Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Gál Szabolcs főtörzsőrmester - Isten veled égi lovag! Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Két hét hősies küzdelem után, május 11-én, szerdán, a reggeli órákban, életének 32. évében elhunyt Gál Szabolcs főtörzsőrmester, az egyik legkiválóbb magyar ejtőernyős katona.

11 máj. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás   honvedelem.hu
Gál Szabolcs főtörzsőrmester - Isten veled égi lovag! Foto: honvedelem.hu

Gál Szabolcs főtörzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis világbajnok ejtőernyős katonája április 25-én szenvedett balesetet a szandaszőlősi katonai repülőtéren. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagját – több mint 5800 ugrással a háta mögött – súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A tapasztalt katonasportoló – aki párját ritkító célba ugró volt – számos műtéti beavatkozáson esett át az MH Egészségügyi Központban, a budapesti Honvédkórházban, de életét nem tudták megmenteni: a kétgyermekes apa és szerető férj szervezete feladta a küzdelmet.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester kiváló szakmai felkészültségű, példaértékűen bajtársias katona volt, akit minden kollégája szeretett, elismert és tisztelt. Fiatal kora ellenére, már hat évvel ezelőtt is tagja volt annak az ejtőernyős válogatottnak, akik megnyerték a világbajnokságot. Emellett remek kiképzőnek ismerték.

2007-ben, a szandaszőlősi katonai repülőtéren ugrott először a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület (SZHESE) színeiben, melynek oszlopos tagja volt egészen az utolsó, 5808. ugrásáig. Már ekkor egyértelmű volt számára, hogy a szenvedélye lesz a hivatása. Azonban azt senki sem gondolta volna, hogy ahol pályafutása elkezdődött, ott is fog véget érni, tizenöt évvel később.

Gál Szabolcs főtörzsőrmester repter

Az ejtőernyős katona 2008-ban öltötte magára az egyenruhát az egykori MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál. Gál főtörzsőrmester 2009. szeptember elsejétől szolgált az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportnál hajtogató beosztásban, majd 2013-ban az MH Altiszti Akadémia felderítő szakán szerzett képzettséget. 2020 júliusában hivatásos állományba került és nem sokkal ezután, főtörzsőrmesteri rendfokozatba lépett elő.

Gál Szabolcs rutinos katonasportoló volt, ejtőernyő beugró képesítéssel rendelkezett. Elhivatottsága minden bajtársa számára példaértékű lehet: katonai szolgálata alatt mindvégig bővítette szakmai ismereteit és határvédelmi feladatokban is részt vett.

Erőnléte, fizikai képességei átlagon felüliek voltak, erről árulkodnak sporteredményei is. 2012-ben, a Dubaiban megtartott FAI Ejtőernyős Világbajnokságon a magyar csapat 3. helyezést ért el, 2016-ban pedig, az Oroszországban megrendezett 40. CISM Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel csapata. A következő évben, a 41. CISM világbajnokságról is bronzéremmel a nyakukban térhettek haza Németországból. 2018-ban hazánk adott otthont a világbajnokságnak, a kiváló sportemberek - köztük Szabolcs – ekkor is az első három helyezett között végeztek, bronzérmet szereztek. A fiatal főtörzsőrmester - az ejtőernyős válogatott tagjaként – számos világkupa-sorozaton is részt vett, utolsó megmérettetésén 5. helyezést ért el a csapat.

Tehetségét, szolgálatát a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség is elismerte. 2011-ben, az ejtőernyősök napja alkalmából emlékplakettet vehetett át, 2016-ban pedig az ejtőernyős katonai világbajokságon elért kiemelkedő teljesítményét jutalmazták. A következő esztendőben és 2018-ban háromszor is méltatták szakmai munkája elismeréseként. 2019 márciusában a migrációs válsághelyzet kezeléséért szolgálati jelet adományoztak számára, nem sokkal később pedig aranykoszorús, első osztályú ejtőernyős altisztnek nevezték ki elöljárói. Még ebben az évben magáénak tudhatta az Altiszti-legénységi szolgálati jel III. fokozatát is.

Gál Szabolcs magánéletében is a „fellegekben járt”: a börgöndi repülőtéren, tandempilótaként számos jelentkezőnek szerzett örökre szóló élményeket. Szerető családja - amikor csak tehette – elkísérte az ejtőernyős rendezvényekre és mindenben támogatta Szabolcs elhivatottságát.

Az „égi lovag” már Hüse Károly posztumusz őrnagy mellett hajtogatja ernyőjét, hogy újra meghódíthassa a felhőket.

Legyen feletted örökké kék az ég!

Forrás: honvedelem.hu 

Utoljára frissítve: szerda, 11 május 2022 15:25

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk