Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Kónya Lajos natural testépítő világbajnok, Ninja Warrior döntős, szkander bajnok és OCR versenyző Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

frissítve

Kónya Lajos igazi legenda, csak nem szereti népszerűsíteni magát. Első alkalommal egy Running Warriors OCR versenyen találkoztam vele, majd ninja edzéseken. Már első alkalommal kértem tőle interjút, de szerénykedett. Végül kiharcoltam tőle és egy fantasztikus történetet kaptam, amit most megosztok veletek! Röviden Kónya Lajos kalandos életútjának eddigi főbb állomásai: testépítő világbajnok, az US amatőr szkander bajnok, Ninja Warrior döntős, OCR versenyző. 

03 febr. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Kónya Lajos natural testépítő világbajnok, Ninja Warrior döntős, szkander bajnok és OCR versenyző Foto: Kónya Lajos archív

Bemutatkozás

Kónya Lajos vagyok 48 éves erőnléti edző. Sport pályafutásomat gyerekkoromban kezdtem a szobámban felhalmozott súlyzókészlettel (ami a mai napig megvan). Édesapám az első erőemelő magyar bajnok volt 1969-ben nehézsúlyban, neki pakoltam a súlyokat heti rendszerességgel már kiskorom óta. Így teltek a 80-as évek. Közben kipróbáltam az atlétikát, a focit majd a kung-fu-t (ez utóbbit éveken át űztem).

A 90-es évek vége felé jött be a naturál testépítő mozgalom Magyarországra és mivel folyamatosan emeltem a súlyokat, ráadásul a termi barátaim szerint jó genetikám volt a testépítéshez, így kipróbáltam magam egy ilyen versenyen 2000-ben a Duna Plázában, a Superbodyn-n, ahol a fődíj az amerikai Superbody-re való kiutazás volt Miami-ba.

Aznap reggel úgy indultam el otthonról hogy repülőjeggyel térek haza és megyek Miami-ba!

Namost... "realitycheck" volt a 7.helyezés, így maradtam.. Első sport kudarcom magammal szemben, de másnap elkezdtem a felkészülést a következő versenyemre.

2002-ben jött a Superbody kupa a MOM-parkban, ott az újonc 1.helyet csíptem meg, utána 2004-ben a Superbody bajnokság a Stefánia palotában, ahol a kategória összetett 1. hely. Végül a csúcs:  2005-ben a Superbody OPEN első hely!

Itt gondoltam hogy jövőre kimegyek Miami-be a Superbody VB-re (saját költségen eddig és ezután is mindent).. 2006 MIAMI SUPERBODY OPEN VB félnehézsúly (-90 kg) első próbálkozás 1.hely! (6 évvel a Duna Pláza verseny után).

2007-ben NEW YORK CITY-ben az INBF szövetségnél kategória+ abszolút bajnoki címet szereztem.

2008-ban váltottam sportot és ez a szkander lett. 

konya lajos ninja ocr szkander body building terepsport ninja collage

Miért váltottál?

Évekkel korábban legyőztek egy edzésen és azóta bennem volt, hogy ez mehetne jobban is.

Pedig a testépítésben sem voltál nagyon elmaradva. Hogyan alakult a szkander karriered?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

New York City-ben a nemzetközi BIG Apple Grapple volt az első versenyem, ahol amatőr kategória jobb kéz 2., bal kéz 3.hely lett a vége fél év edzés után. Amatőr kategóriában van, aki már 6 éve versenyzett, mert kint a profi szint földi halandónak túl magas. Amatőr mezőnyben számos versenyt nyertem. Queens, Brooklyn. Az UAL (Ultimate Armwrestling League) bajnoka Chicagoban, majd 2014-ben az Amatőr nemzeti bajnoki címet is elhoztam -90 kg-ban jobb kézzel. Bal kézzel 2.lettem. Ebben az évben költöztünk haza családi okok miatt és itthon folytattam a szkandert, szép eredményekkel köztük egy EB 5. helyet is szereztem!

"Bronx legerősebb karja" döntő

Ismét egy sikeres karrier, mégis megint váltottál. Hogyan került képbe a Ninja Warrior?

2017-ben jött a Ninja Warrior Hungary pont 2 szkander verseny között, gondoltam kipróbálom... nem sikerült... A 2.akadályon a selejtezőben kiestem.

Mondtam nem létezik, hogy ne nyomjak egy piros gombot.

Abbahagytam a szkandert, jött a ninja felkészülés. 2018-ra készen álltam, de nem választottak be a műsorba. Időközben az OCR és akadályfutás tette ki az edzéseim nagyrészét, de  sebaj mentem tovább. 2019-2020 nem forgattak Ninja Warriort. Közben leadtam nevezésem az Amerikai Ninja Warriorba, ahová beválasztottak 2020 április 11-én kellett volna Washington DC-ben pályára állnom, de a COVID elmosta a versenyem. Tovább készültem, hiszen jött 2021 Ninja Warrior Hungary 3.évada.

Ekkor már 4 éve OCR + terepfutás és falmászás, na meg hobbi szkander volt a felkészülésem. Jött is az eredmény: 3 piros gomb és a döntőbe jutás a legjobbakkal.

Mik a terveid a jövőt illetően, hogyan tovább?

konya lajos ninja ocr szkander body building terepsport ninja hang

A 2021-es év végre meghozta amiért sokáig dolgoztam, és megnyugodtam hogy egy teljesen más sportban is lehet eredményes az ember, ha elég elszánt. 2022-re visszatértem a szkander világába, de az Amerikai Ninja még ott lebeg a szemem előtt, azonban a korlátozások miatt most tolódik kicsit.

A szkander és ninja látszólag elég messze vannak egymástól. Hogyan készülsz fel, hogyan edzel?

Felkészülésemet a szabadba helyeztem át, ahol lehet edzek hogy ügyesebb ninja váljon belőlem. Próbálom edzéseim mindig új dolgokkal kiegészíteni. Ha kiszúrok egy versenyt, akkor arra ráhangolódok kb. 3 hónap alatt. Jelenleg a szkandert folytatom és ha megint lesz Ninja Warrior, akkor még az van a terítéken.

Az OCR főleg futóknak kedvez, én inkább a nehéz ninja akadályokat tudom legyűrni. 2020-ban Nyíregyházán az OCR versenyen 5.lettem korosztályomban, aminek azért nagyon örültem!

Ehhez sokat futottam. 21 perces 5 km volt a legjobbam, de valahogy az erő training közelebb áll hozzám, a korai évek hatása visszaköszön.

konya lajos ninja ocr szkander body building terepsport poz

Úgy tűnik szereted a kalandot! Van még más is a tarsolyodban?

Az elmúlt évtizedek változatos sport edzései felkészítettek sok mindenre. De szeretem a kalandot: a Ferencvarosi ejtőernyősöknél vizsgát tettem. PADI nemzetközi búvárvizsgám van (merültem Hawaii-on és a Maldív-szigeteken is). Télen snowboardozom is - hobbi szinten -, ha van lehetőség.

2003-ban motoros találkozón voltam barátaimmal a tiroli hegyek között egy kis osztrák faluban pár napot. Egyik délután miközben iszogattunk cimborámmal láttuk hogy a sörsátor nagyszínpadán ahol zenészek voltak bekonferálnak egy felhúzóversenyt amit az osztrák erőemelők szerveztek. Gondoltam beállok a sorba és jelentkeztem buliból. 83 kg voltam akkortájt a legkisebb a sorban. Ahogy néztem 100+-os volt mindenki, aki jelentkezett a megmérettetésre. T-rudas térd alatti felhúzás volt ami magasabbról indul mint a sima rudas. 150 kg volt a kezdősúly és 20 kg-ként emeltek..

A cikk folytatódik a hirdetés után...

270 kg-nál már csak 3-an voltunk! Itt már csak nekem sikerült a 290 kg amivel megnyertem a versenyt. Öv nélkül húztam végig, én így szoktam meg gyerekkoromban..

Még rámentem 310 kg-ra... ez is sikerült..ez volt ezidáig a legnagyobb súly a kezemben?

Pár napig voltak fájdalmaim de hát ez már csak ilyen...húzni mindig is szerettem? Barátom visszament a szállodába a videókameráért, hogy felvegye a versenyt, de mivel váratlanul ért minket a verseny infó, mire visszaért már csak az eredményhirdetést látta, hallotta.?

 

Még pár "színes" történet röviden:

  • 2019 -ben bekerültem a Fuss család fuss tv show-ba, a "Szabó családba". Palik László vezetésével ezüst érmet szereztünk ( a TV2 play oldalán visszanézhető, ahogy a Ninja Warrior 3.évada is).
  • 2020 augusztus végén átúsztam a Dunát a Szabadság hídnál a budai oldalra a BUG keretein belül(Budapest Urban Games) 6:10 alatt a 400 m-t, kemény jobb oldalas áramlásban. Utána 1 órával elindultam a Gellért-hegyi kör futóversenyen 7 km-es távon 892 lépcsővel tarkítva , 150 m szinttel, 30 C-fok -ban. Az 5. lettem korosztályomban, 20. összetettben 37 perces idővel, amire nagyon büszke vagyok??

Köszönöm a beszélgetést!

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 20 február 2022 23:28

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk