Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Újabb WWF siker - nem lesz építkezés a Pirin Nemzeti Parkban

  • Állapot: Aktuális

Óriási siker! A WWF és más természetvédelmi szervezetek az utolsó bírósági tárgyalást is megnyerték.

Bulgária legfelsőbb bírósága megfellebbezhetetlen határozatban vonta vissza azokat a változtatásokat, amelyeket kormány 2017-ben vezetett be a Pirin Nemzeti Park kezelési tervébe.

30 jan. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

A változtatások értelmében az évszázados fenyőerdőknek, barnamedvéknek, szürkefarkasoknak és zergéknek otthont adó nemzeti park 48%-át megnyitották volna a fakitermelés, valamint a Bansko síközpont új pályáinak és síliftjeinek kiépítése előtt.

A bíróság a védett területekről szóló törvényekre alapozta határozatát, mely csupán a karbantartást, nem pedig új sportlétesítmények építését teszi lehetővé a nemzeti parkokban.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

“Ez a határozat is azt támasztja alá, amit a WWF és a többi környezetvédelmi szervezet végig állított: a síinfrastruktúra-fejlesztés és a jelenleginél nagyobb mértékű fakitermelés a Pirin területén illegális” – mondta a Katerina Rakovska, a WWF Bulgária természetvédelmi szakértője.

Vélhetően még ezzel sem szűnt meg a harc a Pirinért, mindenesetre ez a döntés valóban mérföldkőnek számít.

A Pirin Nemzeti Park páratlan szépségű hegyvidéki fenyvesei adnak otthont a Balkán-félsziget talán legidősebb famatuzsálemének, az 1300 éves balkáni páncélfenyőnek (Pinus heldreichii) is, mely a terület felfedezője után a „Baikushev fája” nevet kapta, de a területen 159 madárfaj is megtalálható. A Pirin 1983-ban került az UNESCO Világörökségi listájára, 2010-ben azonban a Bansko és Dobrinishte városok felett elhelyezkedő, síterületként funkcionáló részt a természetben okozott károk miatt kizárták a magterületből, így az a világörökségi helyszín pufferzónája lett.

Forrás: wwf.hu | wikipedia.org

Utoljára frissítve: szerda, 30 január 2019 11:21

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk