Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

A sport és a nő

  • Állapot: Aktuális

A terepsport.hu felkérésére és javaslatára az írásaim fókusza nők a sportban. Testhezálló téma, hiszen az egész életemet végigkísérte a rendszeres testmozgás és ezzel együtt a klasszikus nőiesség megtartása. Mi mással is kezdeném ezért a cikksorozatom, ha nem egy általános eszmefuttatásról a két fogalom összekapcsolásáról?

A tapasztalataim azt súgják, hogy nem szükséges tudományos közvélemény-kutatást tartani a férfiak körében ahhoz, hogy hasra ütésszerűen és mégis reprezentatívan megállapítsuk, hogy egy szó minden leírásban benne van, amikor arról kérdezzük őket, milyen az ideális nő.

08 febr. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Futás mindenhol, minden időben Futás mindenhol, minden időben Heero

Bár a férfiak ízlése hál’ Istennek nagyon különböző egy nőt illetően: legyen vékony, teltebb, kis mellű, nagymellű, vicces, félszeg, vagány, elegáns, csajos, ősanyatípus vagy emancipált, de egy szó minden egyéb jelző között megbújik: legyen sportos.

Ezért bármilyen színű szemmel, hajjal, lelki alkattal áldott meg a sors minket, nőket: egy biztos, hogy nem nyúlunk mellé és szinte az összes férfi „életem nője”-bakancslistáján azonnal kihúzhatjuk – ha sportosan élünk.

Nem értem és nem is tudom ezért elfogadni azt, ha egy életerős nő a sportot az életében a nullára vagy a minimálisra redukálja. Persze kifogások mindig vannak és nem is sorolom az ellenkampány tipikus szlogenjeit, mert egyik sem elég meggyőző számomra. Itt szeretném hozzátenni, hogy a súlyos egészségügyi akadályoztatás nem kifogás, hanem indok!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Éppen a sport során találkoztam különböző társadalmi helyzetből és kultúrából érkező, számtalan problémával megrakott sorsú nővel, és a különbözőségek ellenére mégis mindenki megtalálta az útját arra, hogy időt szánjon arra az ősi fizikai ösztönre, amit úgy hívnak mozgás.

Nehéz lenne a sport összes pozitív tulajdonságát egy nő életében egy csokorba szedni. Nyilván a súlyozás beállítottság kérdése is, de vegyük ebben az esetben is a többséget. A legfontosabbak:

  1. A sport formálja az alakot, karbantart és esztétikussá varázsol – lehet ezt a szőnyeg alá söpörni, lehet a külsőségek jelentőségét mesterségesen figyelmen kívül hagyni, vagy a társadalmat olyan üzenettel formálni, hogy a testi szépségnek több a negatív hatása, mint a velejáró jó. De felesleges és ráadásul szerintem sokkal fárasztóbb magunkkal elhitetni és a környezetünket is meggyőzni arról, hogy minden embert úgy szeressünk, ahogy ez a világ kipottyantotta magából. Sokkal könnyebb elfogadni és rendszeres munkával elérni azt, hogy az ember a széphez és az arányoshoz való megmagyarázhatatlan vonzalmát kielégítsük. A sport segít abban, hogy merjünk széppé válni.

  1. A sport egyensúlyt teremt a nő életében. Vitathatatlan, hogy a korábbi századokhoz képest a nőkön nagyobb a társadalmi nyomás, amiért – ne felejtsük el! – a történelem során habzó szájjal küzdöttünk. Akkor most viseljük emelt fővel ezt az összetett női szerepet, vagy vállaljuk fel nyíltan, hogy a muszlim nőknek nincs is olyan rossz sorsa. A tanulásban és a munkában való aktív részvétellel párhuzamosan azonban például mesterségesen csökkentettük az anyasági funkciókat. Ma egy nő jóval kevesebb gyereket vállal fajlagosan, mint amikor a tanulás és a munka nem volt szerves része egy nő életének. A sport olyan, mint a négyzet sarkait összekötő egyenesek metszéspontja, ami egyensúlyban tart. A sport a mai nőtípus szó szerinti mozgatórugója, az 5. elem.

  1. A sport kikapcsol. Egy nő számára véleményem szerint az egyik legfontosabb időtöltés, amikor végre magával lehet. Az egészséges önkép kialakításának feltétele a magunkkal töltött önző percek. A szépsége ennek, hogy ezt társaságban – közösségi sporteseményeken –, és magányosan – a saját gondolatainkkal – is megtehetjük távol a mindennapi rutintól és kötelezettségektől. A családi, vagy munkahelyi sport dicséretes és követendő, de emellett egy nőnek szüksége van a napi rutintól elszakadó környezetben is magával foglalkoznia. Ezért az én tapasztalatom az, hogy a sport sokkal tágabb teret nyújt a családi és céges csapatépítő szabadidőtöltésnél. A sportnak megvan az a különleges és ellentmondásosnak tűnő tulajdonsága, hogy a mindennapos rendszeresség ellenére kiszakít a mindennapi rutinból…kikapcsol és energiát ad a visszakapcsoláshoz. A nő sport révén kialakított saját világa nem utolsó sorban a férfiak számára vonzó azáltal, hogy független mindattól, amit egy férfi adhat, mégis profitál belőle és érte is történik. Egy felfedezetlen és elzárt sarok a közös házban – egyszerűen fenntartja a másik fél érdeklődését és tiszteletét.

  1. A sport rendszerességre tanít, fegyelemre, akaratra az életben. Egy csomó olyan dologra, melyek az alap női funkciókban kiválóan használhatóak. Az időbeosztás, a tervezés, a célkitűzések, azok elérése, a vele járó türelem, önfegyelem és csapatjáték a jó családszervező és a jó munkaerő alaperényei. A sportnak nem csak gyermekkorban van nevelési hatása, az egész életünket végigkíséri, és akár tudatosan, akár spontán és észrevétlenül beépülve, de hatékonyabbá teszi az életünket.

  1. A sport pozitívan hat az egészségre. Nem fogok, nem tudok teljes megalapozottsággal és nem is akarok részletesen kitérni a sportolás élettani funkciókra gyakorolt hatására. Most nem is szeretnék más cikkekből tudományos biológiai és biokémiai magyarázatokat idemásolni. Csak arról tudok nyilatkozni, amit a saját testemen érzek, amit másokkal összehasonlítva előnyként élek meg és a sport számlájára írok. Jobb az anyagcserém, kisebb az étvágyam, feszesebb a bőröm, a vízpótlásom sokkal kiegyensúlyozottabb, alig vagyok beteg és ha igen, gyorsan kiheverem, könnyebb tartani a súlyom, gyorsabban regenerálódok, szellemileg frissebb vagyok, kevésbé vagyok fáradékony és remélem sokáig élek!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

Sport nélkül nem érezném magam teljesen nőnek, kimaradna egy olyan központi lételem, ami pillangóeffektusként az életem többi részére is hatással lenne. Egy nagyon leegyszerűsített és kegyetlennek hangzó folyamatábrában látnám azt az irányt, amit a sport hiánya okozna.

sport es no 900

Nem tartom karban a testem  az önbizalmam csökken  a testképemmel elégedetlen leszek a szexualitásban nem tudok kiteljesedni  a férfival nem leszek teljesen felszabadult a szexuális és szellemi kielégületlenség frusztrációhoz vezet a munkámban  és így szép lassan a női szerepemet az anyaságban próbálom egyedül kiteljesíteni. Nem gondolom, hogy az önmegvalósítás megszűnik a gyerekszüléssel.

Korompay Réka, Szerkesztő

…de ezt majd egy másik cikkben.

Száz szónak is egy a vége: fedezzük fel a rendszeres mozgás örömét! Nem nagyon hiszek az újévi fogadalmakban, de az elhatározásban igen, és ha ez újévkor könnyebben megszületik, akkor meg lehet győzni akár erről a babonáról is.

Fiatalon, vagy idősen, anyaként vagy gyermektelenül, de ébredjetek fel a téli álomból és ne aludjátok, hanem sportoljátok át 2015-öt és az egész életet!

Neked milyen változást hozott a sport az életedben?

Utoljára frissítve: vasárnap, 23 október 2016 22:35

Legfrissebbek a szerzőtől: Korompay Réka

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk