Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Tippek Melanie McQuaidtól a felkészüléshez I.

Melanie amellett, hogy 3-szoros XTERRA világbajnok, kanadai MTB bajnok és az US MTB bajnokságban is szép eredményei vannak, komoly gondot fordít a táplákozásra, az életmódra és az edzéselméletre.

Ez valahol nem is csoda, hiszen biokémikusként végzett a vencouveri egyetemen.

Tippek a sikeres XTERRA teljesítéséhez. (további tippek olvashatóak az áprilisi SPURI-ban).

28 febr. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  
  • legyen előre elkészített terved

A versenyeid bizonyosan jobban mennek majd, ha rendesen felkészülsz. Az úszás mellett időben kezdjed el a többi számra való edzést is - akárcsak a különböző kihívásokra (gumi-, láncszerelés, sziklamászás kerékpárral, patakon való átkelés, térdig mocsárba futás - és hasonlók)! A legtöbb triatlon edzéssel foglalkozó könyv jó alap a  kezdéshez. Mindig tartsd szem előtt, hogy a MTB technikát csak terepen lehet megszerezni! Amint tovább akarsz lépni, keress edzőt vagy edzőpartnereket. A társak nagymértékben tudják javítani a teljesítményt.

  • előre képzeld el a sikereidet

Hiszek az emelkedett, de valós célokban. Ha nemcsak a sikert, de sikerhez vezető utat is végig tudod követni gondolatban, akkor a szellemedet és a testedet is sokkal hatékonyabban fel tudod készíteni a megpróbáltatásokra.

Az XTERRA kapcsán az első célod a befejezés legyen. Hidd el, sokszor ez is nagyon nehéz, még a tapasztalt versenyzőknek is! A másodi cél lehet a minél jobb/gyorsabb befejezés. A végső cél lehet a győzelem. A győzelem persze sokféle lehet... Ezekkel a lépésekkel mindig egy sikeres úton haladhatsz, ahol néha lehetnek csalódások, de soha nem kell hátralépned.

Ez a gondolati út minden részletre kiterjed a rajttól a célvonalig. A mozdulatok, a frissítés, a terepadottságok, nehézségek, az ellenfelek, a felszerelés - minden, ami verseny közben előfordulhat. A terv biztosítja az első cél elérését. Ha minél jobban betartod a tervet, akkor megvan a második cél. a győzelemhez ennél azonban sokkal többet kell tenned: minden egyes napon keményen kell dolgoznod, hogy minél jobb legyél a verseny napján! A pihenés is része ennek..

  • legyen konkrét célod

Rövid és hosszútávra egyaránt legyenek céljaid, hogy be tudd osztani az idődet és az energiádat. Válasszad szét a rövid és hosszútávúakat, közéjük pedig találjál ki 'Tevékenység' és 'Eredmény' célokat. Végül minden hosszútávú célod nagyjából azonos lesz az 'Eredmény'-ek között szereplőkkel (pl. 5 km-es eredmény egy 10 km-es felkészülésnél).

A rövid célok inkább tevékenység jellegűek (pl. résztávos és egyenletes edzések aránya). A mód, ahogyan eléred ezeket, ahogy rugalmasan reagálsz az esetleges sérülésekre és hátráltató tényezőkre - mind jó, ha előre van róluk elképzelésed.

Például nekem 2006-ra az egyik 'Eredmény'  célom a világbajnoki cím megőrzése volt. Ezért 3 'Tevékenység' célt határoztam el: az első, hogy csökkentsem a versenysúlyomat, a második, hogy javítsam az úszótechnikámat és a harmadik, hogy verseny közben javítsam a koncentráló képességemet. Ezzel mindig meg tudtam állapítani, hogy hol állok a magam mércéjén.

  • tanulj minden tapasztalatból - a jóból és a rosszból is

Ha jól mennek a dolgok, akkor könnyen ellankad a figyelem. Pedig sok későbbi kudarc abból fakad, hogy a sikerek közben nem figyeled magadat. Amikor úgy érzed, hogy minden tökéletesen ment - akkor lehet a legmélyebben lapuló hibákat kideríteni.

A hibákból is sokat lehet tanulni, de mindig figyeljed meg a körülményeket is, hiszen lehet, hogy az adott helyzetben nem is az volt a hiba, ami elsőre annak látszik. De semmi esetre sem verseny közben kell ezeket a dolgokat átgondolni - verseny közben csak tiszta és határozott tudatunk legyen, koncentráljunk az előttünk álló feladatra. Elemezni ráérünk később is, a versenyt élvezzük!

Az ide vágó mondás:  “It ain’t over ‘til it’s over!”

  • pihenj átgondoltan

Bármennyire is sokat és keményen  edzhetsz, ha nem pihensz eleget, akkor elásod magad egy olyan lyukba, ahonnan nem tudsz előmászni sokáig. Az edzés megtervezése csak az egyik fele a felkészülésnek. Tervezd meg a pihenést, a kikapcsolódást is az edzések mellé! Ez nem azt jelenti, hogy heversz az ágyban és nézed a tv-t - sőt!

Nagyon fontos a nyújtás, lazítás. Járjál masszázsra, jógára, gyógyfürdőbe, szaunába és végezz laza, könnyed mozgást.

Legyél azokkal, akikkel az edzések miatt keveset vagy.

[Második rész]

Keresés: Melanie McQuaid

[melaniemcquaid.com]

 

Utoljára frissítve: szerda, 11 október 2023 11:04

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk