Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 23. Csütörtök  Ma Dezső napja van.  

Tippek nyári terepfutáshoz Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Hamarosan beköszönt a nyár, ami a meleg ellenére rengeteg futót csábít a természetbe. Ahogyan a téli futásnak, a nyári tevékenységnek is megvannak a maga szabályai, amiket érdemes betartani, ha szeretnénk sikeresen, sérülés nélkül teljesíteni a távokat - szakértők tippjeivel.

17 máj. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás   Győri Ildikó
Tippek nyári terepfutáshoz Foto: Columbia

Alap, de ne felejtsük!

Ha terepfutásra adjuk a fejünket, mindenképpen érdemes odafigyelni néhány dologra, ami ugyan alapvetőnek tűnik, mégis sokszor elfelejtjük őket. Nagyon fontos a megfelelő hidratáció, ezért mindenképpen vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, főként vizet, illetve emellett hosszabb távok, nagyobb igénybevétel esetén hidratációs folyadékot, valamint energiaszeleteket, amelyek a lassú felszívódásuk miatt hosszabb ideig biztosítják az energiát. A futás előtti bemelegítésre is figyeljünk, ugyanis az egyenetlen terepen könnyedén lesérülhetünk, ha nem tesszük. Egy egyszerű elsősegélycsomagot is érdemes magunkkal vinni, ugyanis a természetben könnyen szerezhetünk apró sérüléseket, karcolásokat, melyeket jobb azonnal ellátni. Természetesen az UV-védelemről sem szabad megfeledkezni, és a nagyon meleg napokon érdemes olyan területet választani a futáshoz, ami árnyékos. Napsütéses időben elengedhetetlen, hogy sapkát viseljünk, ugyanis a fák sem nyújtanak teljes védelmet, ezért könnyedén napszúrást kaphatunk. Ha lehet, ne a déli órákban fussunk: a nap végén sokkal kellemesebb, hűvösebb időben élvezhetjük a terepfutást. Futás végén pedig ne felejtsük el a nyújtást sem.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Mit érdemes viselni terepfutáshoz?

Bár nyáron nyilvánvalóan elengedhetjük a réteges öltözködést, és kevesebb speciális ruhára van szükségünk, mégis fontos figyelni rá, hogy mit viselünk. A nagy melegben mindenképpen olyan ruhát vegyünk fel, ami jól szellőzik, és lehetőleg pamutból vagy más jó nedvszívó képességű anyagból készül. Ne feledkezzünk meg a futózokniról sem, amely megvédi a lábunkat attól, hogy feltörje a cipő. Ha pedig táskát viszünk, mindenképpen kicsi és könnyű darabot válasszunk, például egy kényelmes övtáskát. 

Az egyik legrangosabb hazai terepfutóversenyen, a Mátrabérc Trailen nemrég a Józsa Gábor győztes időt futott. Az olimpikon futó elmondta, hogy mindezek mellett a megfelelő futócipő kiválasztása is elsődleges fontosságú terepfutáskor.

„A terepfutáshoz több minden szükséges: kitartás,  felkészülés és megfelelően kiválasztott futócipő. Ha a cipő kényelmetlen, az hátráltatja a teljesítményt és elveszíthetjük a futással járó élményt. Nagyon fontos tehát, hogy a cipő megfeleljen az elvárasainknak. A jó futócipő kiválasztása továbbá azért is fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket” - tette hozzá Józsa Gábor, olimpikon futó, aki heti hét alkalommal fut család és kisgyerek mellett, átlagban 100-120 kilométert egy héten.

Neki kedvence a Columbia Montrail FKT Attempt cipő.

“A terepfutó cipők nehezebbek és merevebbek, mint klasszikus társaik, így lehet, hogy az aszfaltra tervezett cipőkhöz képest először kényelmetlennek tűnnek, de hosszú távon nagy hasznukat vehetjük. A futófelület nagyban meghatározza azt, hogy milyen cipőt válasszunk. Terepfutás során érdemes a külső talp kialakítását figyelnünk, vagyis, hogy milyen a cipő tapadása. Nem elhanyagolható az sem, hogy a cipő rendelkezik-e beépített védelemmel, jó-e az illeszkedése, de fontos szempont a stabilitás is” - mondja Szabó János, a Columbia márkamenedzsere.

Hol próbálhatjuk a ki a terepfutást?

Magyarországon rengeteg gyönyörű túraútvonal van, melyek remekül alkalmasak a terepfutásra is. Érdemes felfedezni a Börzsöny vagy a Mátra vidékét, ahol többek között remek kilátást ígér például a Kékestetőre tartó vagy a Mátrabércen végighaladó túraútvonal is.

“A természetben futni hatalmas élmény, és nemcsak energiával, de boldogság hormonokkal is feltölt egy terepfutással töltött délután, sokkal inkább, mintha a városban futnánk.  Nemcsak testileg, hanem lelkileg is pozitív hatással van ránk. A fenti szabályok betartásával pedig kellemes és biztonságos lesz a futás, már az első alkalommal is” - tette hozzá Bürge Mariann, terepfutó specialista, aki harmadik helyezést ért el az említett Mátrabérc Trail versenyen.

Mariann heti 3-4 napot edz, hetente 50-60 kilométert fut, ami 2-3 rövidebb és heti egy hosszabb futásból tevődik össze. Mindezek mellett pedig keresztedzésként funkcionális edzéseket végez.

trail run montrail terepsport overview

Ha azonban a fővároshoz közelebbi helyszínre vágyunk, akkor a Budai-hegységben is kipróbálhatjuk a terepfutást. A Hármashatár-hegyen nagy népszerűségnek örvend például a Panoráma-kör, de haladóknak a Balboa-kör is remek választás. Ha könnyedebb terepre vágyunk, érdemes kisebb erdőkben és kevésbé megerőltető túraútvonalakon elkezdeni a terepfutást, például a Péterhalmi-erdőben, ahol rövidebb útvonalon és egyszerűbb terepen futhatunk. Ha azonban nem szereted az emelkedőket, kiváló választás lehet a Kosbor-kör is.

Forrás: Győri Ildikó 

Utoljára frissítve: kedd, 17 május 2022 21:09

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk