Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 20. Szombat  Ma Tivadar és Odett napja van.  

Ultrakönnyű ('ultralight') túrázás - a körülmények varázsa (terepsport minisorozat) Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Az ultralight / ultrakönnyű (UL) túrázás sorozatunk következő részében Erdei Mihállyal beszélgettünk az egyszerűsítésről, a buktatókról, a lehetséges hibákról. (A teljes interjú a Sportime magazin 2022/1 számában olvasható.)

03 jan. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Ultrakönnyű ('ultralight') túrázás - a körülmények varázsa (terepsport minisorozat) Foto: Erdei Mihály / Kércz Viktor

Előre bocsájtjuk, hogy nincsenek 100%-os válaszok és megoldások! Mindenkinek a saját lehetőségei és adottságai erősen befolyásolják a végső döntést: mit és hogyan pakoljak a zsákomba?

Bemutatkozás

Szerencsésnek mondhatom magam, mert egy csodálatos Tisza parti kisvárosból, Martfűről származom, ahol bár hegyek nem, de erdők, mezők, vízpartok viszont vannak, így hát ezek körül forgott minden már egészen pici koromtól kezdve. Kalandozások a réten és az erdőben, nagy horgászatok, majd később, általános iskolás koromban, egy kedves tanáromnak köszönhetően egyre több gyalog/teljesítménytúra a környéken. A gimnáziumi éveim már távol, kollégiumban töltöttem, ahol ez az egész félig-meddig háttérbe szorult, hiszen kitárult a tini élet, annak minden varázsával.

ultralight tura erdei mihaly TS profile

Érettségi után Mátrafüredre jártam, vadgazdálkodási technikumba, itt egy csapásra újjászületett a régi szerelem, és jöttek a jó kis mátrai túrák. Viszont már egy picit elmentem a bushcraft irányzat felé, ami évekig tartott, közben jött egy Budapestre költözés, fotós suli, munka, fiatal felnőtt élet. Itt már azért túrázgattunk újra, és persze kint aludtunk az erdőben. Ekkortájt, azaz kb 5 éve jött velem szemben egy angliai magyar srác blogja, amiben szőrén említette, kóstolgatta az ultrakönnyű túrázást. És beindult a gépezet. Elkészítettem az első saját alkoholos főzőm, tudatosan vásárolgattam könnyebb cuccokat, szűkös büdzsémhez mérten. Született egy kisfiam és egy csapásra leredukálódott a természetben töltött időm, és amikor volt egy kicsi, annál többet akartam beletenni és menni.
Szóval valahol innentől datálható az, hogy UL túrázónak mondom magam.

Instagram oldalam

Számodra mit jelent az UL, hogyan definiálnád? Hol látod a közös pontokat és a legnagyobb különbségeket a hagyományos túrázáshoz képest?

Világéletemben minimalista volt a hozzáállásom, legyen az dizájn, építészet, vagy ugye a túrázás.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Így hát számomra az UL azt jelenti, hogy próbálom annyival megoldani, ami szükséges nekem, de semmi felesleges sallangot nem viszek. Hiszen otthon ott vár majd rám, én pedig azért megyek ki, hogy kikapcsoljam magam picit. Számszerűen ez 10 font, azaz 4,5 kilogramm alapsúlyt -teljes felszerelés, fogyó dolgok nélkül- jelent, de ennél sokkal több ez, egyfajta szemléletmódnak nevezném inkább, nem csak a grammokkal való játéknak.

A közös pont azt hiszem minden outdoor irányzatot művelő ember számára ugyanaz: kint lenni a természetben, kicsit visszanyúlni a gyökereinkhez, feltöltődni és kikapcsolni. Mindenkinek a saját igényszintjén, a saját területén és ez így szép.

Az ultrakönnyű vonal alapvetően a hosszú távú, időtartamú mozgásról szól, gyökerei Ray Jardine sziklamászótól-túrázótól erednek és érvényesek mind a mai napig. Nem a megtett túra utáni kempingezésre koncentrál, hanem az útra magára, ennek megfelelően alakítva és priorizálva a magunkkal vitt dolgokat. Minél több funkciót betöltő felszerelés, a túra időtartamának megfelelő mennyiségű cucc, nem kell mindenből pót, tartalék, nem kell mosogatótálat csomagolni, nem kell külön tányér, bögre, edény, stb..

Sokkal többet érünk el és jobb lesz az élmény is, ha inkább megismerjük a kiszemelt útvonal jellemzőit, felkészülünk az időjárásra, a szóba jöhető alvóhelyekről, vízvételi lehetőségekről előre tájékozódunk. A megszerzett tudásnak ugyanis nincs súlya. ;)

Az UL sokak számára csak a felszerelés súlyát jelenti. Mik a legfontosabb szempontok ezen kívül?

ultralight tura erdei mihaly TS camp

A már fentebb említett többfunkciós dolgok, és hogy a körülményeknek megfelelően nem viszünk például el egy 200ml-es flakon szappant, hanem betöltjük egy szemcseppes flakonba, nem viszünk magunkkal sok váltás ruhát, hiszen az ösvényeken felesleges. Természetesen legyen egy szett mindig száraz aláöltözet mondjuk, amiben alhatunk, felvehetjük ha hideg van, illetve ha elázunk, vagy éppen mossuk a másikat. Ezekhez nem feltétlenül kell nehéz, merevített hátizsák, az összehajtogatott derékaljunk kellő párnázást ad, és közben az alvórendszerünk része, ülőpárna, bármikor le lehet rá heveredni, szelet fogni vele, stb.

Ja, és 90 gramm. Vagy a titánbögre, ami főzőedény, vízszűrésnél merítő eszköz, kávéscsésze, vagy éppen -11 fokban a wc.. Ilyesmiket értek a több mindenre használható felszerelések alatt.

Komolyabbra fordítva a szót, az sem árt, ha egyszerűbbek és igénytelenebbek a dolgaink. A cipzár elromolhat, beragadhat, minél több a csat, tépőzár, stb, annál nagyobb a hibalehetőség, és persze a tömeg is, mert például nem az anyagától nehéz egy hátizsák, hanem ezektől. Ha megtanuljuk, hogyan kell pakolni egy hátizsákot, akkor nem kell rá oldalsó nyitás, meg alsó nyitás, meg cipőtároló zseb, mert napközben szinte bele sem nyúlunk, a vizes cucc meg elvan egy 5 grammos zacskóban is..

Ha az embernek nem végtelenek a lehetőségei, akkor gyakran nem az ideális megoldást kell választania. Miben kötsz kompromisszumot és miben nem?

Ott, ahol a körülmények és a felszerelés engedi. :D

Egyébként pedig nem nevezném igazából kompromisszumnak, inkább azt mondanám, hogy célszerűség és fejlődés, ami folyamatos önismeret eredménye és itt hatványozottan működik a milliószor pufogtatott közhely, hogy lépj ki a komfortzónádból.

Egy jó alvást például nem áldoznék be sohasem. Ezen áll vagy bukik sokszor egy túra sikere. Viszont folyamatosan ötletelve és magamat tesztelve lett moduláris az alvórendszerem, egy torzó felfújható matrac és egy vékony, 3 mm-es EVA matrac, ami ugye sok funkciót tölt be. Ezt valahonnan nézve nevezhetjük kompromisszumnak, hiszen elsőre macerának tűnik, de számomra mégsem.

De ugyanakkor szem előtt tartom azt, hogy lehetőleg egészségesebben jöjjek haza, mint mikor elmentem, szóval ez nem lehet sosem hazárdjáték.

ultralight tura erdei mihaly TS injury

Mik a kedvenc UL felszereléseid, van álmod, amit mindenképpen szeretnél birtokolni? Miket tartasz fontosnak a felszerelés választásakor?

Hmm, ez jó kérdés. Elsősorban talán a Khibu quiltem. Ez egy kérésemre nyitott lábrésszel készülő, 420 gramm magyar libapehellyel töltött „pehelypaplan” amivel -10 fokig simán elvagyok, tömege pedig 700 gramm körül mozog a hevederjeivel. 

Ehhez kapcsolnám jótanácsként, hogy az alvórendszer (hálózsák/quilt+matrac/derékalj) mindig a komfort hőmérsékletet vegyük irányadónak, és ne felejtsük el, hogy hiába meleg a hálózsák, ha a matrac vékonyka, vagy nem szigetelt, akkor ugyanúgy fogunk fázni és ugyanez igaz fordítva is!

Aztán banális tétel, de valóban kedvenc a sokat emlegetett 3 milliméteres matracom. Elképesztően sokszor és sok mindenre használtam, volt talán 500 forint :D

Nem vagyok ilyen felszerelés fetisiszta egyébként, ami bevált marad és használom, de folyamatosan próbálgatok is azért, ellenben nincs ilyen tárgyakba oltott csillapíthatatlan sóvárgásom.

Egyáltalán nem csak drága lehet a jó felszerelés! Azt javaslom, hogy járjuk körül a témát az épp vásárolni kívánt dologgal kapcsolatban, olvassunk fórumokat, teszteket, esetleg próbáljuk ki/kérjük kölcsön. Jellemzően vannak jól bevált, elhíresült cuccok, de itt is igaz az amerikai UL közhely a HYOH (Hike Your Own Hike – Azaz kb: túrázz úgy, ahogy neked jólesik), nem lehet egyetemesen mindenkinek jó ugyanaz a felszerelés, mindenki különböző, merjetek kipróbálni új dolgokat!

ultralight tura erdei mihaly TS mountain

Természetesen érdemes törekedni arra, hogy minőségi, multifunkcionális, bevált, akár folyamatosan kapható dolgokat vásároljunk, hogy legyen utánpótlás (cipő, zokni), magam részéről próbálok a fenntarthatóságra törekedni, de persze ez néhol nehéz. Ha pedig valami bevált, és működik, na meg nem megkerülhetetlenül nehéz, akkor nem kell lecserélni. Érdemes olyan, minőségi terméket választani, ami ha beválik, akkor évekig kiszolgál, ha viszont nem, akkor kis bukóval el tudjuk adni. Ugyanakkor, ha valami minőségi, nyomon követhető és fenntartható forrásból származó termék egy nagy sportáruház kínálatában kapható, töredék áron, akkor azt is nyugodt szívvel meg lehet venni, mára már igen jó minőséget képesek hozni. De lehetőleg nézzünk utána személyes beszámolóknak is, na meg próbáljuk ki, ha lehetséges, ne higgyünk a leírásoknak!

Előrelátóan tervezel, ez mostanra kiderült. Mi alapján választasz felszerelést és mik a szempontok egy túra tervezésekor?

Alapvetően mindig a előrelátható körülményeknek megfelelően választok.

Megnézem, milyen az időjárás a túra várható időtartamára, mik a terepviszonyok, helyi állatok és növények, majd ehhez kapcsolom a ruházatot és - bár minimális változtatásokkal - a felszerelést is.

Vannak alap dolgok, mint például fejlámpa, alapvető eü. csomagocska, kés (bár ez megosztó és külön cikket érdemlő téma, hisz van aki nem is visz, én azt vallom, hogy jó, ha van az embernél) , powerbank, esőkabát/széldzseki.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ezek mindig nálam vannak, jobbára változatlanul, de egy hétvégi túrára pl. elég a 10000 mAh powerbank, nem kell 20000, meg gyorstöltő fej, hiszen otthon fel tudjuk majd tölteni. Vízitúrára, nedves közegbe nyáron viszek moszkitóhálót, télen nyilván nem.
Törekszem rá, hogy - kevés kivételtől eltekintve - minden nálam lévő dolog használatban legyen, ne nagyon vigyek feleslegesen semmit, ugyanakkor maximális biztonságban és egyén szinten viszonylagos kényelemben abszolválhassam az előttem lévő utat.
De ez alapvetően amúgy annyit jelent, hogy van egy nyári szettem 5 fokig, és van egy téli, az említett -10-12 °C-ig.

Túra tervezésekor fontos szempont a már említett időjárás, ami a környékre jellemző, hiszen olykor akár meglepetésszerűen váltakozó időjárásban is lehet részünk. Vízvételi lehetőségek ismerete, illetve az ún. resupply pontok, ahol feltölthetjük készleteinket, vásárolhatunk élelmiszert, moshatunk, akksikat tölthetünk, neadjisten ihatunk egy sört. A navigálás és a kommunikáció kulcsfontosságú, hiszen egyrészt nem kéne eltévedni, ha pedig mégis, akkor tudjunk segítséget hívni. Nem árt, ha van B tervünk, illetve kalkulálunk némi plusz költséget és 1-2 napot, hiszen a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is degradálódhat, tönkre mehet valamink, baleset bárkivel előfordulhat, vagy épp egy vihar miatt pihenőre kényszerülünk.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most ismerkednek az UL túrázással? Milyen források alapján tájékozódhatnak?

Ne ess bele abba a hibába, hogy hirtelen mindent össze akarsz vásárolni, és elsőre ugyanazt csinálni, mint az igazán nagy nevek a szakmában. Először gyűjts tapasztalatokat!

ultralight tura erdei mihaly TS foggy

Nem a felszerelésed ára és minősége fog meghatározni, hanem alapvetően a tudásod.

És amíg ezt megszerzed, ne a legdrágább holmikon kísérletezz, na meg lehet, hogy ha mégsem válik be ( erre nyilván kicsi az esély :D ) , akkor ne egy ökör árát költsd rá. Folyamatosan ismerd meg önmagad, a határaid, a komfortzónád, ismerd meg, tanuld meg használni és teszteld a felszerelésed, ne élesben derüljön ki, ha valami nem megy!

Írj egy listát, amikor bepakolsz, majd amikor hazatérsz, pipáld ki azokat, amiket használtál. Lehetnek meglepetések. Informálódj fórumokon, közösségi oldalakon.

Mivel ez a dolog az USA-ból jön, a mai napig nem hátrány ismerni az angol nyelvet, de dolgozunk ezen páran ugye itthon is. Szóval elsősorban ajánlom a néhány barátommal létrehozott, hazai Ultrakönnyú túrázás csoportot a facebookon, ahol elég szép számban van jelen sok ember, sokféle tapasztalattal. Angol nyelven talán a legismertebb, legpörgősebb a Reddit ultralight szekciója, illetve a backpackinglight.com fórumai és tartalmai, bár ezek egy része fizetős.

Én külön személyeket nem neveznék meg, hiszen egészen egyéni, hogy kinek ki és miért szimpatikus és követendő.

Mik a céljaid, terveid. Úgy a túrázásban, mint az életben?

Huh, erre nehéz egyszerűen válaszolni.

Mivel van egy gyermekem, a vele töltött idő mindennél fontosabb, legnagyobb örömömre ő is imádja a természetet, remélem ez meg is marad nála. Rajtam nem múlik. Szeretem a szabadságot, és a kalandokat, de fontos a biztos háttér is, és szerencsére a munkám is lehetővé teszi, hogy kiteljesedhessek benne.

ultralight tura erdei mihaly TS rock

Túratervekről nem szeretek előre beszélni, maximum annyit, hogy jövőre tervben van egy, a pandémiának és hozományainak köszönhetően már kétszer meghiúsult 2-3 hetes európai útvonal, de erről majd csak akkor, amikor már sínen van!
Illetve a későbbiekben, amikor ezt lehetővé teszik a körülmények, mindenképpen szeretnék egy több hónapos utat az UL őshazájában.

Tudnál példát mondani, mikor nem jó felszerelést választottál/nem voltak jók a körülmények, és hogyan oldottad meg ezeket?

Volt ilyen, talán 4 éve. Egy barátommal a Pilisben túráztunk, majd a Zsivány-szikláknál aludtunk. Nem volt még ponyvám, így kölcsön kaptam egy 3x5 méteres szörnyet, a klasszikus, ringlis takaróponyvát, alias zöldséges ponyvát. Hát valami irgalmatlan bénán állítottam fel, ráadásul féltetőbe, majd az éjjeli szél és eső félig rám döntötte az éjszaka közepén, lámpafénynél kellett utánaállítani.

Illetve egyszer, első kintalvásaim egyikén valamiért úgy gondoltam, jó ötlet a sátor mellett, egy ágon hagyni a kabátom éjjelre. Éjjel ónos eső esett.. :D Szerencsére egy valamelyest vízálló kabát volt és a belső rész nem ázott át, de reggel kb. rá volt fagyva kívül a víz :D

Mit javasolsz a „grammániásoknak”, akiknek semmi más nem számít, csak a súly?

(Ilyenkor írják, hogy „nevet...” :-) ) Olykor én is beleesem ebbe a kategóriába. 

Talán a legfontosabb, hogy minden felszerelésünk ismerjük ki és próbáljuk ki, mielőtt hosszabb túrán, élesben kell használnunk, hiszen hiába tűnik jónak otthon, meg a gramm mérlegen, ha a semmi közepén ér a kellemetlen meglepetés, annak akár rosszabb kimenetele is lehet.

Kicsit szentimentálisabb tippem pedig az, hogy kicsit ilyenkor fókuszáljanak vissza a természetbe, amivel a túrázásnak ezen ága is összeköt, és éljék meg jobban a pillanatokat. Könnyű lesz, hiszen a nehéz teher már nem vonja el a figyelmüket!

Köszönöm a beszélgetést!

 

Utoljára frissítve: hétfő, 03 január 2022 23:06

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk