Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Magyarország az újabb GM kukorica köztermesztése ellen

  • Állapot: Archív
Az Alaptörvény szellemiségét követve nem engedhetjük, hogy az Európai Unióban, így hazánk területén is egy újabb GM kukorica kerülhessen köztermesztésbe- jelentette ki Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkára a Hódmezővásárhelyen megrendezett Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért rendezvénysorozat 5. állomásán.

Az Európai Unió egy új génmódosított kukorica engedélyezését helyezte kilátásba. Az engedélyezésről először a tagállamok érintett miniszterei szavaznak, ahol előreláthatólag sem a támogatók sem az ellenzők részéről nem lesz meg az elfogadáshoz vagy elutasításhoz szükséges minősített többség. Így a termesztési engedély megadásáról az Európai Bizottság fog dönteni, melynek eredményeképp ez a génmódosított kukorica várhatóan az EU teljes területén termeszthető lesz. Magyarország mindent megtesz ennek megakadályozása érdekében.

23 nov. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  



Az Alaptörvényünkben megfogalmazottaknak megfelelően nemcsak hazai szinten, hanem minden egyes európai uniós, valamint nemzetközi fórumon komoly harcokat vívunk és következetesen képviseljük álláspontunkat – mondta Budai Gyula. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy az Európai Unióban továbbra is kitartóan küzdünk azért, hogy a GM növények termesztésének engedélyezése nemzeti hatáskörbe kerüljön, és ne Brüsszelben döntsenek arról, hogy milyen GMO-k termeszthetők Magyarországon, amelyet azután csak igen bonyolult és hosszadalmas jogi procedúrával tudunk megakadályozni.

Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy idén októberben a GMO-k szabályozásával összefüggésben egy újabb törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely a felelősségről és a jogorvoslatról szóló Nagojai–Kuala Lumpur-i Kiegészítő Jegyzőkönyvet hirdeti ki Magyarországon. Ez az új jogszabály is a GMO-k szigorú szabályozásról és az elővigyázatossági elvének alkalmazásáról szól, és meghatározza a GMO-k felhasználásából eredő károkkal kapcsolatos kártérítés és felelősségre vonás lehetőségének kereteit. Így teljes mértékben összhangban van a magyar stratégiával. Fontos politikai üzenete, diplomáciai jelentősége is volt annak, hogy az EU és annak minden tagállama még 2011-ben csatlakozott ehhez az új nemzetközi rezsimhez, tekintettel arra, hogy nemzetközi szabályozás mindeddig ezen a területen nem volt.

A Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű rendezvénysorozat helyszínein szakértők tartanak előadásokat a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól. Hódmezővásárhelyen Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány nyugalmazott professzora elmondta, hogy a forgalomban lévő génmódosított növények, és a belőlük készült élelmiszerek tesztelése nem megfelelő tudományos alapossággal történt, így fogyasztásuk kockázatokat rejthet. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse kifejtette, hogy a génmódosított növények terjesztéséből származó anyagi haszon a GM-vetőmag szabadalmának tulajdonosánál realizálódik, termesztésük a gazdáknak semmilyen előnyt nem hordoz. Andorkó Rita, a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője előadásában a GMO-kkal kapcsolatos aktuális társadalmi és gazdasági problémákat ismertette.

A VM Stratégiai Főosztálya www.gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO-térképet is elindított idén, amely a világban a GMO-k kapcsán megtörtént eseteken keresztül segít megismerni azok kockázatait.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk