Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Tippek télitriatlonhoz

XTERRA, Tipp, téli, triatlon, extrém, terep, off-road, trail, futásA téli triatlon igazi kihívás mind a téli sportok, mind a terepsportok kedvelőinek. Mivel a terepfutás, a hegyi kerékpár és a sífutás nagyon különböző készségeket igényel, így néhány pontban összefoglalnám a tanácsaimat. (Josiah Middaugh, XTERRA, XTERRA téli triatlon amerika bajnok).
21 dec. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Futás

A verseny terepfutással kezdődik, általában nehéz terepen, ezért nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása. Gyakorlati tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a szöges cipő nem sokat segít. Sokkal jobb választásnak tűnik egy mélyen barázdált terepfutó vagy tájfutó cipő, ami a puha hóban éppolyan jól használható, mint a keményre fagyott havon. Figyeljünk rá, hogy nagy sebességnél egészen másként viselkednek a kanyarok emelkedők és lejtők havas terepen.

Kerékpár


{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"}
A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||

Bármely hegyikerékpár alkalmas havon való biciklizéshez, legyen az merev vázas, vagy full-teleszkópos. Mivel nincsenek sziklák, gyökerek, az összteleszkop nem igazán szükséges, de azt gondolom, mindenki azzal induljon el, ami a leginkább kézre áll számára. A legfontosabbak a felni és a gumik kiválasztása. A szélesebb felnik sokkal jobbak hóban, de semmiképpen ne egy vadonatúj kerékkel induljunk el egy havas versenyen. A gumik közül a 2,3 vagy 2,5-ös szélességűt ajánlom. Minél nagyobb bütykökkel. Ne azzal törődjünk, hogy gyorsan guruljon, sokkal inkább kapaszkodjon és ne csúszkáljon. De ennél is fontosabb a keréknyomás. Mivel nagyon kicsi a defekt esélye, ezért az alacsony nyomás (2-2,5 bar) elegendő egy havas pályához, hasonlóan egy mély homokos terephez.

Síelés

A síelés igazából egyfajta keveréke az alpesi túrázásnak, a sífutásnak és a síhegymászásnak. Általában nem igényel speciális felkészültséget. Akár a sífutólécek, (klasszikus vagy modern) akár a telemark sílécek használhatóak. Erősen ajánlom a sífutó lécekre való fókabőrt, amit rá lehet ragasztani a sítalpra egy kétoldalú ragasztóval, amelyiknek az egyik oldala csúszni enged, a másik oldala meg a kapaszkodásban segít. Ennek a cseréjével egy kevésbé technikás ember is fel tud menni egy viszonylag meredek emelkedőn, illetve le tud csúszni egy meredek lejtőn. Mindenképpen inkább javaslom a teljes hosszúságú fókabőrt, mint a részlegeset.

Öltözködés

A téli triatlonon, mindig kicsit kevesebbet vegyél magadra, mint amiben komfortosnak gondolod magad. Mivel a téli triatlon versenyek elejétől a végéig akció dúsak, számíthatsz rá, hogy már az elején kimelegszel és a végéig nem is fogsz kihűlni. Az extrém hidegtől eltekintve elegendő egy aláöltözet és egy félig vagy teljesen szélálló kerékpáros mez, egy teljesen alap futó vagy kerékpáros zokni. Ellenben fontosnak tartom a hosszujjú kerékpáros kesztyűt, de ebből sem kell a legmelegebb. Ügyelj rá, hogy a cipőcserék miatt a kezed szabadon mozoghasson. Szintén fontosnak tartom, hogy kerékpározás közben a cipőnkre kamáslit húzzunk, mert a lábfejünk különben nagyon kihűlhet. Akinek az öltözéssel kapcsolatban kétségei vannak, az vagy gyakorolja, vagy gondoljon arra, hogy fagyott lábakkal akkor sem tud futni, ha nagyon edzett.

{/accesstext}

Depó

Bár eléggé őrültnek hangozhat a téli triatlon depóelrendezése, de annak örülhetünk, hogy a három sportág felszerelése legalább egy helyen van. Ezért érdemes a depóban tartani a kaját és a tartalék felszerelést. A frissítés miatt ne sokat aggódjunk, mivel minden kör visszatér a depóhoz.

Josiah Middaugh ]

 

Josiah
Josiah a US bajnokság ezüstérmese

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk