben) a száraz levéltakaró\fenyőgallyak (R=1 és 2 között)+ légzáró fólia (R~0) + cellás harmonika matrac (R=2) + matrac (R=3).

Ezenkívül az is bonyolultabbá teszi a dolgokat, hogy hogyan határozzuk meg a „tél”, a „hideg”, a „hőérzet” fogalmát, és hogyan kezeljük ezeket a körülményeket. Amit egyesek melegnek tartanak, az mások számára dermesztően hideg. Éjszaka egy sűrű havas erdőben felvert sátorban sokkal melegebb van, mint a szabadban, a fagyos szeles tundrán.

Ezeket a tényezőket figyelembe kell venni a derékalj kiválasztásakor. Ha fázós vagy, válasszál az ajánlottnál nagyobb R-értékű matracot. Ha a tél meleg és hómentes, akkor valószínűleg jó egy 3 évszakos alátét is. Ha csak a jeges szélben és nagy hidegben túrázol messze északon vagy délen, akkor a lehető legmelegebbet vigyed magaddal,... és így tovább.

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 004

Egész éves tanácsok - a "három évszakos" derékalj

Ha nem túrázol az északi-sarkvidéken télen, nem jársz az Antarktiszon, ráadásul nem is vagy fázós, akkor nem a szigetelés az elsődleges, mert a jó szigetelés drasztikusan növeli a tömeget, a méretet és az árat. Ekkor a kényelem és a csomagolhatóság fontosabb. Ha hátproblémáid vannak, vagy sok időt töltesz fekve (pl. megfigyelés vagy fotózás), válasszál vastagabb derékaljat vagy plusz matraccal egészítsed ki a fekhelyet. Ha szereted az ultrakönnyű szabadságot, és nem a kényelem az elsődleges, válaszd ki azt, amelyik a legjobban passzol a csomagodhoz.

Jellemzően a könnyű felfújhatóak az oldalzsebekbe, a nagyobbak a főrekeszbe, a habmatracok pedig kívülre kerülnek.

Téli derékalj

Itt érdemes tisztázni, hogy „tél” alatt a sarkvidéki fajtát értjük -- -15 fok alatti, szeles, havas, jeges időjárást. A legjobb téli derékalj kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy mennyire szigeteli az alvót a földről áradó hideg ellen. Választhatsz egyetlen vastag és jól szigetelt téli matracot (R>5), vagy rakhatsz egymásra két vékonyabbat.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

Mindkettő nagyon szépen működik. Számomra a legjobb derékalj hideg időben a „dupla matrac” kombináció, ahogyan azt korábban leírtam. Ez a kombó jóval olcsóbb, mint a jó minőségű téli derékaljak.

Szeretem a csomagolhatóságukat is, hiszen eloszthatóak és külön is kezelhetőek, de ez attól is függ, hogy én így szeretek csomagolni. Ennek a megoldásnak az is előnye, hogy akkor is megmarad egészen jó vészhelyzeti fekhelynek, ha a felfújható matrac tönkremegy.

Mások szeretik azt az egyszerűséget, hogy csak egy derékaljat visznek magukkal. Ha forgolódós alvó vagy, akkor ezzel azt a problémát is kiküszöbölöd, hogy az egyik rész jobbra, a másik balra repül, miközben szépeket álmodsz vagy harcolsz a rusnya kísértetekkel. Ráadásul egy dolgot könnyebb észben tartani, mint kettőt. Ha véletlenül tönkremegy az egyetlen matracod, akkor kemény felületen fogsz aludni - hacsak eszedbe nem jutott javítókészletet csomagolni (amit mindenképpen meg kell tenned, főleg szélsőséges viszonyokra készülve).

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 031

A derékalj mérete

Ez elég egyértelmű, ugyanakkor annyira lényeges, hogy nem lehet kihagyni. A kisebb és könnyebb emberek rövidebb és vékonyabb derékaljjal is boldogulnak, mint a nagyobbak. És ha úgy alszol, mint ahogyan egy sámán táncol, akkor érdemes egy kicsit szélesebb alátétet venned, hogy ne gurulj el az éj sötétjében és a tábortól távol ébredjél a bozótban.

Egyes gyártók ugyanazt a típust különböző méretekben is forgalmazzák, de ekkor mindig megadják a méreteket (pl. N=normal, W=wide...), így elég könnyen azonosíthatod azt, amire szükséged van. Mindenképpen győződj meg arról, hogy a matrac egy kicsit hosszabb és szélesebb, mint te. Kivéve ha UL túrázó vagy, akinek elegendő egy fél matrac is.

Komfort szint

A kényelem nagyon szubjektív, az alvótól, a tereptől és sok mástól is függ. Általában a kényelem iránti igény növekszik, minél idősebb leszel. Az alvás stílusa, az aktuális egészségi szint, a stressz, valamint az esetleges hát- és csípőproblémák befolyásolják a kényelem érzetet és ezzel a derékalj kiválasztását.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A fekvőhely elhelyezése nagy hatással van a kényelemérzetre. A puha moha, hanga és egyéb süppedős növényzet, valamint a száraz puha hó még egy vékony betétet is kényelmessé tehet. Ha sziklás talajra vagy betonra helyezed az derékaljat, sokkal vastagabbra van szükség ugyanazért a hatásért. Az oldalt alvók számára a javasolt derékalj legyen vastagabb, mint a hanyatt alvóké. Ha hanyatt alszol, a súlyod szélesebb területen oszlik el, ezért vékonyabb matraccal bírod.

A kényelemérzetet nagymértékben befolyásolja, hogy milyen „párnát” használsz. Ez lehet felfújható „túra” párna, de ruházat, a hátizsák, levelek… is megfelelnek. Arra figyelj, hogy ha kényelemszerető vagy, akkor a túra előtt próbáld ki, milyen alvás esik a választott párnával. Kellemetlen beállt nyakkal cipelni még a hátizsákot is… A háton alvók itt is nyerhetnek egy kis súlyt és térfogatot.

A derékalj kiválasztásakor a kényelmet leginkább a vastagság és a derékalj típusa befolyásolja. Minél vastagabb a betét, annál kényelmesebb. A felfújható derékaljak pedig kényelmesebbek, mint a habszivacsok.

derekalj matrac outdoor terepsport cikk 002

Amikor kipróbálsz egy derékaljat, tegyed abban a helyzetben, amelyben ténylegesen alszol. És próbáld meg tesztelni egy kicsit hosszabb ideig, néhányszor forogj, mocorogj, húzzad fel a lábadat, hogy legyen valami képed arról milyen érzés lesz alvás közben.

Extra tipp

A törzsizomzat („core”) állapota nagymértékben befolyásolja az outdoor alvás, pihenés minőségét. Ezért annak, aki túrázik, hosszabb időt tölt kint a szabadban, érdemes megfelelő erősítős és nyújtó gyakorlatokat végeznie, rendben tartania a törzsizomzatát. Erről ebben a cikkben olvashatsz többet.

Súly és csomagolhatóság

Ez elengedhetetlen szempont azoknak, akik sokat mennek és szeretik a könnyed mozgást. Vékony és keskeny habmatrac, esetleg felfújható matrac. Az előbbit méretre vágva. Akár test formára is. Ezek a hátizsák oldalsó zsebében elférnek, és a súlyuk is igazán csekély. A vastagabb és szélesebb derékaljakat általában a hátizsák fő rekeszébe vagy azon kívül kell becsomagolni. Erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

A habszivacs derékaljak, nagyon könnyűek, de sokkal több helyet foglalnak el, mint a felfújható matracok. Általában a hátizsákon kívül érdemes függeszteni őket. Ez alól kivétel a német típusú BW matrac, amely téglalap alakúra van összehajtva, és elhelyezhető akár a hátizsák kipárnázásánál is (az UL túrázók gyakran használják a matracukat a hát párnázásához, ez a BW matrac nekik is ajánlható).

Ha sokat mozogsz gyalog, és elég meleg az idő, az ultrakönnyű derékalj jó választás. Ha kenuval, bicajjal, lóval... rendelkezel, több cuccot is vihetsz magaddal, növelheted a kényelmet. Hidegebb időben több szigetelésre van szükség, ami a fentiek értelmében akár sokkal több helyet foglalhat el.

Milyen zajos az matrac

Ez az általános túrázó számára nem létfontosságú szempont, de ha katonai feladatokhoz használod, vagy azt tervezed, hogy állatfotózáskor, megfigyeléskor vagy vadászat közben ráfekszel, akkor máris nagyon fontossá válik.

Egy klasszikus állatbőr valószínűleg a leghalkabb derékalj, de a habszivacs és a nem szigetelt felfújható párnák is meglehetősen csendesek. A leghangosabbak a felfújható téli hálóalátétek, amelyek valamilyen modern szigeteléssel rendelkeznek. A kipróbáláskor, tesztelésekor ezt is érdemes ellenőrizni.

Milyen csúszós az alvó betét

A túl sima és csúszós felületen nem kellemes aludni, különösen, ha lejtős a terep. Sőt… kifejezetten meglepő ébredésekben lehet részed! Hajlamos lefelé csúszni, ha a talaj nem sík (és miért is lenne az...). Általában ez nem teszi lehetetlenné az alvást, de a kevésbé csúszós felületek több pihenést biztosítanak. Az anyag, a felületkialakítás (gerincek, bordák és egyéb minták) sokat segíthetnek ebben a kérdésben.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A derékalj ára

Az alvó alátétek ára pár ezer forinttól akár százezerig is terjedhet. Az ár sok mindentől függ, mint például az anyagoktól, a szigeteléstől, a vastagságtól és a betét típusától. Több pénzért általában magasabb minőséget kapsz.

Ne csak a legjobb olcsó derékaljat keressed, hanem először mérlegeljed, mire van szükséged, majd válasszad ki a pénztárcádnak megfelelő árú betétet, a kívánt funkciókkal rendelkező lehetőségek közül.

A sima habszivacs matracok a legolcsóbbak. Szerezzél be egy ilyen típusú katonai felesleg derékaljat, az még olcsóbb. Az ár a vastagsággal és a szolgáltatásokkal emelkedik. A légzsebekkel és fedőszövettel ellátottak drágábbak, de még mindig jóval az értékhatár alsó szegmensében vagyunk.

A legolcsóbb felfújhatóak tízezer forint alatt kezdődnek (2022 év vége), de ha több szigetelést, tartósabb vagy ultrakönnyű anyagokat szeretnél, akkor az ár elkezd gyorsan felfelé kúszni. A legjobban szigetelt, felfújható alvóbetét általában a legdrágább megoldás.

Ha télen szeretnél túrázni, de korlátozott a költségvetésed, akkor a legköltséghatékonyabb megoldás, ha két olcsóbb matracot egymásra teszel.

Végszó

Szerencsére a derékalj kiválasztása nem kvantumfizika. Néhány lényeges kritérium és személyes preferencia kitalálásával egy csomó lehetőséget kiszűrhetsz. A vásárlás előtt ezeket érdemes átgondolni, leírni, mérlegelni. Ezután sokkal könnyebben találhatsz az interneten véleményeket, teszteket az derékaljról.

Szívesen válaszolok a túrázás, vadonjárás témával kapcsolatos további kérdéseidre!

A terep legyen veled!

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:04

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk