Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

A gyomor, a szív, és a sport - Balczó András az ELTE Triatlon esten

  • Állapot: Archív
triatlon, elte, balczo, sipos, olimpia, xterra, x2sA két évvel ezelőtt elindult kezdeményezés, mely a triatlont, mint elsőrangú állóképesség fejlesztő sportágat hivatott bemutatni egyetemistáknak, a tavaszi szemeszterben négy előadással folytatódik az ELTE-BEAC Polythlon-Triatlon Klub, valamint az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet szervezésében. A sportág egyes számait, az úszást, kerékpárt és futást boncolgató estek mellett az amatőr sportban is rendkívül hangsúlyos téma, a helyes táplálkozás került terítékre „És te hogyan bírod?” címmel az idei előadássorozat első állomásán.

 

01 márc. 2010 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

triatlon, elte, balczo, sipos, olimpia, xterra, x2sDr. Sípos Andrea, az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) sportorvosa, mint aktív triatlonos beszélt a helyes táplálkozás fontosságáról. A teljesítményt befolyásoló számos tényező közül, mint a geno- és fenotípus, életkor, nem, az edzésmunka mennyisége és minősége, a táplálkozás, csupán a két utóbbit tudjuk befolyásolni. „A megfelelő táplálkozástól önmagában nem lesz profi egy amatőr, de a helytelen étkezés miatt a profiból könnyen amatőr válhat” irányelv alapján a doktornő előadásában tudományos kutatásokkal alátámasztott alapvetéseket hallhatott a közönség. Szó volt az energiát szolgáltató tápanyagok, mint a szénhidrát, zsír, fehérje optimális arányban történő beviteléről, az egyes ásványi anyagok, vitaminok teljesítőképességre gyakorolt konkrét hatásáról, az étkezések gyakoriságáról, a folyadékbevitel lényeges szerepéről is.

Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikus szakembere, összhangban a doktornő előadásában hallottakkal, a bevitt energiamennyiség megfelelő időzítése, valamint a 60-25-15% szénhidrát-zsír-fehérje arány fontosságára világított rá. Példákon keresztül mutatta be, hogy az optimális tápanyagbevitel hogyan érhető el megszokott reggelink, ebédünk és vacsoránk kis változtatásával, illetve hasznos instrukciókat kaptunk az edzések előtt, alatt és után történő étkezések milyenségével kapcsolatban is.

Az este utolsó előadója nem sokat beszélt a táplálkozásról, éppen csak megjegyezte, várta, felmerül-e a kedvenc étele valamelyik felsorolásban, de csak nem esett szó a pacalról…

triatlon, elte, balczo, sipos, olimpia, xterra, x2sA magyar öttusa sport legnagyobb alakja, a müncheni olimpiai bajnok, az ötszörös világbajnok Balczó András nemigen szólt a gyomorról, annál inkább a szívről, és azt gondolom, egyikünk sem bánta. Az első két előadást, mint szorgos, érdeklődő egyetemista jegyzeteltem, ám ekkor letettem a tollam, és mint gyerekként nagyapám meséit, úgy hallgattam ezt a rendkívüli akarattal és bölcsességgel rendelkező sportembert.

Őszintén beszélt sportkarrierjének csúcsairól és alkonyáról, az egyéni olimpiai címéről, az esendő ember vágyairól, csalódásairól, és a kiútról, amikor az emberről lehullnak vágyai terhei, a büszkeség álarca, és Istentől vezérelve képes cselekedni. Olyan dolgokról esett szó, melyek éppúgy érvényesek ránk, amatőr sportolókra is, és iránymutatóak kell, hogy legyenek minden ember életében. Az akaratról, mely céljaink elérése felé hajt, az elégedetlenségről, melyet akkor érzünk, amikor a célszalag átszakítása után nem szakad ránk az a valami, amit olyannyira áhítunk, és a bölcs megértése annak, hogy eme boldogság elérésében a sport nem lehet maga a cél, csakis egy eszköz.

Minden túlzás nélkül állíthatom, aki február 24-én este ott volt a TTK Gróh termében, nem bánta meg, hogy eljött, és elméletben fizikai, gyakorlatban pedig lelki jóllakottsággal ment haza.

Minden érdeklődőt – és kiemelten a kerékpározás szerelmeseit – szeretettel várjuk március 24-én a következő előadásra, mely a „Hogyan üljünk nyeregben? - Egészpályás letámadás” beszédes címet viseli (részletes információk és Balczó András előadása: https://polythlon.elte.hu)

Kiss Bence, biológus PhD hallgató

KépekBalczó András videó

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk