Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2020. október 22. Csütörtök  Ma Előd és Korinna napja van.  

Interjú Trevor Carter speciális mentőszolgálatos tűzoltóval, akadályfutó versenyzővel (+videó) Kiemelt

 • Állapot: Aktuális

Interjú alanyunk Trevor Carter az US egyik kiemelkedő outdoor sportolója. Miért pont ő? Életével, sporteredményeivel, a sporthoz és a közösségi élethez való hozzáállásával sokaknak mutathat példát.

Különleges, érdekes, színes egyéniség, aki ráadásul nagyon kemény munkát végez – ami már magában is megérné az interjút. Napjaink egyik legnépszerűbb tömegsportjában, az akadályfutásban versenyez, edz és tart a „munka és sport” témában gyerekeknek és cégeknek motivációs előadásokat.

(A teljes interjú a Sportime magazin 2017 január-február számában olvasható)

Interjú Trevor Carter speciális mentőszolgálatos tűzoltóval, akadályfutó versenyzővel (+videó) Foto: Trevor Carter archivum

Kérlek a magyar olvasóknak röviden mutasd be magadat!

A nevem Trevor Carter, Észak-Kaliforniából, ahol születtem, felnőttem és dolgozom. A hegyek születésemtől kezdve meghatározzák az életemet, a Sierra Nevada csúcsai, a Lake Tahoe és a Yosemite Nemzeti Park tökéletes helyet jelentenek mindenkinek, aki szereti a természetet. Időm nagy részét a szabad töltöttem gyerekként és felnőttként is, a vadcsapásokon, a sziklákon és a tavak partján. Középiskolában csatlakoztam a mezei futó csapathoz, elkezdtem a sziklamászást és a terepfutást, ahogy a szívem diktálta. Hamar kiderült, hogy ezekben a sportokban nagyobb tehetséggel áldott meg a sors, mint valaha is gondoltam volna.

Kicsi gyerekként vékony és gyenge voltam. Az edzések hatására, mire beléptem a tűzoltó egységbe, már egészen más fizikumom volt. Ez szükséges is, hiszen a munkám fizikailag és mentálisan is hatalmas terhet jelent, így az állóképesség és az ellenálló képesség nagyon sokat számít. Még több edzés, még több futás, még több képzés, a munka mellett is rendszeresen edzettem, nem adtam fel.

2010-ben teljesítettem az első OCR (akadályfutó) versenyemet. Egyszerűen kíváncsi voltam, tudom-e teljesíteni. Sikerült. Azóta az életem részévé vált ez a sport. Emiatt a sziklamászásom is extrémebb lett, kevesebb félelemmel, több kihívással és hittel önmagamban, a barátaimban és a természetben.

Amióta a versenyekkel és a sporttal egy új szintre léptem, több outdoor újságnál is vagyok tanácsadó, szerző. Újabb sportágak kerültek a napi rutinba a terepfutás és a sziklamászás mellé – cross fit, súlyemelés, OCR edzések, slackline és a tereptriatlon.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Színes és tartalmas előzmények után kezdted el az akadályfutást. Mit jelent számodra ez a sport, hogyan éled meg a mindennapokban?

Számomra az OCR versenyek a legjobb lehetőségek arra, hogy egy komplex felmérést kapjak a fizikai, mentális és érzelmi állapotomról. Bárhol is versenyzel, »open« vagy »elit« kategóriában, egyetlen ellenfeled van – önmagad! A többiek segítők önmagadat legyőzésében.

Minden verseny egy lehetőség arra, hogy felmérjed fizikailag és lelkileg képes vagy-e teljesíteni a távot, jobban, erősebben, ügyesebben, mint korábban, legyőzve a fájdalmat, a félelmet, a nehézségeket. Átlépni a határaidat és kihívni önmagadat. Akár az életben, sokaknak nem sikerül elsőre (vagy többedszerre sem), de a nehézségeiket, félelmeiket segítenek legyőzni azok, akik ott helyben példát mutatnak nekik. Akik azonnal túljutnak egy akadályon ezzel erősebbek és önmagukban nagyobbak lesznek. A sport ettől is szép, hiszen olyan lehetőségeket is ad, amelyek a való életben nincsenek vagy nehezen élhetőek meg.

Az akadályfutás a valós élet egy sűrített változata számomra. „Hogyan lehet a leghatékonyabban teljesíteni egy olyan akadályt, ami igazán nagy kihívás és nehézség?” Ugye, ezzel mindenki találkozik, nap mint nap, még ha nem is fogalmazza meg így!

Leegyszerűsítettem a megvalósítást a magam számára (de bárkinek tanácsolom): egyszerre egy lépéssel foglalkozzál, vegyél egy nagy levegőt és küzd le az akadályt. Ahogy túljutsz rajta, ugorj fel és minden erőddel azon legyél, hogy a célig keményebben és gyorsabban jussál el, mint korábban bármikor, akkor is ha már csak mászol a fáradtságtól, és soha ne add fel! Ez egy verseny önnön árnyékaink ellen!

...

Már említetted a foglalkozásodat, de kicsit mesélnél róla részletesebben? A filmek és a hírek alapján különleges és szép munka lehet, a nehézségek ellenére sokan irigyelhetnek érte.

Kalifornia állam különleges tűzoltó és hegyimentő alakulatának vagyok a tagja, egészségügyi, mentős, felcser. A napi rutin itt is jól meghatározott, fizikai edzések, szakmai-technikai képzések, a felszerelés karbantartása, az újoncok oktatása, iskolákban és közösségi helyeken oktatás, bemutatók tartása, tűzbiztonsági ellenőrzések, épületek és területek szakmai ellenőrzése – és sok ehhez hasonló feladat.

Természetesen ez mind háttérbe szorul tüzek, balesetek, robbanások és más vészhelyzetek esetén. Vannak olyan időszakok, amikor naponta megyünk menteni, a legkülönbözőbb időpontokban és helyekre. Valóban nem unalmas munka, komoly odafigyelést és koncentrációt igényel. Az edzések beillesztése ebbe a munkarendbe külön nehéz, hiszen a riadók gyakran megszakítják a pihenő időt.

A pihenő napokon is gyakran készenlétbe kell állni, de azért bőven jut idő a hosszú terepfutásra, a mászásra és az egyéb technikai edzésekre. Úgy kell beosztanom, hogy a család munka és iskolai időbeosztását is figyelembe kell vennem, hogy velük is minél több időt tölthessek.

...

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szinte minden hozzád hasonló sportolónak vannak példaképei, hősei, olyanok, akik komoly motivációt, példát jelentenek az edzésekhez, a versenyekhez. Ki a Te hősöd?

Csak olyan lehet, aki nagyon komolyan képes inspirálni. Ez pedig nem más, mint a legendás Bruce Lee. Elkötelezettsége a gyakorláshoz, edzéshez és a művészi kifejezéshez számomra magasan kiemeli mások közül. Akárcsak az edzésmódszerei vagy a mélyről jövő hite. Szeretete a családja felé mélyebb volt mint bármely óceán. Önmagában volt a Szenvedély és a Tökéletesség egy személyben. Egy dolgot akart naponta – hogy jobb legyen, mint az előző nap. Ezzel emberek ezreit, százezreit motiválta, hogy változtassanak életünkön.

...

A munkád és a hobbid is kiemelkedően energia igényes időtöltés. Ráadásul a meleg helyzetek miatt – szó szerint és átvitten is – még erősebb a terhelésed, mint egy hétköznapi embernek, versenyzőnek. Hogyan pótolod az elveszett kalóriákat, anyagokat, hogyan étkezel?

Trevor Carter climbing big wall 600

Táplálkozás. Nagyon fontos kérdés. A legfontosabb elveim: megérezni a szervezetem valós szükségleteit, egyensúlyt tartani, minél tisztább és egészségesebb ételeket enni. A szokásosnál kicsit magasabb fehérje bevitelre törekszem, kevesebb szénhidrátra a hétköznapokon, de többre egy verseny előtt. A több fehérje segít a BMI értékemet 6-8% között tartani, de emiatt még jobban kell figyelnem a folyadékbevitelre. Sok évig tartott, ameddig sikerült megtapasztalnom a számomra legjobb módszereket. De megérte a kísérletezés, mert az is tudatosság növelő volt. A szakmai képesítésem (felcser) is sokat segített a táplálkozás folyamatainak megértésében.

Egy verseny előtt egy héttel kétszeresére növelem a vízbevitelt és teszek hozzá extra ásványi só utánpótlást. Ilyenkor minden kávé, kóla és hasonló kikerül az étrendemből. Ez javítja a testem sav-bázis egyensúlyát, és ezzel csökkentem a görcsök kialakulásának esélyét. Verseny vagy egy mentési helyzet előtt gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztok (akár a helikopteren, akár az esetkocsiban, akár bemelegítésnél… helyzettől függően). Az esemény hosszától függően – ha tudok rá készülni – viszek magammal extra vizet és könnyen fogyasztható ételeket.

...

Többször említetted a célokat, amelyek fenntartják a motivációt, segítenek a fejlődésben. Neked mik az idei céljaid?

2017-ben a terveim között szerepel 4 trifecta megszerzése a Spartan Race sorozatban, az „American Ninja Warrior” sorozatban való részvétel, a Battle Frog és a Bone Frog OCR versenyek. Szeretnék Európába eljutni és ott is teljesíteni egy-két versenyt. Nagyon tetszenek az Ötillo, az Engadin SwimRun és a Running Warriors versenyek.

És a régóta vágyott nagy tervem: megmászni a Yosemite Nemzeti Park híres útvonalát, a „The Nose of El Captain”-t. Amióta sok évvel ezelőtt láttam Lynn Hillt mászni, azóta él bennem és ad motivációt ez a mászás.

Ejha, az tényleg fantasztikusan szép és különleges mászás! Amikor sziklát másztam én is csodálattal figyeltem ezt a mászást. Lynn tényleg legenda. Sőt már akkor is az volt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ahhoz, hogy hozzá vagy hozzád hasonlóan különleges dolgokat érjen el az ember önmagához képest, szeretnék kérni tíz tanácsot tőled, amit bárki megfogadhat, aki új célokat akar elérni! Akár kezdő, akár már eredményes sportoló.

Nehéz kérdés, hiszen sokkal több tanácsot szeretnék adni… de ha 10-re kell szorítkoznom, akkor a következőket mondanám:

1. legyen célod és terved a cél eléréséhez. Terv nélkül csak álmaid vannak.

2. kezd el most, ne várj egy percet sem. Valaki más is éppen most kezdi el…

3. maradj tudatos és fegyelmezett. Ne add fel.

4. a bemelegítés és a levezetés az edzés része, ne hagyd ki soha. Törődj önmagaddal testileg és lelkileg.

5. vezess naplót az edzésekről és az étkezésekről. Ma már könnyen megteheted ezt a telefonodon is.

6. a sikerre készülj. Lássad a célt, higgyél abban, hogy eléred és tegyél meg mindent ezért.

7. A félelem („fear”) kétféleképpen értelmezhető, és rajtad múlik melyiket választod: „felejts el mindet és fuss el” vagy „fordulj szembe vele és állj fel”.

8. étkezz egészségesen, ne dőlj be a multi reklámoknak, legyél tudatos.

9. bármikor kérhetsz és kérjél segítséget másoktól. Kérdezz ha bizonytalan vagy valamiben.

10. legyen edződ és invesztálj a felkészülésedbe. Megtérül. Akkor, amikor motiválatlan vagy, beteg vagy, problémáid vannak, vagy amikor újabb szintre léphetsz.

(A teljes interjú a Sportime magazin 2017 január-február számában olvasható)

Trevor Carter

Sonora CA. USA

https://www.facebook.com/trevor.d.carter

 Forrás: triatlonedzo.hu 

Utoljára frissítve: kedd, 10 január 2017 15:16

Média

Trevor Carter edzés Trevor Carter (@cartertrevor)

2 hozzászólás

 • Simon Nikolett 2017. január 22

  Hogy van minderre ideje? Ezt én nem értem... Vagy az US-ban ennyivel könnyebb ilyen életmódot folytatni? De jó olvasni, hogy van ilyen...

  Jelentés
 • kiss hajni 2017. január 10

  Fantasztikusan motiváló az interjú! Olyan jókat mond a srác... Kicsit olyan, mintha egy versenyző szerzetes lenne :-)

  Jelentés

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

A maraton világcsúcstartó Eliud Kipchoge együtt fut az afrikai vadőrökkel (+videó) https://t.co/T5V6ekKE5V @eththv által
Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)