Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2021. szeptember 25. Szombat  Ma Eufrozina és Kende napja van.  

Elite Challenge teljesítők - Malesevics Lili Kiemelt

 • Állapot: Aktuális

Interjú minisorozatunkban az Elite Challenge teljesítőit kérdezzük az élményekről, a felkészülésről, a tapasztalatokról. Eddig kevés hölgynek sikerült a teljesítés. Most egyikük, Malesevics Lili mesél a kalandjairól, felkészüléséről, motivációiról.

09 jún. 2021 0 comment  
Elite Challenge teljesítők - Malesevics Lili Foto: Elite Challenge

Bemutatkozás - EC és az odáig vezető út

Malesevics Lili vagyok, 29 éves, hivatásomat tekintve rendőr. Visszagondolva gyerekkorom óta imádtam sportolni. De nemcsak szerettem, megszállott voltam. Ha kitűztem magam elé egy célt, azt mindenen keresztül, de elértem. Mindenben a legjobbat szerettem volna nyújtani, mindig én voltam a „jó sportoló”. Bármilyen versenyről volt szó, akár labdasportok, akár egyéni, én biztosan mindig első számú résztvevője voltam az eseményeknek. Igazából mindig a fiúkhoz mértem a teljesítményemet, ellenük szerettem volna győzni, és ez sokszor sikerült is. Nálam nem létezett olyan, hogy félgőzzel csináljam, mindig bukásig toltam, vagy tovább, tiszta erőből. Sok eredményemmel elégedett lehetek, de ha úgy éreztem(még akkor is, ha egy adott versenyen én lettem az első), hogy ennél sokkal jobbat is tudtam volna nyújtani, elégedetlen voltam. Ez nem feltétlenül jó tulajdonság, de visszagondolva ennek a mentalitásnak köszönhetem, hogy mindig többet akartam, mindig jobb akartam lenni. Imádtam, ha azt éreztem, hogy totálisan, fizikailag és mentálisan is teljesen lefárasztottam magamat. Kerestem azokat a helyzeteket, amik a komfortzónámból kibillentenek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Részt vettem például vitorlázórepülő-órákon, ugrottam ki tandem ejtőernyőzve repülőből, sok más extrémsportot is szívesen űzök, illetve rengeteg dolog szerepel még a bakancslistámon is. Emellett mivel nagy szerelmem a futás, sok középhosszú távú terep és sima versenyeken is indultam. Mindezek mellett sokat túrázom, ez a fajta aktív pihenés az, ami teljesen feltölt, és kikapcsol. Imádok kint lenni a természetben. Később, az egyetemi éveim alatt rátaláltam a crossfit-re, ami ötvözi mindazt, amit annyira szeretek. Nem elég benne erősnek lenni, az állóképességnek is bitangnak kell lennie, és változatos módon lehet „kinyírbálnia” magát az embernek, amit én igazán szeretek. Plusz, sosem lehetsz benne elég jó, mert mindig van hova fejlődni benne, mind technikailag, mind erőben. Szóval ebben éreztem azt, hogy végre önmagamra találtam, úgy igazán.

Hogyan jutottál el az EC gondolatához, mik voltak az előzmények?

Ami igazán sorsfordító volt számomra, az az volt, amikor 2013-ban elkezdtem az egyetemi tanulmányaimat, volt az egyhónapos alapkiképzésünknek egy kéthetes bentlakásos időszaka, ahol elsajátítottuk a rendszer alapjait, plusz elég katonásra volt véve a stílus, ami annyit takar, hogy hajnaltól késő estig foglalkoztatva voltunk, mind fizikailag, mind mentálisan is. A kiképzők nem bántak velünk kesztyűs kézzel, és mindezt rezzenéstelen arccal tűrni kellett. Sokan nem bírták, sokan szenvedtek közben... de én egyszerűen imádtam minden egyes percét! Nehéz volt, hisz hirtelen egy előtte számomra teljesen ismeretlen közegbe csöppentem, de ahogy ezt csinálni kellett, azt éreztem, hogy: „Naa Lili, ez az! Ez TE vagy!” és ebből mégtöbbet akartam!

Ez voltam igazán én. Ekkor már nagy rajongója voltam a különleges erők számára létrehozott kiválasztó programoknak( pl. az amerikai Navy Seals-eseknél a BUD/S, és ezen belül a "hell week"), el tudtam volna magamat képzelni egy ilyen közegben.

malasevics lili elite challenge profil

Sokat olvasgattam ezekről, és ahogy kutakodtam, találkoztam az Elite Challenge-vel. Hirtelen egy hatalmas cél kezdett el lebegni a szemem előtt. Tudtam, hogy akkor még nem álltam készen rá, de a szememben elkezdett égni a tűz, és bizony nem aludt ki egy percre sem. Amikor már úgy éreztem készen állok, sajnos sorozatosan több tőlem kívül álló tényezők miatt nem tudtam elindulni a programon, de 2020-ban, kb. 7 évre a gondolat megszületése, és a sok viszontagság után, a csillagok is együtt álltak, hogy végre elindulhassak beteljesíteni az egyik nagy álmomat.

Hogyan készültél fel az EC-re? Mi volt az, amit utólag nagyon hiányolsz a felkészülésből és mit tartasz ma már feleslegesnek?

Külön felkészülési programom nem volt, minden nap sportolok, crossfit az alap, arra rájön a futás. Úgy gondoltam, ezt folytatva felkészült lehetek a végrehajtásra, plusz szabadidőmben sokat túrázom, ezt kiegészítettem annyival, hogy mindig telepakoltam súlyokkal a hátizsákomat, valamint a futáshoz súlymellényt használtam, növelve a terhelést. Sajnos a végrehajtás előtt nem sokkal megsérült a combtövem, így ez hátráltatott a felkészülésben, visszagondolva ezt sajnálom nagyon. Hiányolni talán azt hiányolom, hogy folyamatában többször kipróbálhattam volna a felmérőket, nem csak külön-külön. Feleslegesnek nem tartok igazából semmit, akkor úgy éreztem, mindennek amit csinálok, van miértje. Nyilván, visszagondolva lehettem volna jobban felkészült is, tudtam, hogy nőként azért a fizikai adottságokból eredően bármennyire is szeretnék, nem leszek sose olyan erős, mint egy férfi. Viszont ami megnyugtatott, az az volt, hogy tudtam, fejben nagyon erős vagyok. Ha valamit igazán akarok, azért küzdeni fogok a végsőkig. Mert imádok küzdeni.

Melyek voltak a legnehezebb, legszebb pillanatok az EC során? Mikor volt holtpontod vagy voltál hozzá közel?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Összességében az egész nagyon nehéz volt. Olyan holtpontom nekem nem volt, hogy „na akkor én most feladom.”, végig próbáltam összeszedett maradni fejben, de ez nem azt jelenti, hogy nem volt pokolian nehéz. Mert pokolian nehéz volt minden egyes perc. De a vizek-napja különösen nehéz volt. Ott úgy éreztem, én hátráltatom a csapatot, pedig mindent beleadtam. Rossz érzés volt, hogy miattam nyomtuk a büntetőket. Ezt nehezen viseltem. Nem akartam „szivatni” a bajtársaimat. Illetve ami egy örök emlék marad, az az egész 50 km-es menet az utolsó éjszaka. Ez volt egyben a legnehezebb és a legszebb 11 órányi-pillanat is számomra. De ezt igazából el sem lehet mesélni miért, ezt meg kell tapasztalni ahhoz. Elképesztő élmény volt.

Ott jöttem rá, hogy van egy izom, ami sohasem fárad el, és az a szíved. Az biztosan elvisz ahhoz, amit igazán szeretnél.

Hogyan fogalmaznád meg pár mondatban, mi volt számodra az EC teljesítésének gyümölcse?

malasevics lili elite challenge sitting in water

Teljesítésének gyümölcsére rengeteg dolog jutott eszembe.

De talán az egyik legfontosabb, amit tényleg máshol nem tapasztalsz meg, hogy minden burok, a falak, amiket felépítettél magad köré, az Elite Challenge alatt teljesen lekopik rólad, és végül ott maradsz Te, nyersen, ami az igazi éned, és egyszerre minden problémád elhalványodik, minden gondolatod lecsillapodik, a viharos tenger a fejedben elcsendesül, csak Te leszel. Mint egy íj, pattanásig feszülve arra, hogy ezt megcsináld.

Ezek után már nem leszel sohasem stresszes, vagy ideges. Megnyugszol.

malasevics lili elite challenge diploma

Mi történt veled az EC teljesítése óta?

Az EC teljesítése óta folytatom ott, ahol abbahagytam igazából, csak sajnos nehezítő körülmény a koronavírus miatt kialakult helyzet, így sok versenyen nem tudtam indulni, amit terveztem, mert azok elhalasztásra kerültek. De pl. csapatban megcsináltuk az ultrabalatont(Balaton körbefutás), az is szuper élmény volt.

Az EC-cel milyen kapcsolatban maradtál, hogyan maradt az életed része?

A legnagyobb megtiszteltetés az Elite 100 közé tartozni! Remélem, a koronavírus miatti megszorítások enyhítése után aktívan részt tudok majd venni a közös foglalkozásokon, programokon is. Addig sajnos csak virtuálisan tudok a része lenni.

Most milyen edzéseket végzel? Mi a kedvenced, mit nem szeretsz? Mi az, amiben a legtöbbet kell fejlődnöd?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Crossfit-ezem, súlyt emelek, sokat futok. Szerintem nem létezik olyan, amit ne szeretnék!

A kedvencem pedig a hosszan tartó, monoton, gyilkos WOD-ok, amik nem csak a testet, de a lelket is kicsinálják közben.

Úgy gondolom, hogy fejlődnöm pedig mindenben kell, mindig, és sokat. Soha nem szabad teljesen megelégedni azzal , ami van.

malasevics lili elite challenge weightlift

Mik a terveid, céljaid 2021-ben és a következő években - ezekben a tervekben, a jövődben milyen szerepet játszik az EC sikeres teljesítése? Van az EC-hez hasonló kihívás, amit tervezel? Akár az EC-t újból?

2021-ben remélem minden visszatér a rendes kerékvágásba, és újra normális életet élhetünk, és visszajönnek a versenyek, a közösségi élet is. Sok célom van, a munkámban is vannak még elérésre váró nagy álmok, amiért minden nap dolgozom, plusz a sportban is sok olyan terület van még, amiben szívesen kipróbálnám magam. Ezekről nem szeretnék többet elárulni, jobban szeretem, ha a tetteim beszélnek helyettem.

Az EC teljesítéséhez milyen felszerelést tartasz jónak, fontosnak, hol lehetnek a buktatók? Akár a felkészülésben, akár a teljesítés során? Neked volt "nagy tévedésed", amiért "megfizettél"?

Szerintem a bakancs kulcsfontosságú, kettő pár, legyen bejáratva rendesen.

Ami nekem tanulópénz volt, hogy túl sok cuccot vittem. Az előírt felszerelésekhez majdnem mindenből vittem plusz egyet. Plusz egy sportcipő, plusz egy sportruha, plusz egy pulcsi, stb.. mindenből. És ez rengeteg felesleges cucc volt, amiknek az időre történő pakolása iszonyatos volt... Ha visszamehetnék az időben, az egytizedét vittem volna annak, amit akkor vittem.

Mi a Te EC 10 parancsolatod, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki eredményesen teljesíteni akarja a próbát?

 1. Légy alázatos!

 2. Segítsd a bajtársaidat!

 3. Fejben mindig legyél ott, ne ess szét, bármi történjen

 4. Ne hagyd, hogy bármi gondolat/fájdalom befolyásoljon, csak a célod lebegjen a szemed előtt

 5. Mindig a tőled telhető legtöbbet add bele

 6. Sohase gondolkodj túlzottan előre, mindig az adott feladatra koncentrálj; „falatokban esszük meg az elefántot”

 7. Ne kételkedj, ne agyald túl, csak csináld

 8. Nem léteznek akadályok, csak amit a fejedben kreálsz magadnak

 9. Nehéz lesz, de a nagy dolgokat csak nagy nehézségek árán lehet elérni, ettől olyan szép!

 10. Az agyadat kapcsold ki, a szívedet pedig be, és nem lehet gond!

10+1. Nagymamámnak, aki sajnos már csak fentről figyel, volt egy nagyon jó életbölcsessége, amit mindig mondott nekem, ha valami nehéz feladat állt előttem, és ezt azóta is mindig mondogatom magamban, ez a mantrám:

„Bármi van, szorítsd össze a fogadat és csináld. Mindig csak egy kicsit többet kell kibírni. De utána nagyon jó lesz. Jó érzés lesz, hogy megcsináltad. És majd a végén pihenhetsz. Addig nem.”

Weboldal: https://elitechallenge.hu/

 

Utoljára frissítve: szerda, 09 június 2021 13:19

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Elite Challenge XV. A kihívás adott, tedd magadévá a sikert! https://t.co/s3UxUKISuv ##terepsport #x2steam #salomonhttps://t.co/fKEq8joymG
Az őrült terepfutó ikonja - Takács Krisztián Csipi https://t.co/IEEB0NUavK ##terepsport #x2steam #salomon #offroadhttps://t.co/F8soCS8PO7
Hogyan készüljünk jól a maratonra - akár 50 év felett is? Tommy Hughes és Tóth Viktor tanácsai… https://t.co/TKCFqNnPk7

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)